4 Bästa Syntetfodrade Mellanlagersjackorna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-03

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Vilken syntetfodrad mellanlagersjacka ska jag köpa? Detta är en komplicerad fråga som vi hoppas kunna förenkla för dig. Alla de modeller och stilar som finns på marknaden är både en välsignelse för de som söker en varm jacka för en specifik aktivitet, och en förbannelse för de som söker efter ett värmande mellanlager för de flesta aktiviteter. Men lugn, vi leder dig rätt.

4 Bästa Syntetfodrade Mellanlagersjackorna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Norröna Falketind PrimaLoft60 Mellanlagersjacka (Herr)

Norröna Falketind PrimaLoft60 Mellanlagersjacka (Herr)

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating NorrönaFalketind Primaloft60 Jacket är Norrönas lättaste och mest packbara isolerade jacka för alla säsonger. Den är vindtät och isolerande och kan bäras som den är eller som mellanlager.
Norröna Falketind Primaloft60 Jacket Mellanlagersjacka (Dam)

Norröna Falketind Primaloft60 Jacket Mellanlagersjacka (Dam)

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating NorrönaPrimaLoft® Silver ger god isolering även i vått tillstånd och har ett högre värme-viktförhållande än fleece. Polartec® Power Stretch® manschetter, varm och vädreskyddad krage. Kan komprimeras i en ficka.
Haglöfs Essens Mimic Hood Mellanlagersjacka (Herr)

Haglöfs Essens Mimic Hood Mellanlagersjacka (Herr)

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating HaglöfsHaglöfs Essens Mimic Hood Men är en riktigt skön, varm och snygg jacka isolerad med syntetisk QuadFusion Mimic, som har de fantastiska värmeegenskaperna som du hittar hos dun men som samtidigt håller hög prestanda även i vått tillstånd.
Haglöfs Essens Mimic Hood Mellanlagersjacka (Dam)

Haglöfs Essens Mimic Hood Mellanlagersjacka (Dam)

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating HaglöfsRiktigt skön, varm och snygg jacka isolerad med syntetisk QuadFusion Mimic, som har de fantastiska värmeegenskaperna som du hittar hos dun men som samtidigt håller hög prestanda även i vått tillstånd. Utsidan är gjord i lätt, slitstarkt och vindtåligt Pertex skalmaterial.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj den rätta mellanlagersjackan för din typ av aktivitet

Du kanske redan ställer dig frågor som: ”Vad är de olika fördelarna med dun och syntetisk isolering?” ”Finns det någon större skillnad i prestanda mellan de olika märkena med syntetiskt foder?” ”Vad är viktigt att tänka på som kan hjälpa mig i valet mellan de mellanlagersjackor som recenserats här?” Vi besvara dessa frågor (och mer!) i denna artikel.

Syntetisk isolering vs Dun

Vill man ha en varm jacka med gåsdun eller syntetiskt foder? Svaret ligger oftast i hur du använder jackan. Dun av bra kvalitet är varmare i förhållande till sin vikt än någon syntetisk isolering, och går att komprimera mycket mer. Men nackdelen med dunet är att det tappar allt fluff (och därmed värme) när det blir vått. Isolering tillverkat av syntetfibrer kan behålla sina isolerande egenskaper mycket bättre när den är våt, den fortsätter att hålla dig varm, och torkar mycket snabbare.

Dun av bra kvalitet kommer med tiden att behålla sitt fluff och vara värmande längre än syntetfodrad mellanlager. Även om den är bökig att tvätta, torka och fluffa upp så klarar gåsdun av årtionden av att packas ner i ryggsäcken. Förutom att en syntetiskt isolerad jacka inte är lika komprimerbar så kommer syntetist foder så småningom att förlorar sin förmåga att till fullo återhämta sig från att komprimeras, vilket innebär att den inte är lika varm. De syntetiska fibrerna är inte lika slitstarka som gåsdunet från moder jord. Isolerade jackor är dock betydligt mer användarvänliga – man behöver bara kasta dem i tvättmaskinen och torktumlaren när de behöver en tvätt.

Alltså: Dunet är varmare i förhållande till sin vikt och håller längre, men syntetisk isolering presterar mycket bättre när det är vått samt är billigare.

