Ska man springa på hälarna eller trampdynorna? För & emot

2 min


Löpare har i många år debatterat löpningsteknik, men debatten har utvecklats mycket i det nya århundradet. De flesta löpare har förlitat sig på tekniker där man landar på hälen, men löpningsentusiaster har börjat ändra tekniken till en där man landar på trampdynorna när man springer.

Nackdelar med att springa på hälarna

De flesta löpare förlitar sig på det mjuka stödet inbyggt i skorna för att dämpa stötar, vilket tillåter att de kan springa på hälarna. Medan moderna skoteknologin kan dämpa mycket av stressen som kroppen utsätts för, kan att landa på hälarna fortfarande orsaka långvarig skador till fotlederna, skenbenen, knäna och höfterna. Dessutom skapar hällöpningens mekanik en bromsande effekt vilket gör att du måste arbeta hårdare för att hålla en viss fart.

Nackdelar med att springa på trampdynorna

Fastän att springa på trampdynorna kan vara mindre skadligt för ben och leder kan du fortfarande utsättas för skada från att springa på trampdynorna. Om du har sprungit på hälarna hela ditt liv fram tills nu kommer din kropp att ha utvecklat vad- och benmuskler som bättre stöttar den här springstilen. Genom att förändra din springteknik för snabbt kan din kropp bli skadad från svår Akilles seninflammation eftersom dina vadmuskler är för svaga för att du ska kunna springa på trampdynorna.

Fördelar med att springa på hälarna

Fastän att springa på hälarna kan leda till långvariga skador i vissa löpare finns det situationer där att springa på hälarna leder till färre skador. Om du springer i ett långt lopp kommer du märka att det är nästa omöjligt att springa på trampdynorna under hela loppet, och det kan förorsaka Akilles seninflammation om du inte är van vid att springa på trampdynorna. Om du fortfarande vill undvika att springa på hälarna bör du väldigt sakta övergå till att springa på mitten av foten eller trampdynorna för att undvika en katastrofal skada.

Fördelar med att springa på trampdynorna

En naturlig löpningsteknik för barfota löpare kräver att du använder trampdynorna för att dämpa stötarna från varje steg med hjälp av vadmusklerna, istället för att förlita dig på stödet från skorna. Det kan ta år att träna upp sig till att kunna springa på trampdynorna, men det naturliga stödet från att springa på trampdynorna är överlägsen jämfört med alla högteknologiska stöd som finns i moderna skor. När du är van vid att springa på trampdynorna kan du undvika de flesta långvariga löpningsskador som knä-, höft- och skenbensskador. Du kanske märker att springa på trampdynorna känns mer naturligt när du kutar kortare avstånd.

Källor