Hur man springer efter en lång knäoperation – 5 Steg

2 min


Att få en operation för att ersätta knät innebär att man hanterar den skadade och slitna delen av knät. Läkaren tar bort de skadade ytorna och ersätter de med protetiskt material i metall och plast. Syftet är att rätta till missformningar och lindra smärta i knät.

Enligt University of Washington School of Medicine kan de flesta patienter som genomgått en sådan operation delta i sina vanliga aktiviteter cirka tre månader efter operationen. Det rekommenderas dock att patienter undviker vissa aktiviteter, som jogging, löpning och andra sporter med hög effekt.

Aktivitet eller vikt i överflöd kommer påskynda det normala slitaget och få knät att lossa och göra ont. Med lämpliga aktiviteter kan ditt nya knä hålla i flera år.

Guide

Steg 1

Bär löparskor med bra vaddering och stöd. Skyddande skor kommer lindra ansträngningen som knäna utsätts för.

Steg 2

Värm upp och stretcha skonsamt för att förbereda musklerna för den ansträngning som löpning innebär.

Steg 3

Börja springa på crosstrainern. Börja långsamt. Spring inte på löpbandet eller hårda ytor, som asfalt. Att jogga eller springa rekommenderas inte för patienter som genomgått dessa operationer då effekten av dessa aktiviteter är stor. Georgetown University Hospital Healthcare Services rekommenderar crosstrainern eftersom den simulerar löpning utan att påverka knäna och lederna för mycket. Du behöver fråga läkaren om ditt nya knä klarar av den effekt som crosstrainern har.

Steg 4

Drick tillräckligt när du springer. Fortsätt springa på låg intensitet tills din läkare rekommenderar något annat. Sluta genast om du upplever smärta eller obehag.

Steg 5

Varva ned och stretcha skonsamt efter varje löparpass. Detta kommer reducera ansträngningen för musklerna och undvika skador. Höj och kyl ner knäna om det behövs för att reducera smärta och svullnad.

Tips & Varningar

  • Börja inte springa utan din läkares godkännande. Värm alltid upp och varva ned efter varje löparrunda för att undvika skador. Skynda dig inte med träningen. Öka gradvis intensiteten på dina träningspass för att låta kroppen anpassa sig till den ansträngning som fysiska aktiviteter innebär.
  • American Academy of Orthopaedic Surgeons rekommenderar att patienter undviker löpning och jogging eftersom ansträngning kan snabba på slitaget och få knät att lossna och göra ont.