Test av 8 Strykjärn: Du kan inte tro vilken som är bäst!

5 min


Ett dyrt strykjärn har fler funktioner än ett billigt. Men ett billigt järn kan ge ett lika bra strykresultat som ett dyrt, visar vårt test av åtta olika ångstrykjärn.

Vad ska du välja, ett dyrt och avancerat järn eller ett billigt och enkelt? Det beror på hur kräsen du är. Om du inte ställer så höga krav, räcker det med ett enklare järn. Men stryker du ofta och ställer höga krav på hanterbarhet och släta resultat, bör du välja ett mer avancerat.

Av den anledningen delade vi in de åtta inköpta ångstrykjärnen i två grupper; de som kostade under respektive över 500 kronor.

Provningarna visar att ju mer ånga ett strykjärn avger, desto bättre blir strykresultatet. Mest prisvärd bland de billigare järnen ansågs därför modellen från Fasett (298 kr) vara. Och detta trots att det står ostadigt på hälen, vilket gör att det lätt kan välta och ramla ned från strykbrädan.
Det är en av de nackdelar den har. Men det stryker mycket bra, lika bra som de dyrare, och det är ju trots allt det som är det viktigaste.

Mest prisvärd bland de dyrare strykjärnen är modellen från Tefal (598 kr).
Alla i den gruppen stryker mycket bra, men vi föredrar Tefal. Det stryker mycket bra, avger bra med ånga och är dessutom smidig att arbeta med. Braun-modellen är också bra, men inte alls värd sitt pris i förhållande till de andra.
Även Philips har bedömts som ett smidigt och mycket bra järn, men det får ett stort minus på grund av att dess vattentank läcker när järnet står på hälen, även om tanken satts fast ordentligt.

De flesta järn är lätta att fylla med vatten, men nivåmärkningen syns dåligt på många järn och inget av dem har någon riktigt bra spray. Antingen kommer vattnet för flödigt eller fläckvis eller så rinner det utefter ”nosen”.

