Stort test av Smörgåsgrillar: Se vilka 8 som är bäst & sämst

3 min


Istället för frasiga och gyllenbruna blev de varma mackorna ojämna och bleka. Vårt test av smörgåsgrillar visar genomgående dåligt resultat.

Smörgåsgrillens främsta funktion bör i rimlighetens namn vara att på bästa sätt grilla en smörgås. Det är apparatens enda berättigande i den uppsjö av köksprodukter som översvämmar våra kök. Vårt test visar tyvärr att det inte är helt självklart.

— Smörgåsgrillarna ger över lag ett dåligt resultat. Hon jämför med ett fem år gammalt test.

— Den som fick bäst i test då gjorde smörgåsarna vällagade med jämn form och jämn grillning. Så där frasiga och gyllenbruna som man förväntar sig att de ska vara.

Bäst i test måste alltså även den här gången bli den smörgåsgrill som ger den bästa grillningen. Trots ett minus för att den är något besvärligare att rengöra än en del andra och trots att den är något svår att öppna och stänga. Alla grillar är mer eller mindre svåra att stänga, även när smörgåsarna inte är så höga.

Samtliga smörgåsar har grillats tre minuter, enligt rekommendationer i bruksanvisningarna. Två varianter av fyllning användes; skinka, ost, senap och tomat samt kokt mosad potatis, kaviar och lök. Grilltiden förlängdes med en halv minut i några av grillarna för att se om det gick att åstadkomma ett bättre resultat, men utan framgång.

Alla apparater har en grillyta som motsvarar en fyrkantig skiva vitt franskbröd, 12,5-13 centimeter x 11-11,5 centimeter. Grillytans mönster varierar: tre har fingerform/snäckform, tre har en diagonal kant som ska dela smörgåsen i trekanter.

Samtliga testade smörgåsgrillar kan förvaras stående på högkant. Vikten varierar mellan 1,3 och 2,6 kilo, vilket kan vara bra att tänka på vid valet av grill om den ska lyftas in och ut ur ett skåp.

Alla har en lampa som indikerar drift och en för termostat. Samtliga är energisnåla, förbrukar mellan 27 och 46 Wh.

Hel bakkant underlättar rengöringen av apparaten. En öppen bakkant har fler skrymseln där smulor och fett kan samlas, vilket är en nackdel. Detta redovisas under ”övrigt” i testtabellen.

Handtaget är det enda ställe på grillen man kan vidröra under drift, därför är det viktigt att akta knogarna när man öppnar den. Klar brännsrisk finns på OBH Nordica, som mäter plus 95 grader mitt emot handtaget under grillning. Man bör tänka på att temperaturen under grillen blir upp till 30-35 grader.

AFK EST-2.1
Inköpsställe: ICA Maxi
Pris: 159 kronor
Antal/form: 2 st/Fyrkant
Vikt: 1,3 kg
Mått djup/bredd: 22,5 x 23 cm
Sladdlängd: 82 cm
Uppvärmningstid: 2:42
Grillresultat: Betyg 2 = ojämn
Övrigt: Tydliga lampor. Öppen bakkant. Står ostadigt
C3 30-30740
Inköpsställe: Elon/Peders
Pris: 298 kronor
Antal/form: 2 st/Snäckform
Vikt: 2,1 kg
Mått djup/bredd: 24 x 25 cm
Sladdlängd: 93 cm
Uppvärmningstid: 3:43
Grillresultat: Betyg 3 = acceptabel
Övrigt: Står stadigt. Hel bakkant. Små lampor
Exido Steel Series
Inköpsställe: Siba
Pris: 279 kronor
Antal/form: 2 st/Fyrkant
Vikt: 1.9 kg
Mått djup/bredd: 23 x 24,5 cm
Sladdlängd: 101 cm
Uppvärmningstid: 4:09
Grillresultat: Betyg 4 = Jämn
Övrigt: Svår att stänga och öppna. Öppen bakkant försvårar rengöring
Menuett TXS-9806
Inköpsställe: Jula
Pris: 69 kronor
Antal/form: 2 x 2 st/Trekant
Vikt: 1,2 kg
Mått djup/bredd: 22,5 x 23 cm
Sladdlängd: 80 cm
Uppvärmningstid: 2:29
Grillresultat: Betyg 2 = Ojämn
Övrigt: Öppen bakkant
OBH Nordica
Inköpsställe: ElGiganten
Pris: 199 kronor
Antal/form: 2 st/Fingerform
Vikt: 1,6 kg
Mått djup/bredd: 21,5 x 24 cm
Sladdlängd: 87 cm
Uppvärmningstid: 3:22
Grillresultat: Betyg 3 = acceptabel
Övrigt: Mycket varmt mittemot handtaget under grillning, +95 grader. Svår att stänga. Öppen bakkant.
Philips HD2383
Inköpsställe: Power
Pris: 328 kr
Antal/form: 2×2 st/Trekant
Vikt: 2,1 kg
Mått djup/bredd: 23×24 cm
Sladdlängd: 90 cm
Uppvärmningstid: 4:06
Grillresultat: Betyg 3 = Acceptabel
Övrigt: Tydliga lampor med symboler. Hel bakkant. Svår att stänga. Smörgåsen kan fastna i överlaggen.
Princess 2350
Inköpsställe: OnOff
Pris: 396 kronor
Antal/form: 2 st/Snäckform
Vikt: 2,6 kg
Mått djup/bredd: 23 x 27,5 cm
Sladdlängd: 94 cm
Uppvärmningstid: 3:04
Grillresultat: Betyg 3 = Acceptabel
Övrigt: Otydliga lampor. Vass och hård låsbygel i handtaget. Öppen bakkant.
Severin SA9276
Inköpsställe: Överskottsbolaget
Pris: 159 kronor
Antal/form: 2×2 st/Trekant
Vikt: 1,4 kg
Mått djup/bredd: 24,5 x 25 cm
Sladdlängd: 83 cm
Uppvärmningstid: 2:25
Grillresultat: Betyg 3 = Acceptabel
Övrigt: Hel bakkant. Svår att öppna.

