Test av Cykellås: De 8 bästa & sämsta (bryts upp på 4 sek!)

5 min


Det stjäls mer än 120 000 cyklar per år i landet. Vill du vara säker på att få behålla cykeln bör du alltså se över låsanordningen på den.

Det finns flera olika varianter av cykellås, så kallade slanglås eller wirelås, lås för fast montering i bakre hjulgaffeln samt bygellås.

Svensk stöldskyddsförening, SSF, som hjälpte oss att testa tio cykellås, ger här några råd vid köpet:
• Lockas inte av för billiga priser. Ett lågt pris är i regel en varningsflagg för att låset inte är bra. Undantag finns dock. I vårt test håller det näst billigaste låset, från Biltema, en mycket hög standard. En enkel tumregel är ändå ”Bra lås kostar”.
• Gå inte bara på utseende. Tillverkarna gör ofta försök att få låsen att se så robusta och säkra ut som möjligt, men skenet kan bedra.
Ett exempel är Bells slanglås, ytterhöljet mäter ca 3 cm i diameter medan den egentliga wiren inuti bara är 4 mm.
• Köp lås som är godkänt av SSF. Det ger en garanti för att produkten håller säkerhetskraven som försäkringsbolagen fastställer.

Höll inte måttet

Tyvärr stämde inte det sistnämnda för ett av de testade låsen. Ava 0538, godkänt enligt SSF:s lista, höll inte måttet. Det kunde brytas upp innan det fastställda säkerhetstiden på tre minuter var över.

Tillverkaren Abloy förklarar detta med att det lås som testats förmodligen är tillverkat före 1999. Då hade Abloy problem med sitt lås, ändrade tillverkningen och lät testa det nya låset, som blev godkänt av SSF. Fråga därför i affären från vilket år Ava 0538-låset kommer.

De säkraste köpen är ändå lås som är godkända av SSF. Många erfarna cykeltjuvar känner igen låsen och ger sig inte ens på dem. Bara åsynen fungerar som avskräckare!

Tips mot cykeltjuvar

SSF, som är en oberoende ideell förening, ger även tips om vad man bör göra för att cykel inte ska bli stulen:

• Lås helst fast cykeln i ett fast objekt, runt en lyktstolpe eller i ett cykelställ.
• Sätt hellre fast bakhjulet än framhjulet i cykelstället, det förra är nämligen svårare att lossa. Slingra eventuell låswire genom båda hjulen, ramen och det fasta objektet.
• Används ett bygellås bör det låsas om både hjul och ram och det fasta objektet. Det ger mindre utrymme för tjuven att bearbeta låset med verktyg.
• Registrera din cykel hos SSF. Uppgifter om cykelns utseende lagras tillsammans med dina personuppgifter. Stjäls cykeln och den hamnar hos polisen får du snabbt reda på det och kan hämta tillbaka den. Även detta fungerar avskräckande på tjuvar eftersom cykeln blir svårare att sälja vidare.
Registreringen kostar 65 kronor per år.