Test av Strykjärn

Melissa Vapore BH-8840
Pris 200 kr (ICA Maxi).
Effekt/sladd 1 400 W/ 155 cm.
Vikt / rymd 1 025/ 130 ml.
Övrig utrustning Spray, självrengörning.
Stryker Godkänt.
Hanterbarhet + Bra lampa, handtag och sula. Ganska lätt att tömma. Lätt. Står stadigt på hälen.
– Svårt att fylla. Mycket otydlig nivåmarkering. Saknar bägare. Trög termostattratt och ångvred. Dålig spray. Mycket kort sladd. Saknar droppstopp.
Hugin TU-H368
Pris 249 kr (Power).
Effekt/sladd 1 300 W/ 235 cm.
Vikt / rymd 1 230 g/ 175 ml.
Övrig utrustning Löstagbar vattenbehållare, spray, extra ånga, självrengöring.
Stryker Bra.
Hanterbarhet + Ganska bra lampa. Bra handtag och reglage. Ganska lätt att fylla och se nivåmarkering. Lång sladd. Står ganska stadigt på hälen.
– Trubbig sula. Svår att tömma. Ojämn spray. Ganska tungt. Saknar droppstopp.
Fasett NL-A5F-SS
Pris 298 kr (Rusta).
Effekt/sladd 1 600 W/ 180 cm.
Vikt / rymd 1 370 g/ 250 ml.
Övrig utrustning Spray, extra ånga, vertikalånga, självrengöring.
Stryker Mycket bra.
Hanterbarhet + Mycket bra lampa, bra handtag, reglage och sula. Lätt att tömma. Bra vertikalånga.
– Ojämn spray. Kort sladd. Tungt men ganska smidigt att hantera. Står ostadigt på hälen. Saknar droppstopp.
Bosch sensixx TDA1302
Pris 349 kr (Siba).
Effekt/sladd 1 200 W/ 175 cm.
Vikt / rymd 1 005 g/ 220 ml.
Övrig utrustning Spray, extra ånga, sladdklämma.
Stryker Ganska dåligt.
Hanterbarhet + Lätt att fylla och tömma. Bra sula och termostattratt. Lätt. Står stadigt på hälen.
– Ojämn ånga, kommer stötvis och upphör trots att behållaren ej är tom. Dåligt placerad lampa, syns endast från höger. Mycket otydlig nivåmarkering. Dålig spray. Kort sladd. Saknar droppstopp.
Krups V60 Typ 7670
Pris 529 kr (Johan Wall).
Effekt/sladd 1 800 W/ 225 cm.
Vikt / rymd 1365 g/ 300 ml.
Övrig utrustning Reglerbar ånga, spray, extra ånga, vertikalånga, kalkuppsamlare, droppstopp, självrengöring, gripögla i kontakten.
Stryker Myckte bra.
Hanterbarhet + Mycket lätt att fylla och tömma. Mycket bra handtag, reglage, ångpuff, sula. Bra sladd. Ganska bra nivåmarkering och vertikalånga. Står ganska stadigt på hälen. Har droppstopp.
– Otydligt lampa. Ojämn spray. Tungt och otympligt att hantera.
Philips elance plus HI478
Pris 595 kr (Åhléns).
Effekt/sladd 1 650-1 960 W/ 250 cm.
Vikt / rymd 1 360 g/ 225 ml.
Övrig utrustning Löstagbar vattenbehållare, reglerbar ånga, spray, extra ånga, vertikalånga, droppstopp, antikalksystem, självrengöring, sladdklämma.
Stryker Mycket bra.
Hanterbarhet + Mycket lätt att fylla och tömma. Mycket bra sula, handtag, reglage, ångpuff. Ganska bra vertikalånga. Bra spray, sladd, nivåmarkering. Har droppstopp.
– Otydligt lampa. Vattentanken läcker när järnet står parkerat på hälen. Står ostadigt på hälen. Tungt men smidigt att hantera.
Tefal Avantis 90 1824/A
Pris 598 kr (Clas Ohlson).
Effekt/sladd 1 550-1 850 W/ 180 cm.
Vikt / rymd 1 360 g/ 240 ml.
Övrig utrustning Reglerbar ånga, spray, extra ånga, vertikalånga, droppstopp, antikalksystem, automatisk, avstängning, självgöring, sladdklämma.
Stryker Mycket bra.
Hanterbarhet + Mycket lätt att fylla och tömma. Mycket bra handtag, ångpuff, sula, vertikalånga, lampa. Bra spray och sladd. Står stadigt på hälen. Har droppskydd.
– Mycket otydligt nivåmarkering. Något otydligt termostatreglage. Tungt men ganska smidigt att hantera.
Braun Freestyle SI 6575
Pris 825 kr (NK).
Effekt/sladd 1 800 W/ 210 cm.
Vikt / rymd 1 180 g/ 300 ml.
Övrig utrustning Reglerbar ånga, spray, extra ånga, vertikalånga, droppstopp, antikalksystem, självrengöring, stålboll, anti-glans-sula, sladdklämma.
Stryker Mycket bra.
Hanterbarhet + Mycket lätt att fylla och lätt att tömma. Mycket bra nivåmarkering, handtag, reglage, ångpuff, sladd, sula, vertikalånga, lampa. Står ganska stadigt på hälen. Sulan kan rengöras med medföljande stålboll. Har droppstopp.
– Ganska dålig spray. Ångar ej ut allt vatten. Ganska tungt men smidigt att hantera. Svårt att lossa självrengöringsknappen.

Så utfördes testet

Vi inhandlade åtta olika modeller ångstrykjärn från lika många inköpsställen. Priset varierade mellan 200 och 825 kronor; fyra järn under respektive över 500 kronor.
I provningarna ingick strykning och pressning av hushållstvätt av olika material samt vid olika temperaturer.
Dessutom bedömdes följande: Vattenpåfyllning, vattennivåmarkering, tank, droppstopp, spray, extra ånga/ångpuff/vertikalånga, kontrollampa, termostatratt, handtag, stryksula, stabilitet på hälen, vikt, sladd/fäste/vinda samt rengöringssystem.
Betyget för strykning är ett genomsnittligt resultat för strykning och pressning vid olika temperaturer.

