Vad är skillnaden mellan en löparsko och en basketsko?

2 min


Löparskor och basketskor skiljer sig från varandra. Löparskor är specifikt framtagna för en enda rörelse: löpningen. Basketskor är framtagna för rörelser i flera riktningar, som löpning, hopp och sidledes rörelser. Att välja atletiska skor för den specifika sport du vill utöva i kan förhindra allvarliga skador, enligt dr Stephen M. Pribut.

Löparskor

Löparskor finns i flera olika sorter, men de främsta sorterna är skor med vaddering, skor med rörelsekontroll, och stabilitetsskor. Löparskor är specifikt designade för att skydda löparens fot från det ständiga nedslaget i marken. Effekten från nedslaget i varje fotsteg är cirka 2,5 gånger din egen kroppsvikt eller mer, enligt fotvårdsspecialisten Greg T. Graglia. Denna kraft kan leda till ansträngning och skador för idrottare, och därför är det viktigt för löpare att bära skyddande löparskor för att lindra chocken och risken för skador.

Basketskor

När du spelar basket tenderar du att göra många korta explosiva rörelser i alla riktningar. Skor som är framtagna för basket är designade för att ge stabilitet med funktioner som en tjock, stel sula och en fast häl. Basketspelare utför många hopp, vilket kan orsaka ansträngning och effekt på foten, och det är därför skorna är byggda med vadderade sulor för att ta hand om nedslaget. Yttersolen på basketskon måste ha mycket drag för att klara av alla olika slags rörelser.

Löparskor – sorter

Löparskor finns i tre sorter: rörelsekontroll, med vaddering, och stabilitetsskor. Skor med rörelsekontroll är framtagna för att reducera överpronering. De passar löpare som överpronerar, vilket är när löparens fot rullar för mycket inåt. Stabilitetsskor hjälper till mot mild pronering. De erbjuder extra stabilitet i bakdelen av foten, flexibilitet i framdelen av foten, och extra stöd. Skor med vaddering är framtagna för löpare med högt fotvalv. De ska ge extra skydd och vaddering för att förhindra skador.

Basketskor – sorter

Basketskor kan kännas igen på sin skärning. Den höga skärningen ska ge vaderna extra stöd, medan skor med lägre skärning ger mindre skydd men tillåter mer rörelsefrihet och andning. Skor med lägre skärning kan leda till fler vrickningar, enligt New Balance Web Express Foot Health Clinic.

Medan basketskor täcker området runt vaderna är löparskor ofta skurna under vaden, och är generellt sätt lättare och mer flexibla än basketskor.

Drag

Löparskor och basketskor har olika trådmönster. Trådmönstret herringbone är perfekt för basketskor då draget är viktigt för att kunna springa, vika av snabbt, och röra sig sidledes. Använd inte löparskor för att spela basket då draget kan vara stort, och det kan låsa din fot vilket kan leda till skador. Enligt Shoe Capital har basketskor ofta distinkta räfflor som löparskor inte har.

Källor