Test av Cykellås

Abus Basic
Köpt hos Velodrom
Pris 35 kronor
Typ av lås Slanglås/wire
Vikt 159 gram
Montering/ hantering Behövs ej, löst under färd. Mycket lätt att öppna och lätt att stänga. Sprätter upp hårt vid öppning.
Godkänt av SSF Nej
Övrigt
Tid att bryta eller dyrka upp: Med avbitare: 1 sek, Dyrkning: 7 sek.
Biltema cykellås
Köpt hos Biltema
Pris 98 kronor
Typ av lås Fast montering/bakhjul
Vikt 687 gram
Montering/ hantering Lätt att montera. Anvisning saknas. Nyckeln något svår att föra in och dra ut. Spärren far upp med en smäll, risk för slag mot handen.
Godkänt av SSF Nej
Övrigt Nyckel kvar i låset vid färd
Tid att bryta eller dyrka upp: Med bågfil och hammare: 3 min, Dyrkning: 1 min. 28 sek.
Biltema bygellås
Köpt hos Biltema
Pris 98 kronor
Typ av lås Bygellås
Vikt 1 155 gram
Montering/ hantering Lätt att montera, justeringsklossar finns. Anvisning saknas. Låset lätt att fästa och ta loss men sitter löst i sidled. Mycket lätt att öppna och stänga
Godkänt av SSF Nej
Övrigt
Tid att bryta eller dyrka upp: Med bågfil och hammare: 1 min 11 sek , Dyrkning: 30 sek.
Bell kabellås
Köpt hos Velodrom
Pris 155 kronor
Typ av lås Slanglås/wire
Vikt 803 gram
Montering/ hantering Lätt att montera, justeringsklossar finns. Monteringsanvisning finns. Låset trögt att få ur hållaren. Stora händer krävs för att låsa och ta loss låset från fästet
Godkänt av SSF Nej
Övrigt Ser grov och robust ut men wirekärnan är bara ca 4 mm i diameter
Tid att bryta eller dyrka upp: Med avbitare: 4 sek, Dyrkning: 8 sek
Logan Spirallås
Köpt hos B&W
Pris 159 kronor
Typ av lås Slanglås/wire
Vikt 594 gram
Montering/ hantering Monteras med skruv och mutter som är dåligt avpassade. Anvisning saknas. Lätt sätta fast och ta loss. Lätt låsa men trögt få upp. Svårt föra in nyckeln.
Godkänt av SSF Nej
Övrigt En extra wire sitter i låset, för fastlåsning av hjälm eller väska.
Tid att bryta eller dyrka upp: Med avbitare: 4 sek, Dyrkning: 6 sek.
Luma Bygellås, 320 mm
Köpt hos Cykelringen
Pris 219 kronor
Typ av lås Bygellås
Vikt 1 089 gram
Montering/ hantering Trots justeringskloss passar hållaren bäst för mountainbikes med grövre ram. Monteringsanvisning saknas. Trögt få loss låset ur fästet. Krångligt att öppna och stänga.
Godkänt av SSF Nej
Övrigt
Tid att bryta eller dyrka upp: Med hammare: 17 sek, Dyrkning: 59 sek.
4Basta Safe XL
Köpt hos Cykelringen
Pris 265 kronor
Typ av lås Bygellås
Vikt 1 397 gram
Montering/ hantering Lätt att montera, men tar lång tid eftersom fästremsorna är långa och ska skruvas in i fast läge. Anvisning saknas. Krångligt föra in låset i fästet. Även krångligt att låsa.
Godkänt av SSF Ja
Övrigt
Tid att bryta eller dyrka upp: Med hammare: 3 min (ej öppnat). Dyrkning: 1 min 30 sek (ej öppnat).
Ava 0538 Permanentlås
Köpt hos Cykelbjörk
Pris 289 kronor
Typ av lås Fast montering/bakhjul
Vikt 442 gram
Montering/ hantering Något besvärliga plastremsor för fast montering. Anvisning finns. Låset sitter fast men något sladdrigt efter montering. Lätt att låsa och öppna.
Godkänt av SSF Ja
Övrigt Liten nyckel med vassa kanter, går att ta loss vid färd.
Tid att bryta eller dyrka upp: Med skruvmejsel 50 sek. Med bågfil 45 sek (Se kommentar i texten). Dyrkning: 1 min 30 sek (ej öppnat)
Abus Steel-o-flex Granit
Köpt hos Velodrom
Pris 595 kronor
Typ av lås Slanglås/wire
Vikt 1 574 gram
Montering/ hantering Montering behövs ej, låset är löst under färd. Ganska lätt att öppna, något svårare att stänga på grund av styv wirebåge.
Godkänt av SSF Ja
Övrigt
Tid att bryta eller dyrka upp: Med bågfil, hammare och skruvmejsel: 3 min (ej öppnat), Dyrkning: 1 min 30 sek.(ej öppnat)
Kryptonite New York Lock
Köpt hos Velodrom
Pris 949 kronor
Typ av lås Bygellås
Vikt 1 574 gram
Montering/ hantering Montering och hantering Extra verktyg behövs för att montera hållare. Monteringsanvisning på flera språk, dock ej på svenska. Lätt att öppna och stänga. Lätt att fästa i hållare.
Godkänt av SSF Ja
Övrigt Ej lämplig för cykel som saknar horisontell grenstång. Svår placera på annat ställe.
Tid att bryta eller dyrka upp: Med hammare: 3 min (ej öppnat), Dyrkning: 1 min 30 sek (ej öppnat)

Så utfördes testet

I testet värderades hur lätt det var att montera de permanenta låsen eller fästanordningen för de lösa låsen. Det bedömdes även hur enkla låsen var att öppna och stänga.

Dessutom utfördes rent handgripliga uppbrytningsförsök på låsen. Verktygen bestod av hammare, bågfil, avbitartång och skruvmejsel. För att SSF ska kunna godkänna ett lås ska det stå emot denna behandling under tre minuter.

I testet gjordes även dyrkningsförsök med speciella verktyg som de mer professionella tjuvarna använder. Om låsen står emot ett uppdyrkningsförsök under en och en halv minut, utan att gå upp, godkänns det av SSF.

Varje delprov betygsattes enligt en femgradig skala där siffran 5 är högst betyg och 1 lägst.
I tabellen har en slutsumma räknats fram för att göra det lättare för dig som läsare att snabbt kunna bedöma det sammanlagda resultatet för varje testad produkt.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/test-av-cykellas-alla-las-haller-inte-mattet/)