Guide: Hur man springer trots diskbråck [Tips] [Varningar]

2 min


Ett bråck i ryggen, även känt som diskbråck, är en del av en utskjutande del som stöder ryggkotorna genom rörelse och aktivitet. Om du har ett bråck kan du uppleva smärta, en dovhet och svaghet i en eller flera kroppsdelar beroende på var i ryggen du har diskbråcket. Att springa anses vara en sport med stor effekt och rekommenderas inte om du lider av diskbråck. Om du är försiktig kan du dock fortfarande gå ut och springa.

Guide

Steg 1

Diskutera ditt tillstånd med din läkare och få tillstånd att springa. Även om de flesta diskbråck läker på sex veckor vill du inte öka skadan, vilket kan göra att du behöver ännu mer behandling senare.

Steg 2

Ta en smärtstillande tablett en halvtimme innan du börjar springa för att reducera smärta och svullnad.

Steg 3

Bär skor som passar dig ordentligt och som inte är utslitna. Du behöver ordentliga skor för att absorbera nedslaget från löpningen, så att ryggen inte drabbas lika hårt av smärtan.

Steg 4

Hitta en plats som har antingen gräs eller ett annat mjukt underlag att springa på. Undvik betong och asfalt eftersom detta kan förvärra nedslaget som påverkar i ryggraden.

Steg 5

Värm upp och stretcha innan du börjar springa. Detta innebär att du tar tillräckligt mycket tid på dig för att värma upp musklerna med en snabb promenad, och att du sedan stretchar för att lossa alla stora muskelgrupper. Undvik att rör tårna medan du står upp, eftersom detta kommer att öka ansträngningen för ryggen. Sitt ner och stretcha ryggen för att kunna stretcha mer effektivt och säkert. Använd en sportkräm på åderbråcket för att hjälpa till att värma upp musklerna.

Steg 6

Begränsa din sträcka. Spring bara hälften av din vanliga distans och utvärdera din smärta och stelhet under ett par dagar efter löparpasset. Det kanske känns bra när du springer tack vare endorfinerna, men du behöver ändå vara försiktig när du jobbar dig tillbaka mot dina vanliga sträckor.

Steg 7

Stretcha och varva ned långsamt. Detta är lika viktigt som en uppvärmning.

Steg 8

Tryck is mot kroppen i 20 minuter efter nedvarvningen. Upprepa detta flera gånger om dagen för att reducera svullnad.

Steg 9

Vänta i ett par dagar för att se hur löparrundan påverkar ryggen. Om din smärta har blivit värre från löparrundan kan det vara bra att prova en aktivitet med mindre smärta tills ryggen läker.

Tips & Varningar

  • Att springa med ett milt diskbråck kan leda till en mer allvarlig skada, som kan leda till operation eller nervskador.
  • När du tvekar är det alltid bäst att vara försiktig och ta en paus från löpningen medan ryggen läker. Detta kommer vara bättre långsiktigt än att behöva ta en sex månader lång paus.

Källor