Springa uppför läktare vs. trappmaskiner (Tips & Varningar)

2 min


Tänk dig att du springer uppför läktaren på en idrottsarena i närheten, och sedan att du istället tränar på en trappmaskin. Den första skillnaden du märker är nog läget. När du springer på läktaren tänker du nog att du springer utomhus, men när du använder trappmaskinen är du nog inomhus. Du kanske ser dig själv andas djupt, och att du koncentrerar dig på ditt intensiva träningspass. I slutet är båda träningspassen krävande och har skillnader som går långt bortom läget.

Takt

Du kontrollerar takten när du springer på läktaren. Om du känner dig stark kan du spurta uppför trapporna och snabbt springa nedåt igen, för att sedan springa uppåt. Om du behöver sakta ned i mitten av en trappa kan du enkelt justera din hastighet. Du kan kontrollera din hastighet på trappmaskinen också, men du måste manuellt trycka på en knapp för att ange vilken hastighet den ska ha. Trappmaskinen får pedalerna att röra på sig i en konstant hastighet, ända tills du trycker på knappen för att öka eller minska farten eller tills du låter pedalerna sjunka till golvet för att sluta träna.

Kommentarer och varningar

Trappmaskinen och löpning på läktaren är aerobiska, uthållighetsfrämjande, kaloribrännande aktiviteter. Båda stärker underkroppen eftersom du litar på benen och gluteus för att utföra rörelsen. När du går nerför trapporna sträcks dina quadriceps ut eftersom de dras samman för att stödja dina rörelser, vilket är motsatsen till att pressas ihop som de gör på väg upp. Gluteus gör ganska lite på väg ned, men dras samman mycket på väg upp. Trappmaskinen har handtag som kan hjälpa dig hålla balansen, men det har inte läktare. En uppenbar jämförelse är att elektricitet behövs för att använda trappmaskinen, så om du funderar på att köpa en för hemmabruk bör du kontrollera vilken styrka maskinen använder.

Träningstyp

Du anger hastigheten på trappmaskinen, placerar fötterna på pedalerna, och flyttar fötterna upp och ner i en konstant rytm under hela träningspasset. Detta är känt som stadig aerobisk träning. Intensiteten, hastigheten och typen av träning ändras inte. Du kan däremot ändra intensiteten på läktaren genom att springa två steg i taget. Träningen ändras också lätt när du springer nerför trapporna eller springer tvärs över läktaren för att nå nästa trappa.

Ta hand om dig

När du springer uppför trappstegen tynger du ner benen med tre till fyra gånger din egen kroppsvikt. Även om det är bra för att bygga muskelstyrka kan det leda till potential för knäskador. Eftersom stegen på en trappmaskin rör sig nedåt när du simulerar att du går uppåt minskas pressen på knäna. Att gå nerför trappor tynger ner knäna med två till fyra gånger, vilket du slipper när du använder en trappmaskin. Handtagen är problemet med maskinen. När du blir trött kan du märka att du lutar framåt och lutar dig mot handtagen. Detta kan leda till att du utsätter händerna, axlarna och ryggen för press.

Källor