Syntetiskt foder är det självklara valet när jackan används som ett mellanlager under skaljackan. Även de mest ventilerande skaljackorna ökar ångan närmast kroppen och ditt mellersta lager bör alla behålla sina isolerande egenskaper när de blir fuktiga av svett samt kunna torka snabbt. Dunjackan förlorar inte bara sitt fluff (och därmed värme) när den är blöt, att tryckas ihop mellan en skaljacka och din kropp kommer också försämra dess förmåga. Detta är ytterligare ett skäl till att välja syntetisk isolering över dun. Dessutom så torkar syntetisk isolering snabbt eftersom fibrerna i sig inte har absorberat vattnet vilket gör stor skillnad.

I varmare jackor som används som yttersta lagret så har dun och syntetmaterial betydligt olika fördelar för olika miljöer. Ska jackan användas i kalla, torra miljöer så är dun det bästa valet på grund av dess vikt i förhållande till värme. I blöta, kalla klimat så är en stor och slitstark parkas ett säkrare val. Syntetiskt isolerade ytterjackor är populära under de flesta längre aktiviteter där man kan bli blöt av snö eller smält is.

Det kommer ut nya innovationer inom både dun och syntetisk isolering på marknaden i år. Var och en av dessa innovationer försöker slå sina konkurrenters fördelar. The North Face syntetiska isolering ThermoBall efterliknar gåsdunets luftiga struktur, vilket skapar mer värme i förhållande till vikt än vad traditionell syntetisk isolering gör. Vi ser fram emot att följa denna utveckling då fler och fler tillverkare experimenterar med syntetiska fibrer som efterliknar gåsdunets geometriska struktur. Å andra sidan så har tillverkarna även experimenterat i att öka gåsdunets vattenresistens. Det är så klart den mycket eftertraktade heliga graalen av dun isolering. Patagonia, Mountain Hardwear och Rab har presenterat dunjackor med hydrofoba dun, vilket betyder att fjädrarna är behandlade för att bättre motstå vatten. Dunets oförmåga att värma när den är fuktig eller våt är dess främsta nackdel och att förmågan att förbättra dess vattentålighet hade helt förändrat utveckling. Det är ännu inte avgjort hur effektiva dessa behandlingar är prestandamässigt.

Olika sorters syntetfyllning

De jackor som vi jämfört här (inkl de vi själva testat) här använder över fem olika typer av syntetiska isoleringsfibrer. Dessa fibrer är huvudsakligen av polyester – en del är supertunna och några tjockare. Att kombinera olika tjocklekar och längder av fiber i diverse procentsatser är en populär strategi. Man utnyttjar oftast många korta fibrer som sedan läggs ihop för att bilda en tät matta. Dessa täta mattor eller vaddar, läggs sedan mellan det yttre och inre tyget. För att hålla isoleringen på plats så sys den till antingen ytter- eller innertyget, ibland både och.

Vad står alla vikter för?

Att mäta fluffighet och resulterande värme från syntetisk isolering kan vara ganska svårt. I några av våra tidiga tester som skedde i kalla eller kyliga temperaturer visade det sig att vissa typer av isolering, såsom Primaloft Gold och ThermoBall, var varmare än många andra som redan finns på marknaden. Antalet gram per kvadratmeter står för vikten av den isolering som man använt (oavsett fluff och värme). Exempelvis så fann vi att 60 g/m2 från Primaloft Gold var fluffigare och värmde mer än 60 g/m2 från Arc’teryx s Coreloft.

Standard syntetiskt foder

 • Primaloft är den vanligaste syntetiska isoleringen bland produkterna i vår granskning. Det utvecklades i mitten av 80-talet som svar på den amerikanska militärens begäran om ett annat alternativ till dun som förblir varmt när det är vått, dess varianter fortsätter att expandera och förbättras.
 • Primaloft Guld anses i allmänt vara branschens bästa produkt när det gäller syntetisk isolering och standarden på värme i förhållande till vikt. Tidigare känd som Primaloft ONE, tillverkad med extremt tunna individuella fibrer och ger isolering genom att fånga kroppsvärmen i de otaliga små luftfickor som finns mellan fibrerna. De tunna fibrerna håller inte bara inne värmen bättre, utan gör den även väldigt komprimerbar.
 • Prima Silver Hi-Loft är isolering med långa trådar av fibrer i olika tjocklek. Primaloft kallar det för sin fluffigaste isolering. Den är generellt mindre komprimerbar, men håller längre i det långa loppet.
 • Coreloft, av Arc’teryx patentskyddad isolering, är gjord av många korta, tunna fibrer och används i Arc’teryx Atom LT Hoody och Arc’teryx Atom AR Hoody. Den är varmt, men inte riktigt lika varmt som Primaloft Gold.
 • Exceloft är en patentskyddad fiberisolering som används av Montbell. Den har en kombination av tjocka och tunna ihåliga polyesterfibrer. Vi tycker att Montbells jackor är varma i förhållande till sin vikt. Det är dock svårt att göra en exakt jämförelse av Exceloft värme med Primaloft Gold eftersom Thermawrap har 50g/m2 av Exceloft isolering, medan de Primaloft Gold som användes i vår jämförelse har 60 g / m2.
 • Thermal.Q Elite, en patenterad isolering från Mountain Hardwear, den har en kombination av tjockare, längre fibrer som bildar ett ramverk, och korta, tunnare fibrer för att fylla utrymmena i mellan. Mountain Hardwear hävdar sig ge både bättre värme och lättare att komprimera med denna isolering. Det är återigen svårt att exakt jämföra dess värme med Primalofts 60g/m2. Mountain Hardwear Super Kompressor använder två lager av 100g/m2 Thermal.Q Elite och Mountain Hardwear Micro Termo använder 40g/m2 Thermal.Q Elite.