 

Fakta/Så utfördes testet
• Åtta smörgåsgrillar inköptes i butik under oktober.

• Följande funktioner och egenskaper testades: uppvärmningstid före grillning, energiåtgång, grillresultat, yttemperatur.
Dessutom beläggningens tjocklek, mått, vikt, hanterbarhet.

• Uppvärmningstid före grillning och energiåtgång avser tiden och energin som krävs innan termostatlampan indikerar att smörgåsgrillen är klar att använda. Energiåtgången är låg för samtliga grillar, max 40 Wh.

• Grillresultat har bedömts av en grupp med betygssystemet:
5 = mycket jämn
4 = jämn
3 = acceptabel
2 = ojämn
1 = mycket ojämn.

• Yttemperatur mättes på smörgåsgrillens ovansida och mittemot handtaget.

• Mått och vikt på apparaten, plus sladdens längd uppges.

• Hanterbarhet tar upp resultat om rengöring, stabilitet, handtag med mera.

Vårt äldre test av smörgåsgrillar

När årets stora mathelg är förbi och julskinkan slut, kan det kännas skönt att slippa tillbringa sin lediga tid i köket.

Med en smörgåsgrill fixar man snabbt varma mackor fyllda med det man råkar ha hemma. Ställ fram grillen, brödet och det som ska vara i smörgåsarna på bordet och starta uppvärmningen. De smörgåsgrillar vi testat tar mellan 2,5 och 5 minuter att värma upp, vilket är en rimlig tid. Själva grilltiden tog i något fall över 5 minuter, vilket anses vara mycket långsamt. De flesta ligger runt drygt 2 minuter för två skivor.

Om smörgåsen smordes med fett på den sidan som ligger mot laggen fick brödet snabbare färg och blev frasigare. Brödet fastnar inte i grillen om man avstår från fettet.

Formen inte oviktig

Några av grillarna är snäckformade. Dessa sluter inte till så bra runt om, men ger vackra smörgåsar. Den fyrkantiga formen sluter till bäst så att fyllningen inte rinner ut. Den har istället nackdelen att det bildas en hårt ihoppressad kant runt om smörgåsen.

En tredje variant som vi testat är den fyrkantiga som delas diagonalt till trekanter av en snedskåra i laggen. Formen begränsar användningen och trycker ut fyllningen lätt. Ingen av grillarna blir så varm att man bränner sig på den, men var ändå försiktig om det är barn i närheten. Tänk också på att inte ställa grillen bredvid något brännbart.

Alla smörgåsgrillar vi testat kan förvaras stående på högkant, vilket gör att de tar mindre plats. Samtliga har också någon form av sladdvinda så att grillen blir ett prydligt paket i köket.

Så här gick testet till

Vi har låtit KF Provkök testa tio smörgåsgrillar, varav åtta är avsedda för två dubbla smörgåsar och två är avsedda för fyra dubbla smörgåsar.

Först mättes uppvärmningstiden. Smörgåsarna av vitt sandwichbröd och formbröd fylldes med ingredienser av både lös och fast konsistens; först skinka, tomat, ost och sedan svampstuvning. Laggarna smordes inte.

Grillningstid, grillyta och den färdiga smörgåsens form bedömdes, liksom hur fyllningen hölls på plats. Efter tio minuters användning mättes temperaturen ovanpå, under och vid handtagen på grillen. Slutligen bedömdes utförande, form, hanterbarhet och bruksanvisning.