Kriterier för ett bra strykjärn:

 • Stryksulan bör vara så utformad att den kommer åt i hörn och under knappar.
 • Vattentanken ska vara lätt att fylla och ha tydlig vattennivåmarkering.
 • Påfyllningsöppningen bör ha lock för att undvika att vattnet läcker ut ur tanken och för att skydda mot smuts.
 • Sprayen ska sprida vattnet jämnt över plagget och ej bilda våta fläckar.
 • Extra ånga är bra om textilen är extra skrynklig och svårstruken. Vertikalånga är bra om man vill stryka hängande plagg och textilier.
 • Kontrollampan bör vara tydlig och så placerad att den syns.
 • Termostatreglaget bör vara lätt att ställa in. Punktmarkeringar och eventuell text bör vara tydliga, liksom den markering de ska ställas mot.
 • Handtaget bör vara greppvänligt och kännas bekvämt.
 • Hälen bör vara så utformad att strykjärnet står stadigt på högkant.
 • Sladden bör vara minst två meter lång, annars räcker den inte från eluttaget upp till strykbrädan och över hela strykbäddens längd.
 • Sladdfästet bör vara ledbart, så att det inte är störande och passar såväl höger- som vänsterhänta.
 • Rengöringssystem som tar bort kalk och andra avlagringar förlänger strykjärnets livslängd. Det är viktigt att man underhåller och rengör strykjärnet regelbundet enligt bruksanvisning.
Vårt äldre test av strykjärn
Är du sådan att skjortor och blusar hänger fint nystrukna i garderoben?

Eller ligger tvätten ostruken i ett hörn, fram till dess att nästa plagg ska användas och då stryks det på 14 röda sekunder, strax före frukost? Vilken sort du än må vara kan ett bra strykjärn vara nödvändigt. Nu för tiden finns nästan bara ångstrykjärn. Borta är det krångliga momentet att vattenstänka, rulla ihop och därefter stryka det genomfuktade plagget. Numera hjälper ångpuffar, jetångor och vertikalångor till att få kläderna släta. På marknaden finns även något som kallas ångstationer. Det är järn med en större vattenbehållare vid sidan om, varifrån ånga med mycket hög kraft kommer ut genom strykjärnet. KF Provkök, som testat ångstrykjärn, har även provat en ångstation, utom ”tävlan”.

Strykresultatet blev betydligt bättre och det gick även mycket fortare att stryka med ett sådant järn. Den som tycker att strykning är en avkopplande njutning i hemarbetet har kanske viljan att lägga ut de knappa 2 000 kronor som ångstationen kostar.

Kriterier för ett bra järn

Här följer en lista som kan vara bra att följa vid inköp av nytt strykjärn.

Vattentanken ska vara lätt att fylla, genomskinlig och/eller ha tydlig vattennivåmarkering.

Påfyllningsöppningen bör ha ett lock för att undvika att vatten läcker ut ur tanken och för att förhindra att damm och smuts samlas i öppningen.

Sprayen ska sprida vattnet jämnt över plagget och ej bilda våta fläckar.

Extra ånga är bra om textilien är extra skrynklig och svårstruken. Strykjärn med jet-, turbo- eller vertikalånga ger möjlighet att stryka till exempel plagg på galge och hängande gardiner.

Kontrollampan bör vara tydlig och så placerad att den syns antingen man arbetar med höger eller vänster hand.

Termostatreglaget bör vara lätt att ställa in. Punktmarkeringar och eventuell text bör vara tydliga, liksom de markeringar som de ska ställas mot.

Handtaget bör vara greppvänligt och kännas bekvämt. Alla de testade järnen hade bekväma handtag.