Ventilerande Syntetfoder

 • FullRange Isulation, utvecklat av japanska Toray Mills och Patagonia, används i den innovativa Patagonien Nano Air Hoody. Även här används en kombination av tjockare och tunnare fibrer. Den hemliga ingrediensen i blandningen – en affärshemlighet – påstås både stabilisera fibermatrisen samt ge mer stretch och andningsförmåga än Primaloft Gold. Denna isolering, kombinerat med elastiska inner- och yttertyg som andas bra, gör Nano Air oöverträffbar inom högenergi aktiviteter. Vi fattar att FullRange är identisk med den Torey märkta 3DeFX + ™ isoleringen, men vi finner inte någon användning av 3DeFX + någon annan produkt på den nuvarande nordamerikanska marknaden.
 • Polartec Alpha är också en relativt ny isolering på marknaden. Polartec Alpha, precis som FullRange, andas bättre och kan hantera fler temperaturer. Denna isolering är unik, eftersom fibrerna är stickade till ett lager. Både Rab Strata Hoody och Outdoor Research Uberlayer använder Polartec Alpha.

ThermoBall

Kollar man på alla olika strukturer som finns inom isolering så är ThermoBall den mest unika teknologi vi granskat. Det har utvecklats gemensamt av The North Face och Primaloft. Även om man använder liknande fibrer som till all annan isolering så är de organiserade som små bollar istället för vaddar. De små fluffiga fiberbollarna ligger ihop ungefär som gåsdun gör och måste på samma sätt samlas i tygfickor. Vi tyckte att The North Face ThermoBall var ganska varm för sin vikt och isoleringen torkade snabbt.

En syntetfodrad mellanlagersjacka som uppfyller dina behov

Lätt, medel, eller tung isolering

För att avgöra hur mycket isolering och värme man behöver så ska man först fundera på vilken typ av väder du oftast befinner dig i och hur ditt lagersystem oftast ser ut. De flesta människor, oavsett om de vandrar, backpackar, åker skidor, eller alpin klättrar kommer para ihop en av de lätta och medel isolerade jackorna med ett skal eller en regnjacka vid kallt väder. Föreställ dig att du vandrar i temperaturer nära nollstrecket och fuktig ute – du kommer sannolikt bär ett isolerande skikt med ett vattentätt/ventilerande skal överst. Om du är någon som vandrar långsamt och ofta stannar för att ta bilder så är en medeltung jacka att tjäna dig väl som mellanlager. De som vandrar snabbare och som tar få pauser skulle förmodligen bli för varm i en sån, de bör istället välja en lätt isolerad modell att bära under skalet.

Långa vandringar och stora alpina äventyr placera vikt och utrymme högt upp på prio-listan. Lätt isolerade jackor som ger bra värme för sin vikt, uppskattas. Ett sånt mellanlager med ett regnskal skulle vara en mångsidig, lätt och snabb kombination. Om du i första hand vill ha en isolerad jacka som håller dig varm i lägret eller när du är i minusgrader, är en tungt isolerade jacka det varmaste. Bär den utanpå allt annat du har på dig.

