Hur snabbt bör man jogga för bästa resultaten på löpband?

2 min


Om du är intresserad av att komma i form, så är joggning på ett löpband en effektiv övning som bränner kalorier, stärker dina muskler och ben och förbättrar din uthållighet. Du är nog intresserad av vilken hastighet som du bör jogga på för att få ut det bästa av din träning. Svaret varierar beroende på hur bra form du är i, din uthållighet och dina specifika mål. Det finns dock några riktlinjer som du kan följa för att hitta takten som passar dig.

Snabbhet

Ju snabbare du joggar eller springer, desto fler kalorier kommer du att bränna och du kommer att förlora fett snabbare. Enligt ”Runner’s World”, så räknas en takt på 6 till 8 km/h på löpbandet som joggning. Allt som är över 8 km/h räknas som löpning. MayoClinic.com förklarar att en person på cirka 70 kg kommer att bränna ungefär 606 kalorier per timme när hen springer i en takt på 10 km/h. Vid 13 km/h, så kommer den genomsnittliga personen bränna så mycket som 861 kalorier per timme. Spring aldrig så snabbt att du äventyrar din syretillförsel. Om du inte kan andas, så springer du för snabbt.

Lutning

Om du är intresserad av att tona dina muskler eller bränna fler kalorier utan att öka farten, så kan lutningsinställningen på löpbandet bli din nya, bästa vän. Enligt en studie av A.T. Still University, så bränner de som använder sig av löpband fler kalorier och ökar sin puls när de joggar på högre lutningar, även när de behåller samma hastighet.

Tid

Det kan vara lockande att skruva upp hastigheten så högt som det går för att bränna flest kalorier, men du bör ha i åtanke att du måste kunna hålla den hastigheten genom hela din session. The American Heart Association rekommenderar åtminstone 30 minuter av kardiovaskulär aktivitet fem gånger i veckan. Därför bör du välja en hastighet som tillåter dig att stanna på löpbandet under hela den tiden utan att bli helt utbränd. Som exempel så kan du kanske springa i 16 km/h i några sekunder, men det är troligtvis omöjligt för dig att fortsätta på den hastigheten. En hastighet på 9 km/h skulle passa dig bättre.

Intervallträning

Om du har problem med att bibehålla dina joggnings –eller löpningshastigheter, så kan du testa high intensity interval training, också känd som HIIT. För att utföra denna träning, spring så snabbt som du möjligen kan i en minut, för att sedan gå eller jogga de nästa två minuterna. Repetera fem gånger. Enligt tidningen ”Shape”, så är en HIIT session på 15 minuter faktiskt mer effektiv för att bränna kalorier och förlora fett än en timslång joggning i en sakta, stadig takt.

Källor