Smörgåsgrillarna för två smörgåsar varierar i vikt med upp till 0,5 kg. Mellan de två smörgåsgrillarna för fyra smörgåsar skiljer det 0,3 kg. Vikten spelar dock ingen roll för resultatet. De tunga står stadigare, men är också tyngre att hantera.

Test av Smörgåsgrillar

Ide line sandwichtoaster LK 9501
Pris: 279 kronor
Köpt hos: Åhléns
Effekt: 700 W
Sladdlängd: 90 cm
Vikt: 1,6 kg
Uppvärmning: Ca 3,5 min
Övrigt: Röd lampa lyser så länge grillen är ansluten. Grön lampa slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 1-2 smörgåsar, snäckformade.
Plus(+): Sluter till bröden ganska bra runt om. Välplacerade och tydliga lampor. Ganska lätt att rengöra. Bra bruksanvisning, men fel om termostatlampans funktion.
Minus(-): Långsam grillning, 4 min/2 st. Ger något blek grillyta. Ganska grund lagg, ger platta smörgåsar. Ganska vasst handtag och bygel.
Moulinex Croq´express BK 3
Pris: 359 kronor
Köpt hos: Åhléns
Effekt: 600-700 W
Sladdlängd: 100 cm
Vikt: 1,75 kg
Uppvärmning: Ca 4 min
Övrigt: Röd lampa lyser så länge grillen är ansluten. Grön lampa slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 1-2 smörgåsar, snäckformade.
Plus(+): Snabb grillning, ca 1,45 min/2 st. Ger fin grillyta. Djup lagg, ger bra plats för fyllning. Välplacerade och tydliga lampor. Mycket bra handtag och bygel. Lätt att rengöra. Bra bruksanvisning.
Minus(-): inte till brödet riktigt bra runt om. Lite kondens bildas kring bygel och handtag.
Elram Sandwichmaker ST 700
Pris: 269 kronor
Köpt hos: Åhléns
Effekt: 700 W
Sladdlängd: 95 cm
Vikt: 1,9 kg
Uppvärmning: Ca 2,5 min
Övrigt: Röd lampa lyser så länge grillen är ansluten. Grön lampa tänds när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 1-2 smörgåsar, snäckformade. Markering för ”på” och ”klar”.
Plus(+): Sluter till bröden ganska bra runt om. Välplacerade lampor. Bra handtag och bygel. Ganska lätt att rengöra. Bra bruksanvisning.
Minus(-): Mycket långsam grillning, ca 5 min /2 st. Ger något blek grillyta och torrt bröd. Ganska djup lagg men ger något tillplattade smörgåsar. Ganska otydliga lampor. Kondens bildas kring handtag och bygel. Stel sladd.
Hugin Toastmaster SM 10 W
Pris: 198 kronor
Köpt hos: B&W
Effekt: 700 W
Sladdlängd: 100 cm
Vikt: 1,5 kg
Uppvärmning: Ca 3,5 min
Övrigt: Gul lampa lyser så länge grillen är ansluten. Grön lampa slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 1-2 smörgåsar, fyrkantiga. Markering för ”på” och ”klar”
Plus(+): Ganska snabb grillning, 2,5 min/2 st. Ger fin grillyta. Djup lagg, ger bra plats för fyllning. Sluter till bröden bra runt om. Välplacerade lampor. Bra handtag och bygel. Lätt att rengöra. Bra bruksanvisning.
Minus(-): Ganska otydlig termostatlampa.
Tefal Fransk sandwichtoaster 715
Pris: 349 kronor
Köpt hos: NK Glas och porslin
Effekt: 650 W
Sladdlängd: 70 cm
Vikt: 1,4 kg
Uppvärmning: Ca 3,5 min
Övrigt: Termostatlampa som slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 2 smörgåsar, snäckformade.
Plus(+): Snabb grillning, ca 1,45 min/2 st. Ger fin grillyta. Ganska djup lagg, ger ganska bra plats för fyllning. Sluter till bröden ganska bra runt om. Ganska välplacerad och tydlig lampa. Ganska lätt att rengöra. Bra bruksanvisning.
Minus(-): Saknar kontrollampa. Något dålig finish på laggarna. Ganska vasst handtag och bygel. Väl kort sladd.
Condel Sandwich-Automat 2453
Pris: 299 kronor
Köpt hos: Teknikmagasinet
Effekt: 700 W
Sladdlängd: 100 cm
Vikt: 1,6 kg
Uppvärmning: Ca 3 min
Övrigt: Termostatlampa som slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 1-2 smörgåsar som delas i trekanter.
Plus(+): Snabb grillning, ca 2 min/ 2 st. Ger fin grillyta. Djup lagg. Sluter till bröden ganska bra runt om. Lätt att bryta smörgåsarna i trekanter. Välplacerad lampa. Bra handtag och bygel. Lätt att rengöra.