Stryksulan bör vara utformad så att den även kommer åt hörn och under knappar. Sulans material har ingen betydelse för strykresultatet. De flesta material glider lätt mot strykgodset, men vissa skillnader finns. Obehandlad aluminium missfärgas lätt och är svårast att hålla ren. Rostfri sula är lättare att hålla ren och är mer hållbar.

Hälen bör vara utformad så att strykjärnet står stadigt på högkant, även om underlaget är mjukt.

Sladden bör vara två meter, gärna längre, så att den räcker från eluttaget upp till strykbrädan och över hela brädans längd.

Sladdfästet bör vara bakåtriktat eller ledbart åt höger eller vänster så att det ej är störande utan passar såväl höger- som vänsterhänta.

Sladdvindan underlättar vid förvaring men kan bidra till att järnet känns klumpigt.

Rengöringssystem som tar bort kalk och andra avlagringar förlänger strykjärnets livslängd. Alla de testade järnen har självrengöringssystem som fungerar, varför det inte anges specifikt i tabellen.

Test av Styrkjärn

Electrolux SSI 450
Köpt hos: Electrolux Home
Pris: 495 kronor
Vikt: 1,1 kg
Sladd: 2,5 meter
Sula: Nonstick (Silverstone)
Effekt: 1200 Watt
Övrigt: Automatisk avstängning
Plus(+): Ganska bra strykresultat och ångavgivning. Lätt och ganska smidigt att stryka med. Lätt att fylla med vatten och att se vattennivån. Har lucka för påfyllningshålet. Mycket bra spray och bra ångpuff. Lätt att reglera ånga och temperatur. Tydliga lampor. Bra utformad sula som glider ganska lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladd.
Minus(-): Termostaten är något för lågt inställd.
Braun ProGlide-jet, PV 2210
Köpt hos: John Wall
Pris: 499 kronor
Vikt: 1,2 kg
Sladd: 2 meter
Sula: Eloxerad aluminium
Effekt: 1650 Watt
Övrigt: Jetånga
Plus(+): Mycket bra strykresultat och ångavgivning. Ganska tungt men ändå smidigt att stryka med. Mycket lätt att fylla och lätt att se vattennivån. Har lucka för påfyllningshålet. Mycket bra spray, ångpuff och jetånga. Mycket lätt att reglera ånga och temperatur. Mycket tydlig lampa. Bra utformad sula som glider lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladd, vinda och sladdklämma.
Minus(-):
Philips azur excel 40
Köpt hos: John Wall
Pris: 599 kronor
Vikt: 1,5 kg
Sladd: 2,5 meter
Sula: Aluminium (Anodilium)
Effekt: 1450-1750 Watt
Övrigt: Turboånga. Automatisk avstängning.
Plus(+): Mycket bra strykresultat och ångavgivning. Tungt men ändå smidigt att stryka med. Lätt att fylla på med vatten. Har lucka för påfyllningshålet. Mycket bra spray, ångpuff och turboånga. Mycket lätt att reglera ånga och temperatur. Mycket bra utformad sula som glider lätt. Står stadigt på hälen. Mycket bra sladd, vinda och sladdklämma.
Minus(-): Ganska svårt att se vattennivån. Trög sprayknapp. Mycket små och otydliga lampor.
Tefal Ultragliss 70
Köpt hos: John Wall
Pris: 639 kronor
Vikt: 1,3 kg
Sladd: 2 meter
Sula: Emaljerad aluminium
Effekt: 1600 Watt
Övrigt: Automatisk anpassning av ångavgivning efter det tyg som stryks. Automatisk avstängning.
Plus(+): Mycket bra strykresultat och ångavgivning. Ganska tungt men ändå smidigt att stryka med. Lätt att se vattennivån. Har lucka för påfyllningshålet. Bra spray och mycket bra extra ånga. Ganska lätt att reglera ånga och temperatur. Tydliga lampor. Bra utformad sula som glider mycket lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladd, vinda och sladdklämma.
