Bromsa åldrandet: Enkel styrketräning med hantlar för äldre

2 min


När man blir äldre, kan överarmarna bli lite sladdriga och slappa med hud som ser hängig ut. Detta sker som en del av det naturliga åldrandet för din hud och dina muskelfibrer. Hantlar kan användas för att träna slappa armar oavsett ålder, men du kan även behöva konditionsträna samt tappa fett på armarna.

hantlar gym

 

Slappa armar och åldrande

Enligt WebMD, kommer äldre med slappa armar förmodligen inte kunna forma sina armar för att få dem att se ut som unga snygga armar, men de kan bli av med fett. Allt eftersom människor åldras, förlorar huden och dess bindväv långsamt elasticitet, vilket innebär att äldre muskler kommer att se annorlunda ut än yngre muskler vare sig de tränar eller inte. Men det mesta som orsakas av åldrande kan påverkas genom styrketräning, som att få fastare muskler och hjälpa till att bränna fett på armarna.

Att lyfta vikter bygger muskler

Muskler bränner mer kalorier än kroppsfett, vilket innebär att din kroppssammansättning spelar roll för din ämnesomsättning. Att lyfta vikter bygger muskelmassa; ju mer muskelmassa du har, desto högre blir din ämnesomsättning. Om du har ett tjockt lager fett som hänger från dina armar, måste du bränna fler kalorier än du förbrukar varje dag för att gå ner i vikt. Detta i sin tur kan minska fettet du har på kroppen, och även om du inte kan punktförbränna kan en del av fettet du tappar tas från dina armar. Med styrketräning får du fasta definierade muskler att visa upp när fettet är borta. Det är viktigt att lyfta vikter när man blir äldre, oavsett om du är överviktig eller inte eftersom du förlorar muskelmassa med åldern, vilket avsevärt saktar ner din ämnesomsättning och kan göra att du inte får samma resultat som du gjorde när du var yngre.

Du kan fortfarande behöva gå ner i vikt

Lyfta vikter är kanske inte tillräckligt för att bli av med slappa armar, oavsett om du är 25 eller 65. Om du har ett fettlager på dina armar, kan du inte punktförbränna det genom att lyfta hantlar. Det är mer effektivt att gå ner i vikt genom att styrketräna och konditionsträna på ett sätt som tränar dina största muskler. På så sätt kan du bränna fler kalorier och bygga mer muskelmassa, vilket ökar din ämnesomsättning så att du bränner fler kalorier i vila också. Du kanske vill minska ditt kaloriintag om det är för högt genom att skära ner på processade livsmedel med raffinerade kolhydrater och socker och fett. Ersätt dem med nyttig kost.

Ju yngre du är när du börjar, ju bättre

Enligt tidningen ”Oprah”, kommer styrketräning i medelåldern att bromsa minskningen av dina snabba muskelfibrer, som gör dina muskler starka och snabba. Att börja ett vanligt styrketräningsprogram med hantlar tidigt kommer att hjälpa till att hålla dig lätt, energisk och frisk när du åldras. Börja styrketräna tidigt och att fortsätta in i ålderdomen ökar även din livslängd genom att hålla ditt skelett starkt och minska risken för kroniska sjukdomar och dödliga sjukdomar.

Källor