Sov som en kattunge – sex knep för bättre sömn

2 min


Hur många gånger har du vänt dig i din säng och tittat på klockan som visar… 03.27? Eller hur många gånger har du vaknat mitt i natten och inte kunnat somna om?

Det är otroligt jobbigt när sömnen uteblir. Dagen efter är vi helt enkelt inte så alerta som vi kunde varit och därmed riskerar vi också att inte göra vårt jobb så bra som vi vet att vi kan. Men om du har problem med sömnen så finns det saker du kan göra för att motverka dessa – utan mediciner eller annan läkarhjälp.

Sömn, sov, sova, kattunge

Sex enkla knep för bättre sömn

Regelbundenhet

Alla av oss har en egen kroppsklocka och genom att gå och lägga sig vid ungefär samma tid varje dag hjälper denna att ställa in sig på läggdags vid ungefär samma tid varje dag.

Motionera mera

Att motionera under dagen kan vara ett bra sätt att dels få en bättre hälsa såväl som en bättre sömn om nätterna. Men träna inte senare än två timmar innan läggdags även om du känner dig pigg omkring den tiden. Att inte träna på kvällen ger kroppen tiden att varva ner.

Undvik för mycket kvällsmat

En lättare kvällsmat eller kvällsfika är precis lagom för att du ska kunna sova djupt. Om du äter för mycket precis innan du ska lägga dig kommer du ha svårt att somna. Samma sak om du inte äter någonting alls.

Få solljus

Solljuset kan hjälpa till att styra din kroppsklocka. Om du vill somna tidigt på kvällen bör du vistas mycket i solljus på förmiddagen. Vill du i stället vara uppe lite längre är eftermiddagssolen din bästa vän.

Rätt sovrumstemperatur

Ett av de äldsta tricken i boken, men ett svalt sovrum kan faktiskt hjälpa dig till en bättre sömn – du ska ju inte svettas under täcket.

Våga vädra

Även om det är kallt på vintern kan du få en mycket bättre sömn om du vädrar ditt sovrum ett par minuter innan läggdags. Detta gör så att du får in syrerik luft i rummet. Försök vädra ett par minuter om dagen under alla årstider.

Det finns en hel del knep för att göra din sömn bättre. Men med dessa sex enkla knep ska du se att sömnen kommer bli bättre och detta utan att du behöver göra några större ansträngningar. Viktigt att komma ihåg är att en bra sömn oftast är grunden till en bra morgondag.

Sov gott sen!