Kunskap är makt. Alla vill vi nå djupare insikter, komma ihåg mer och kunna dra slutsatser och applicera det vi lärt oss.
Här är en grundläggande inlärningsstrategi med några knep som kan fungera som en påminnelse. Det finns knappast något tvivel om att effektivare inlärning kommer att ha en positiv effekt på din karriär eller ditt företagande. Dessutom; med mer kunskap kan du bli den där personen som alltid har något intressant att säga. Vill vi inte alla bli intressantare personer?
Inlärningsstrategi – lär dig mer på kortare tid
Trigga nyfikenheten
Nyfikenhet skapar ett sug efter ny kunskap, men hur blir man mer nyfiken? Ett sätt är att avsluta varje möte eller lektion med en fråga eller två som du kan låta hänga kvar i bakhuvudet. Detta tror jag kan skapa en känsla av att vilja fortsätta arbetet senare. Det blir lite som en TV-serie, eller en film med reklampaus vid en intressant tidpunkt i dramat. Du vill hänga kvar för att se vad som händer härnäst.
Förbered hjärnan för inlärning
När man ska ta in större mängder material tror jag att det är viktigt att dyka ner i det i ett så tidigt skede som möjligt. Helst innan man ens känner sig redo eller har tid att ta sig an det. Det första steget i lärandet är ju den delen där man tittar på materialet och bara säger ”va?”. Dyk ner i allt så snabbt som möjligt och reflektera sedan över det någon kväll eller så. Därefter börjar ditt undermedvetna jobba och ta in de nya koncepten eller idéerna och organisera dem. Man kan kalla det för en slags positiv ”inkubationstid”.
Relatera till sånt du redan vet
När du sätter dig ner för att studera materialet, försök relatera till sånt du redan vet. Jämför och hitta kontraster. Tänk ”Det här är ju som…,” eller ”Hur skiljer sig det här mot…”. Genom att hitta paralleller till andra lösningar och koncept som är bekanta så sätter sig det nya materialet, och känns inte lika främmande att applicera.
Använd din fantasi
Att vara lite kreativ och hitta nya perspektiv är en av de stora inlärningsknepen. Till exempel: När du studerar, tänk att du kommer att undervisa andra inom det vid ett senare tillfälle. Snappa upp detaljer och helheter och fundera på hur du skulle vilja lära ut det. Jag tror att detta är ett effektivt sätt att få ett bra grepp på nya uppgifter. Det kräver liksom att man är uppmärksam och memorerar så mycket man bara orkar.
Fundera också över hur du kommer att använda det du lär dig. Det finns så mycket information, och så lite av det är verkligen ”viktiga saker” för just dig. Men genom att tänka dig hur du ska använda den nya informationen, tenderar du att automatiskt fokusera på de saker du verkligen behöver veta.
Ta pauser för att hjälpa hjärnan
Du kan lära dig mer genom att arbeta mindre. Forskning visar att den information som presenteras först och sist vid en session är det vi minns bäst. Så genom att ta pauser skapar du fler små ”sessioner” och antalet ”Startar” och ”Avslut” ökas. Sträck på dig under dina raster, eftersom detta också kan bidra till att hålla din hjärna fräsch.
Hitta tid – som 180 outnyttjade timmar…
Tänk om det inte tog någon extra tid att lära sig ett nytt språk, ta en kurs eller studera något nytt och intressant? Börja använda den dötid du har idag – till exempel tiden du sitter i bilen eller på bussen. Ljudböcker är perfekt för ändamålet! Nästan alla bibliotek har hundratals ljudböcker, och du kan förstås även ladda ner böcker på nätet.
Detta är en av de mest underutnyttjade och enklaste inlärningsknepet. Om du har 25 minuter till jobbet så tillbringar du cirka 180 timmar per år i bilen (tunnelbanan, bussen eller cykeln) på väg till och från jobbet. Du kan väl inte mena att du inte kan lära dig något användbart om du hade fyra timmar per vecka av ljudinstruktioner under ett helt år? Tänk vad mycket du hinner lära dig på 5 år, eller 10!
Vilka är era främsta knep för att lära er nya saker och maximera effektiviteten?