Minus(-): Svårt att fylla med vatten. Stryksulan är väl hög.
Moulinex Ocealys 200
Köpt hos: John Wall
Pris: 449 kronor
Vikt: 1,3 kg
Sladd: 2 meter
Sula: Rostfri (Satin 2)
Effekt: 1600 Watt
Övrigt: Vertikalånga
Plus(+): Mycket bra strykresultat. Bra ångavgivning. Mycket lätt att fylla på med vatten. Lätt att se vattennivån. Mycket bra spray och ångpuff. Lätt att ställa in temperaturen. Bra utformad sula som glider lätt. Står ganska stadigt på hälen. Bra sladd.
Minus(-): Ganska tungt och klumpigt att stryka med. Saknar lucka för påfyllningshålet. Ganska svårt att reglera ångan. Dåligt placerad lampa.
Elram ESI-268
Köpt hos: Åhléns
Pris: 299 kronor
Vikt: 1,1 kg
Sladd: 2,3 meter
Sula: Rostfri
Effekt: 1200 Watt
Övrigt:
Plus(+): Ganska bra strykresultat. Ganska bra ångavgivning. Lätt och ganska smidigt att stryka med. Ganska lätt att fylla. Ganska bra spray och ångpuff. Ganska lätt att reglera ånga och temperatur. Tydlig lampa. Bra utformad sula som glider lätt. Står ganska stadigt på hälen. Bra sladd.
Minus(-): Ganska svårt att se vattennivån.
Moulinex Berlingo
Köpt hos: NK
Pris: 349 kronor
Vikt: 1 kg
Sladd: 2 meter
Sula: Aluminium
Effekt: 1400 Watt
Övrigt:
Plus(+): Ganska bra strykresultat. Ganska bra ångavgivning. Lätt och ganska smidigt att stryka med. Lätt att se vattennivån. Ganska bra spray och ångpuff. Ganska lätt att reglera ångan. Lätt att ställa in temperaturen. Bra utformad sula som glider ganska lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladd.
Minus(-): Ganska krångligt att fylla med vatten, spraymunstycket måste avlägsnas. Saknar vattennivåmarkering. Dåligt placerad lampa.
Philips Mistral 20, HI 220
Köpt hos: Åhléns
Pris: 359 kronor
Vikt: 1,2 kg
Sladd: 1,8 meter
Sula: Aluminium
Effekt: 1200-1450 Watt
Övrigt:
Plus(+): Bra strykresultat. Bra ångavgivning. Lätt och ganska smidigt att stryka med. Mycket lätt att fylla med vatten. Ganska bra spray. Ganska lätt att reglera ånga och temperatur. Tydlig lampa. Bra utformad sula som glider ganska lätt. Står stadigt på hälen. Bra sladdvinda och klämma.
Minus(-): Saknar lucka för påfyllningshålet. Ganska svårt att se vattennivån. Något kort sladd.
Rowenta Delphino, DE 161
Köpt hos: John Wall
Pris: 365 kronor
Vikt: 1 kg
Sladd: 1,85 meter
Sula: Aluminium (Alutherm)
Effekt: 1400 Watt
Övrigt:
Plus(+): Mycket bra strykresultat. Mycket bra ångavgivning. Lätt och smidigt att stryka med. Bra spray. Bra ångpuff. Lätt att reglera ånga och temperatur. Tydlig lampa. Bra utformad sula som glider lätt.
Minus(-): Ganska krånglig att fylla med vatten. Ganska svårt att se vattennivån. Sprayknappen är något svår att nå. Trög ångpuffknapp. Termostaten är något för högt inställd. Står något ostadig på hälen. Något kort och stel sladd.

 

Så utfördes testet

Strykning och pressning av hushållstvätt av olika material och vid olika temperaturer utfördes. KF Provkök konstaterar att det går att stryka tvätten hyggligt slät med alla de provade järnen, men att det tar olika lång tid.

Förutom rent praktiska detaljer, såsom sladdfäste, vattentank etcetera provades även ångavgivning. De järn som har avgett mest ånga har fått bäst betyg. Bra ångavgivning är nästan alltid lika med bra strykresultat.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/strykjarn/)