Ventilerande eller vindtät

När du vill bära jackan som ett yttre lager, så styrs valet av modell till stor del utifrån vad du förväntar dig av den. Väl ventilerande modeller fungerar utmärkt för folk som går ut hårt och får upp ett högt flås. Här slipper du krånglet med att ta av och på ditt varma lager för att reglera kroppstemperaturen. Men du kommer behöva dra fram en tunnare vindjacka om vinden börjar dra på. Modeller som är medel på skalan hittar en balans. De kommer inte att hantera intensiv aktivitet lika väl, men de stoppar vinden bättre. De mest vindresistenta bland tunna skal är också mycket vattenavvisande. Dess användbarhet som ett yttre skal sträcker sig längre i blåsiga och våta förhållanden.

Med eller utan huva?

Vill du ha huva på jackan? När vi frågade våra vänner och testkolleger, svarade de flesta ”Ja.” En huva tillför extra värme och väderskydd till ett lågt pris i förhållande till vikt. En huva är också mysig och varm runt halsen, och den är betydligt svårare att tappa bort än en mössa. Nästan alla modeller i jämförelsen (plus de vi själva testat) hade huva, men de flesta av de lätt isolerade jackorna är även tillgängliga utan. Vissa människor tycker inte om när huvan bylsar sig under skaljackan, och en huva som studsar runt på axlarna när snön faller kan snabbt fylla med rätt kalla saker.

Packförmåga & Clip

En del personer kommer ha en stark preferens för isolerade jackor som packas ihop i sin egen ficka. Det ger en snabb och bekvämt metod för att komprimera en jacka och stoppa ner den i sin packning. Jackor som har en clip-on loop efter komprimeringen är super skönt för enkel åtkomst när man klättrar.

Lager-på-lager & Storlek

Det är vanligt att man bär en lätt isolerad jacka som ett fristående lager när det är kallt och klart ute, och att sedan lägga till ett vattentätt/ventilerande lager ovanpå om vädret blir otäckt. En isolerad jacka som bärs på detta vis kommer att vara varmast om passformen är perfekt, dvs. ganska kroppsnära. Vår ledande testperson säger sig vara lika benägna att använda sitt tunna isolerande skal över som under regnskalet. Storlek L passar fint som ytterlager medan en medium skulle ge en perfekt tät passform som bärs under, mångsidigheten hos den större storleken vinner. De kraftigt isolerade och vattentäta modellerna är avsedda att bäras som yttersta lagret och bör vara dimensionerade för att passa över allt du bär. Precis som med alla andra jackor, vara noga med att testa armlängden, rör på dig sig och sträck armarna över huvudet. Ett par av de modeller vi personligen testat har en tendens att åka upp, medan andra fortsätter att hålla midjan varm när du sträcker dig upp.

Hur man väljer den bästa varma syntetjackan för kvinnor

Början av sökandet efter sin nya isolerade jacka kan vara både spännande och utmattande på en gång. Var ska man ens börjar när det finns en miljon olika modeller ute på marknaden? Man kan börja ställa sig frågor som: ”Vad är skillnaden mellan en syntetisk jacka och dunjacka” ”Vad är skillnaderna mellan de olika märkena av isolering?” eller ”Vad är viktigt att tänka på innan man köper?” Svaren på alla dessa frågor och mycket mer beskrivs nedan.

Uppgörelsen

Det första stora beslutet du måste ta när du köper en ny jacka är huruvida du behöver dun eller syntetisk fodring. Ditt val kommer bero på dina behov, ditt klimat och din normal användning. Nedan beskriver vi de fördelar och nackdelar som finns med både dun och syntetisk fodring för att hjälpa dig i beslutet av vilken typ av isolering som bäst passar dina behov.

Dun isolering består typiskt av tusentals små små gåsfjädrar som är uppdelade i mellanväggar eller sydda fack. Vanligtvis så är dunjackor varmare för sin vikt än syntetmaterial och tar mindre plats. Trots denna fördel, så är den stora nackdelen med dun isolering att den förlorar sitt fluff när den blir våt, vilket innebär att det inte längre kommer att hålla dig varm. Dun presterar mycket bättre i torrare klimat med kallt väder. Följ med hit för fler råd när man köper dun.

Även om syntetiskt isolerade jackor kan vara lite tyngre än dun och att de inte trycks ihop lika lätt så håller de sitt fluff när det blir är vått. Detta betyder att de fortfarande bibehåller sina isolerande egenskaper och värme. Det innebär också att det är bättre att använda en isolerad jacka som mellanlager i riktigt kallt väder. Varför? För även när det är hoptryckt mellan skalet och basskiktet så förblir det varmt, och det spelar ingen roll om det blir lite fuktig från svett. Så, om du planerar en våt och/eller svettig aktivitet, välja en isolerad jacka.

