Hur spinning & cykling tränar magmusklerna (+ förslag på fler övningar)

2 min


Att trampa på en träningscykel stärker hjärtat, quadriceps och vaderna, men det gör inte särskilt mycket för att bygga core-styrka. Du behöver dock starka obliques, och andra muskler i core, för att ha en ordentlig position på cykeln. Komplettera dina träningspass på den stationära cykeln med magövningar, så att du får mer kraft och kan få ut mesta möjliga av dina cykelpass.

Core-musklerna och dess roll i cykling

Dina obliques hjälper dig sitta rak på en inomhuscykel. Om du går i en cykelklass där du måste tillbringa mycket tid borta från sätet, till exempel genom att stå och cykla, arbetar dina obliques för att hjälpa dig hålla balansen. De arbetar dock inte lika mycket som när du cyklar utomhus, eftersom en inomhuscykel har en stabilitet som innebär att du inte behöver arbeta lika hårt för att inte ramla. Obliques, tillsammans med andra magmuskler, stabiliserar även överkroppen. Kärnan är en grund att stå på, och den hjälper dig att generera benstyrka – nyckeln till att höja din puls och bränna kalorier.

Ryggsmärta

Om du har svaga obliques kan du uppleva smärta i ryggen under eller efter ett träningspass på en inomhuscykel, förklarar Shannon Sovndal i Cycling Anatomy. Med svaga obliques får du svårt att ha ryggraden i en korrekt linje, och att upprätthålla en bra hållning när du cyklar. Svaga rectus abdominis och transervse abdominis, de andra musklerna i magen, kan också bidra till smärta eller obehag i ryggen när du cyklar.

Stärka core-musklerna

Kärnan arbetar för att stabilisera dig när du cyklar inomhus, men det bygger inte upp särskilt mycket styrka när du cyklar, enligt tidningen Bicycling. Utför övningar som twists på medicinbollar, plankan, och sidocrunches för att arbeta med obliques. För att göra twists på medicinbollar ska du sitta på sittbenen med knäna böjda, och hälarna mot golvet. Luta dig lätt tillbaka tills du känner att magmusklerna engageras, och håll medicinbollen mot bröstet. Behåll kontrollen medan du vrider dig från sida till sida. Sikta på 10 – 15 repetitioner, och arbeta dig upp till tre set. Gör detta minst tre gånger i veckan, men inte två dagar i rad.

Kort om liggande cyklar

De lätt bakåtlutade sadlarna och handtagen som är i jämnhöjd med axlarna gör de liggande cyklarna mer bekväma att använda. Dessa saker innebär dock också att din core inte arbetar så mycket när du trampar. Du kan välja en liggande cykel för terapi, eller om du har svårt att hålla balansen på en vanlig stationär cykel.

Källor