Minus(-): Att bröden delas i trekanter begränsar användningen. Ganska liten och otydlig lampa. Saknar kontrollampa. Ingen svensk bruksanvisning.
Melissa Exclusive
Pris: 249 kronor
Köpt hos: Clas Ohlson
Effekt: 700 W
Sladdlängd: 105 cm
Vikt: 1,7 kg
Uppvärmning: Ca 3,5 min
Övrigt: Termostatlampa som slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 2 smörgåsar, fyrkantiga.
Plus(+): Snabb grillning, ca 2 min/2 st. Ger fin grillyta. Djup lagg som ger bra plats för fyllning. Sluter till brödet bra runt om. Liten men välplacerad och ganska tydlig lampa. Bra handtag och bygel. Lätt att rengöra. Bra bruksanvisning.
Minus(-): På lite större brödskivor bildas breda hårt ihoppressade kanter. Saknar kontrollampa.
Hanns Sandwichtoaster 706
Pris: 199 kronor
Köpt hos: Jula
Effekt: 750 W
Sladdlängd: 90 cm
Vikt: 1,5 kg
Uppvärmning: Ca 3,5 min.
Övrigt: Röd lampa lyser så länge grillen är ansluten. Grön lampa slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 1-2 smörgåsar som delas i trekanter. Markering för on och ready.
Plus(+): Ger fin grillyta. Ganska djup lagg. Sluter till trekanterna ganska bra runt om. Välplacerade lampor. Ganska lätt att rengöra. Ganska bra bruksanvisning.
Minus(-): Långsam grillning, ca 4 min/2 st. Att bröden delas i trekanter begränsar användningen. Ganska otydliga lampor. Ganska svårt att bryta smörgåsarna i trekanter. Dålig finish på ytterhöljet, ganska vasst handtag och bygel.
Melissa Sandwichgrill STT 400
Pris: 398 kronor
Köpt hos: Clas Ohlson
Effekt: 1300 W
Sladdlängd: 105 cm
Vikt: 3,1 kg
Uppvärmning: 4,5 min
Övrigt: Termostatlampa som slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 1-4 smörgåsar, fyrkantiga.
Plus(+): Mycket snabb grillning, ca 2 min/4 st. Ger fin grillyta. Djup lagg som ger bra plats för fyllning. Sluter till bröden bra runt om. Liten men välplacerad och ganska tydlig lampa. Bra handtag och bygel. Lätt att rengöra. Bra bruksanvisning.
Minus(-): På lite större brödskivor bildas för breda hårt ihoppressade kanter. Saknar kontrollampa.
Ide line Xclusive Quattro Sandwich H 36
Pris: 395 kronor
Köpt hos: Åhléns
Effekt: 1200 W
Sladdlängd: 95 cm
Vikt: 3,4 kg
Uppvärmning: Ca 5 min
Övrigt: Röd lampa lyser så länge grillen är ansluten. Grön lampa slocknar när rätt temperatur uppnåtts. Belagd häll för 1-4 smörgåsar, fyrkantiga.
Plus(+): Mycket snabb grillning; ca 2 min/4 st. Ger fin grillyta. Sluter till bröden bra runt om. Små men välplacerade och ganska tydliga lampor. Bra handtag och bygel. Lätt att rengöra. Bra bruksanvisning, men fel om termostatlampans funktion.
Minus(-): Ganska djup lagg, men ger något tillplattade smörgåsar. På lite större brödskivor bildas något breda hårt ihoppressade kanter.

 

Värt att veta

I tabellen hittar du information om det som är bra att veta om du tänker köpa just den här sortens produkt. För att underlätta för dig som konsument delar vi upp bra och dåliga egenskaper under ”plus” och ”minus”. På så sätt kan du snabbt och lätt jämföra de olika testade produkterna. Omdömena motsvarar en värderingsskala som toppas av ”mycket bra” och slutar med ”mycket dålig”. Ordet ”ganska” markerar en viss negativ slagsida men klarar sig ändå kvar på plussidan i tabellen. Den eller de produkter som utmärker sig alldeles extra i kvalitet och funktion är märkta med t ex Bra eller Prisvärd.

Vi anger var vi köpt in smörgåsgrillarna och det pris som vi gett för dem. Detta eftersom priserna varierar stort över landet och att sådana här produkter ofta är rabatterade i kampanjer eller vid extrapris.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/smorgasgrillar/)