Snabbaste sättet att bränna fett när man går på diet

2 min


Att banta kan kännas som en lång, långsam resa som präglas av trötthet, hunger och bedrövande. I slutet av dagen finns det inget sätt att veta om de kilon du tappat var oönskat fett, eller bara vatten och muskler. För att snabba på processen och bli av med fett behöver du kombinera goda kostvanor med fettförbrännande, fysisk aktivitet.

Motståndsträning ger kraft

Motståndsträning är ett av de bästa sätten att snabba på fettförlusten medan du bantar. Att reducera antalet kalorier kan få dig att tappa muskler, vilket leder till reducerad BMR (daglig metabolism). När din BMR sänks bränner du färre kalorier per dag, vilket kan sakta ned viktnedgången. Motståndsträning ökar din smala muskelmassa, vilket ökar metabolismen, vilket gör att du bränner fler kalorier. En studie som publicerades i Obesity visade att deltagare som utövade motståndsträning medan de höll en kost med reducerat antal kalorier behöll både sin smala muskelmassa och sin förbränning i viloläge, medan de som endast utövade aerobisk träning förlorade smal muskelmassa och förbrände mindre i viloläge.

Intervallträning främjar fettförlust

Aerobisk träning kan vara ett värdefullt verktyg för fettförlust om du samtidigt inkluderar intervaller med hög intensitet i ditt träningsschema. En studie som publicerades i Journal of Applied Physiology visade att deltagare som tränade HIIT (”high-intensity interval training”) under två veckor reducerade mängden kroppsfett markant. Ett exempel på HIIT-träning kan vara ett gång- och löpningsprogram där du går snabbt i tre minuter, springer i två minuter, och upprepar detta 6 – 12 gånger, så att du alltså tränar i en halvtimme till en timme. Du kan använda ett liknande upplägg på en stationär cykel eller en crosstrainer.

Frukt och grönsaker mosar hunger

När man handlar letar många bantare efter processad mat som påstås innehålla få kalorier och lite fett. Enligt Centers for Disease Control and Prevention är dock färsk frukt och grönsaker ett bättre val. De har ett naturligt lågt kaloriinnehåll och innehåller mycket fibrer, vilket gör att du känner dig mätt. Färskvaror innehåller dessutom många näringsämnen som tillfredsställer smaklökarna, samtidigt som du får i dig viktiga vitaminer och mineraler som håller dig frisk.

Vatten rensar och mättar

För att snabba på viktnedgången bör du spola ner läsken och istället återfukta dig med rent, färskt vatten. En studie som publicerades i Journal of the American Dietetic Association visade att feta bantare som drack två glas vatten innan varje måltid förlorade i genomsnitt 2,25 kilo mer under tre månader än de som inte gjorde det. Vatten får dig att känna dig mätt och hjälper till att rensa ut gifter från kroppen. Om du inte gillar vanligt vatten kan du sätta krydda på det med hjälp av färsk lime eller citron.

Källor