Hur man vet om man sträckt baksida lår (hamstrings)

1 min


Det finns tillfällen där du kommer sträcka hamstringsmuskel och inte tvivla på skadan alls. Du kommer känna smärta som tvingar dig ner på knä och kanske behöver hjälp till att ta dig från spelplanen eller till soffan om du har skadat dig hemma. Men det finns andra tillfällen då skadan inte är så svår. Du kommer att spara tid och hindra smärta genom att vila och låta muskeln återhämta sig.

Instruktioner

Steg 1

Känn efter en sträckning i baksidan av hamstringsmuskeln när du börjar jogga eller springa i mindre än helfart. Att det dra sig i muskeln är inte normalt och kan visa på en stukning eller en bristning bak i hamstringsmuskeln. Stoppa det du gör och ta dig från spelplanen – den här skadan är kritisk. Den kan läka om du vila och behandlar den med is, men den kan bli mycket svår om du försöker ”träna dig igenom den”.

Steg 2

Försök att dra benet mot bröstet. Om du inte kan få knät över höfthöjd eller känner stor utmattning när det händer, har du en hamstringsbristning. Ditt rörelseomfång kommer vara begränsad när muskeln är stukad. Vila benet och behandla med is.

Steg 3

Titta eller känn efter svullnad bak i benet. Svullnaden kanske syns eller inte, men det kommer kännas som hamstringsmuskeln är för tjock för huden om den är sträckt.

Steg 4

Se efter om det finns missfärgning på överbenets baksida. Det är ofta ett tecken på en hamstringsbristning. I vissa fall kan det vara resultatet av att få ett slag på bakbenet eller så kan det vara från att trampa fel. I fallet där blåmärket visar sig innan smärtan är det viktigt att ta sig från planen och ta is på skadan för att minska svullnaden omedelbart.

Tips och varningar

En hamstringsbristning kan vara det som kommer före en sönder hamstring. Behandla skadan omedelbart eller så kan resultatet blir en muskelskada som kräver mycket terapi och rehabilitering. Konsultera alltid med en läkare innan du påbörjar en behandling.

Källor