Tips: Här är en trevlig liten video-snutt från Fjällräven om hur man kan tänka kring mellanlager:

Fodrets tjocklek och värme

Valet av tjocklek är helt beroende på vilken typ av väder som man räkna med att använda den i och om man behöver det som mellanlager eller yttre skal. Om du letar efter ett varmt lager att bära under belaying, runt lägerelden, eller på stan så är de tjockare modellerna bättre. Om du vill ha något att bära under ett skal när du klättrar eller åker skidor så är en tunnare modell att föredra. Vanligtvis så väder de tunnare jackorna mindre. Så om du ska ta med dig en jacka på långa backpacking äventyr eller flera dagars klättring så är det bättre med en lättare variant.

Skaltyger & vattentäthet

En vanlig fråga som ställs i detaljhandelns klättringsbutiker runt om i landet är: ”Är denna jacka vattentät?” Den första frågan du bör ställa dig är om du detta lager behöver vara vattentätt. Visst verkar det som om det vore en trevlig funktion, men det finns också flera nackdelar, den största är att vattentätt material inte andas lika väl. Vattentäta skal är ofta även tyngre i vikt och dyrare i kostnad, samtidigt som de tar mer plats.

Många produkter i denna jämförelse kommer med en slitstark vattentålig (DWR) beläggning, som kommer att stöta bort vatten under lättare regn eller duggregn. Men med tiden så måste DWR beläggningen underhållas och den kommer aldrig att hålla dig torr under ett skyfall. DWR är en trevlig funktion, men inte en ersättning för ett vattentätt skal.

Hållbarhet

Vi finner syntetiska isolerade jackor mycket mer slittåliga och lätta att ta hand om än deras dun kusiner. Du kan använda och missbruka dem och sedan kasta dem i tvättmaskinen och hänga upp dem för att lufttorka. Istället så kräver dun att man är mycket försiktig när man tvättar och torkar, speciellt om man vill att den ska behålla sitt ursprungliga fluff. Som sagt, en väl omhändertagen dunjacka kommer att hålla längre än en syntetisk modell. Om du regelbundet blir smutsig och svettas i din jacka så kan syntetisk isolering vara rätt väg att gå. Å andra sidan, om du tar hand om din jacka på ett minutiöst sätt så kan en dun jacka hålla i upp till 10-20 år.

Delvis på grund av att vården av jackan är enklare så tenderar våra testpersoner att tänka på syntetiskt isolerade jackor som mer ”arbetar” modeller. Om tyget tär sig så är isoleringen fortfarande i allmänhet intakt, medan en reva på en dunjacka ibland kan innebära ett tom skal (och därmed betydligt mindre värme). Ur ett estetiskt perspektiv så märkte vi att de modeller med vadderade mellanväggar var mycket mer troliga att slitas ut i sömmarna vilket ger yttertyget en ledsen och trasig syn efter intensiv användning. I den andra änden av spektrumet, den mest hållbara produkt vi jämfört (och testat) var den näst tyngsta av alla jämförda och testade modeller.

Kompressionsförmåga

För vissa människor så är förmågan att kunna packa ner jackan i dess egna ficka mycket användbar, medan det är helt irrelevant för andra. För längre klättrings äventyr är det idealiskt att kunna stoppa ner och fästa den vid selen, så att man kan hålla värmen under belays. Om du använder din jacka under vandring eller camping, kan clip-funktionen vara oviktig och packförmågan är mer av ett övervägande. Det finns många exempel på modeller som packas ner i sig själv och som har en ögla för clip. Även om man planerar att använda sin syntetiskt isolerade jacka enbart på marken, så kan ett integrerat stuvsystemet vara mycket användbart för att göra den så liten som möjligt under backpacking eller resor.

Hur man packar sin varm-fodrade jacka i dess egna ficka

Många som köper en isolerad jacka inser inte att deras nya ”pös” kommer med ett inbyggd system för stuvning. Fickan som jackan packas i kan vara antingen bröst- eller handfickor. De flesta pack system har ett extra tillbehör som en tagg och en dubbelsidig eller upp-och-ner-vänt blixtlås, så det första steget skulle vara att leta efter en sådan funktioner. Om du hittar dem i en av fickorna så är allt du behöver göra att vända den fickan ut och in och börja stuva den med jackan. Man skulle kunna stuva andra jackor i dess egna fickor, men om blixtlåset inte går att använda från utsidan så är det ett tecken på att den inte är tekniskt tillverkad för detta ändamål.

(Vanliga söktermer: tunn mellanlagersjacka)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner