Bästa Skidjackorna 2018

Senast uppdaterad 2018-01-08

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Black Snow • Läs våra användarvillkor


Det finns ungefär tusen gånger tusen isolerade skidjackor och snowboardsjackor på marknaden. De ändrar stil från år till år, och modellnamnen tillverkare använder varierar. Vi gick igenom några av de nuvarande topprankade jackorna.

Bästa Skidjackorna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Norröna Lyngen driflex3 Jacket (Herr) Skidjacka

Norröna Lyngen driflex3 Jacket (Herr) Skidjacka

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Norröna[BÄST I TEST inom Skidjackor Herr, enligt användarrecensioner] Norröna Lyngen driflex3 Jacket är en funktionell jacka designad för toppturåkning och kombinerar det bästa av två världar: den är lätt och vattentät och har samma andningsförmåga som en vanlig skaljacka samtidigt som den är mjuk, flexibel och andas som en softshelljacka.
Klättermusen Brage Jacket (Dam) Skidjacka

Klättermusen Brage Jacket (Dam) Skidjacka

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Klättermusen[BÄST I TEST inom Skidjackor Dam, enligt användarrecensioner] Klättermusen Brage Jacket är en tålig, mångsidig och hållbar skaljacka tillverkad för skidturer i hårda förhållanden. Jackan är gjord av 100% återvunnen polyamid och väven är stretchig och flexibel samt Duracoat-förstärkningar ger extra hållbarhet.
Haglöfs Vassi Jacket (Herr) Skidjacka

Haglöfs Vassi Jacket (Herr) Skidjacka

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating HaglöfsHaglöfs Vassi Jacket är en funktionell, tålig skaljacka utformad för offpiståkare och är tillverkad av trelagers Gore-Tex-material som är vattentätt och andas. Vassi Jacket har enomgående Coheasive-snörlåsjustering för enkel hantering med en hand samt två lågt sittande fickor med lock, bälgar och blixtlås.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj rätt skidjacka

När du undersöker skidjackor, kan produkt terminologi och teknik vara väldigt mystifierande. Det finns dock vissa saker som vi kan lita på. Så först av allt, i råd om beslutsfattandet, låt oss förklara de viktiga variablerna. De första ämnen kan tas som grundläggande antaganden. De enkla valen, om man så vill.

Anatomi hos en skidjacka

En bra skidjacka är en kombination av två viktiga funktioner: värme och väderbeständighet. Dessa är de aspekter som gör att en jacka utmärker sig på dessa två viktiga punkter.

Isolering

Mer av vilket slag av isolering som helst kommer att vara varmare än mindre av samma isolering. Gåsdun kommer att bli dyrare, lättare per enhet av värme, mer hållbart på lång sikt, men gör sig inte bra i vått tillstånd. Syntetisk isolering, tillverkad av en av olika syntetiska polymerer, är billigare, åtminstone något tyngre än dun, förlorar sitt isolerande loft över en säsong eller två, men gör sig bättre i våta förhållanden.
Vi använde vår infraröda kamera för att utvärdera värmeisolerade skidjackor och olika typer av isolering. Till ingen överraskning, bekräftade kameran visuellt våra subjektiva anteckningar på värmen i varje jacka.

Yttre material

För normal skidanvändning (om du är en engagerad skidåkare, och ger dig ut på de eländiga nollgradiga, regniga dagarna, lycka till med det…), alla moderna skidjackstyger gör jobbet att hålla vind och regn borta. Tillverkarna ger stora påståenden och imponerande siffror om vattentätheten av deras plagg. Enligt vår erfarenhet, kommer alla material på marknaden som sys ihop i effektiva jackmönster att hålla elementen ute ganska hyggligt.

Väderresistent konstruktion

Om vi kan anta att, i princip, alla moderna skidjackor erbjuder yttre material som på ett tillfredsställande sätt är väderbeständiga, måste vi titta närmare på konstruktionen. Leta efter en jacka, först av allt, som erbjuder en huva och krage som fungerar för dig. Vi föredrar höga kragar och formade huvor med flera, enkla att använda med dragskor. Långa ärmar och generös omkrets runt ärmsluten tillåter handskar att stoppas in snabbt och stanna där hela dagen. Bonuspoäng, om det fungerar för dig, välj jackor med inre, stretchiga, tumhål. Slutligen tar väderbeständiga konstruktioner blixtlås, fickor och ventiler i beaktande. Jackor nästan explodera med fickor och dragkedjor, och för verkligt väderskydd måste var och en antingen täckas med en flik av tyg eller vara konstruerat för att vara potentiellt vattentät.

DWR-behandling och andningsförmåga

Hållbarheten för DWR behandlingarna varierar och vattenavvisande är alltid bäst när jackan är ny. Dessa beläggningar, är bra, men försvinner så småningom. Dessa kan förbättras något genom att applicera ytterligare kemiska tvättar till jackan efter ett par säsonger av användning. En bra DWR förbättrar jackan och håller yttertyget torrt. Om yttertyget förblir torrt, kan det underliggande vattentäta lagret överföra vattenånga från kroppen så som det är tänkt. Det är en bra sak. Om yttertyget blir vått, kan det inte andas. Om det inte kan andas, kondenseras ångan från kroppen på insidan av jackan. Utsidan blir blöt och nu finns det vatten även på insidan. I de allra flesta fall är vattnet på utsidan från utsidan och vattnet på insidan är från insidan, inte vatten som går igenom jackan. Lita på oss.

Stilar av skidjackor

Efter de primära funktionella övervägandena är stil, passform och komfort funderingar för en jacka avsedd för skidåkning.

Modulkonstruktion eller ihopsatt?

Isolerade skidjackor finns i två stilar. De flesta kommer som en enda del: lätt foder, isolering, och yttermaterial är i huvudsak ihopsatt. Vissa tilltalande stilar, finns dock i en modulkonstruktion med ett separat vattentätt skal och en löstagbar isolerande innerjacka. Modul 3-i-1 jackor erbjuder större värde och mångsidighet. För en bra isolerings värde, kommer traditionellt utformade jackor, i brist på en bättre term, att vara mer bekväma, lättare och mer ändamålsenliga, även om modulstilar möjliggör bättre temperaturreglering och mer alternativ.

Passform och komfort

Passform är mycket personligt, men mycket viktig. I dagens Internet värld, när vi köper även de mest intima av produkter utan att se dem först, är rätt passform en svår sak. Om det är möjligt, prova jackan innan köp. När du provar en jacka (eller läser internet recensioner och beskrivningar) tänk på typiska kriterier som hur den passar på överkroppen och ärmarnas passform och längd. För skidåkning och snowboard är nyckeln att överväga rörelseomfång. En jacka måste förbli skyddande och hålla sig på plats genom alla slags vändningar.

Längre ärmar än vanligt som är insydda i jackan är verkligen klokt. Tänk också på om kragen skyddar, står upp, och inte gnuggar mot ansiktet? I våra omfattande jämförelser (och egna tester) har vi funnit att de bästa kragarna är de enkla. I dåligt väder, är det lite som påverkar bärarens komfort som jackans område kring ansiktet. Om denna zon är otymplig eller grov, kommer du att ha en dålig dag. Om den främre delen av kragen är mjuk och smidig, med tillräcklig isolering och en behaglig konsistens, kommer ditt ansikte vara tacksamt. Och ett glatt ansikte ger en lycklig åkare.

Vidare, medan du kollar in de många alternativen för jackor på marknaden, tänk på dessa ytterligare frågor. Fungerar huvan med och/eller utan hjälm? Passar muddarna med handskarna du vill använda? Har materialet en tilltalande struktur på rätt plats? I slutändan är passformen ganska klar direkt. Prova jackan och notera ditt första intryck. Chansen är att detta talar om exakt vad du behöver veta.

Stil

Stil är också mycket personligt. Vilken typ av intryck vill du göra med vad du bär? Hur kommer jackan att visas i fotografier? Var, hur och hur ofta åker du till skidorterna? Alternativ finns på marknaden för både dramatiska eller blyga valmöjligheter. Många skidåkare tycker stilen är mindre viktig, medan andra tar det på dödligt allvar. Enkel fåfänga är verkligen både komiskt och mycket vanligt. Å andra sidan är hur man ser ut förknippat med hur man känner. Om man ser bra ut och känner sig bra, ökar prestationsförmågan. Vi har mera roligt när vi presterar bra, och vi är säkrare när vi prestera bra. Det är bara till hälften på skämt då vi föreslår att hur du ser kan påverka din risk för skada. Välj dina kläder väl!

Marknaden är bred och varierande. Våra jämförelser och egna tester visar toppen av denna marknad, och vårt utval försöker representera olika stilar.

Särskilda funktioner för skidåkning

Vad gör en skidjacka en skidjacka är oftast de små detaljerna som är avsedda att göra en dag av åkning mer bekväm. Varje modell i vår granskning erbjöd en egen kombination av praktiska extrafunktioner.

Många extra funktioner

Håller fickorna allt du behöver? Du kanske bär solglasögon och skidglasögon under dagen. Kan du stuva undan den ena medan du bär den andra? Du kan bli tvungen att säkert bära ditt SkiPass i fickan, redo att ta fram det på begäran av liftpersonal. Hjälper eller stjälper din jacka? De flesta modeller har tillägnade fickor för enkel åtkomst. Kan du para ihop jackan med dina skidbyxor för att hålla vind och snö borta? Kan snöskyddet tas bort eller stuvas undan för att användas runt staden?

Är jackan utrustad med en integrerad och lätt tillgänglig tork för skidglasögon? Har den en RECCO reflektor?

RECCO

RECCO reflektor i vissa jackor är en del av en kommersiellt gjort integrerat lavinräddningssystem. Om begravd i en lavin, kan offret inte gräva sig själv ut och är ofta helt osynlig från ytan. RECCO-systemet kan hjälpa skidpatrullen att hitta den begravda personen. Den begravda personen måste vara utrustad med passiva reflektorer, som vetter mot ytan, medan skidpatrullen måste ha tillgång till dyra och otympliga mottagare. Den goda nyheten är att de flesta skidområden med lavinfara har RECCO mottagare. Ytterligare goda nyheter är att inte bara de särskilda Recco reflektorerna inbyggda i skidkläder och redskap visas i patrullens mottagare, men någon med ett elektroniskt kretskort kommer att dyka upp också. Så, varsågod, bär GoPro, sätt en iPhone i varje ficka, och spåra din hastighet med din Garmin. Det är för säkerhetens skull. Det är värt att notera att på de flesta skidområden med lavinfara, kommer patrullen först göra en traditionell lavinsökning innan en RECCO sökning. Våra granskare som också undervisar lavinsäkerhetskurser rekommenderar ordentlig lavin utbildning och utrustning, även för dem som stannar inom gränserna under dagar med hög risknivå.

Hur man väljer bästa skidjackan för kvinnor

När du funderar på att köpa en ny skidjacka, ta en stund att överväga den verkliga användningen av den här jackan, var och när du kommer att använda den, hur ofta du kommer att bära den, och hur mycket du realistiskt är villig att spendera. Om du är skidåkare som bara åker skidor på soliga dagar och bara ett par gånger per år, kan du komma undan med en jacka som är mindre varm och mindre vattentät.
Du kanske också vill spendera mindre på en jacka. Om du är i 100+ dag klubben på din skidort och gillar att åka skidor i djup snö och under stormiga dagar, kan du vara ute efter en jacka som är mycket mer hållbar och har bättre material med högre prestanda, som kostar mer. Hur varm en jacka är och hur den presterar beror på flera faktorer, bland annat ditt klimat, material den är gjord av, andningsförmåga och passform – vi har diskuterat dessa faktorer och flera andra faktorer att beakta här för att hjälpa dig att hitta en perfekt jacka för dig.

Klimat

Noga överväg klimatet du kommer att åka skidor i: hur varmt eller kallt är det? Hur vått eller torrt? Vill du åka skidor mestadels i de kanadensiska Klippiga bergen eller nordöst där temperaturen ofta är negativ? Eller åker du i Kalifornien där temperaturen är måttlig och solen ofta gör framträdanden? Om du befinner dig i dessa kallare klimat kommer du vilja köpa en jacka med mer isolering och luftmotstånd för att hålla dig varm. I varmare miljöer kan du vara ute efter en jacka med massor av ventilations potential.
Vill du åka någonstans med ett våtare marint klimat, eller vill du hålla dig till regioner med torrt pulver och mindre regn? Om du kommer att vara i ett område med mycket våt nederbörd och varmare temperaturer kan du överväga att ta en jacka med högre vattenbeständighet, såsom Gore-Tex. Vattentäthet är något mindre viktigt i kallare, torrare klimat.

Hardshelljacka vs Isolerad jacka

När du väljer din skidjacka bör du överväga dess avsedda användningsområde. Hardshells (lättviktsjacka) är en lättare, mer mångsidig och mer teknisk jacka som vanligtvis används för aktiviteter såsom backcountry skidåkning och bergsklättring. Ett hårt skal är ett yttre skikt som är vattentätt, andas, är hållbart, och oftast har förmågan att ventilera. Det är också typiskt mycket lättare än en genomsnittlig isolerad skidjacka eftersom den inte är isolerad och har oftast inga skidspecifika funktioner. Vi jämförde (och även testat i olika sammanhang) några skidspecifika hardshell jackor som alla kom med funktioner som snökjolar och goggle ficka – men ingen isolering. Detta ger dig möjlighet att skräddarsy din isolering för vädret utanför, vilket gör jackan mer mångsidig för olika väder och villkor. Hardshell jackor kan vara mycket dyra eftersom de tenderar att integrera mer avancerad membranteknik.

Isolerade skidjackor är tillverkade speciellt för att hålla dig varm medan du åker liften och åker nedför. Tillverkarna har fokuserat en hel del på hur dessa jackor bäst kan tjäna sina användare för denna specifika funktion. De omfattar funktioner som goggle ficka, liftkortsficka och snökjolar. Dessa jackor (som de flesta av de jackor i denna översyn) kommer med någon typ av isolering, antingen dun eller syntetfyllning, såsom Primaloft, för att hålla dig varm när du sitter på liften. På grund av dessa egenskaper, är de tyngre än en hardshell, vilket är acceptabelt eftersom du inte bär den medan du vandrar uppför backen.

Softshells bör också nämnas i korthet i det här avsnittet. De är gjorda av ett töjbart, mindre vattentätt material som tenderar att vara mer bekvämt och andas betydligt mer, men är avsedda för torrare dagars användning. Softshell är oftast tyngre än en hardshell.

Dun vs Syntetisk isolering

Denna fråga kommer också till klimat och avsedd användning. Om du befinner dig i torrare, kallare klimat, är dun nummer ett för värme. Den har en mycket högre värme-viktförhållande, men förlorar sin isoleringsförmåga om den blir våt. Vissa använder dun isolering, men även ett vattentätt yttermaterial som gör det möjligt att fungera även i en fuktig miljö. Medan andra bör användas med försiktighet i blötare klimat då dess yttermaterial är mindre vattentåligt än Gore-tex och lämnar isolering av dun sårbart. Några använder en kombination av dun och syntetisk isolering för att uppnå hög värme och hållbarhet.

De flesta skidjackor använder syntetisk isolering eftersom det är något mer mångsidigt och billigare än dun. Syntetisk isolering är lite hårdare och kommer att hålla dig varm om jackan blir våt. Det är dock tyngre än dun, men vikten är inte lika viktigt för en jacka du har på skidorten.

Ventilation

När du åker skidor på en skidort, spenderar du en majoritet av din tid att åka liftar och sitta stilla, vilket gör att du inte svettas. Men på en kall dag när du arbetar hårt, på en djup snödag till exempel, då måste man sitta still på en kall lift på vägen upp, vilket gör ventilation och andningsförmåga allt viktigare. Om du svettas i en kvävande jacka, kommer det göra dig kyligt så fort du har slutat röra på dig.

Det kan vara svårt att avgöra hur andningsbar en isolerad skidjacka är eftersom du vanligtvis bär några lager under, eller jackan är fodrad eller har en innerjacka. Av dessa skäl är det viktigare att titta på ventilationsmöjligheten av jackan, såsom blixtlås, eller om en inre jacka kan tas bort. De flesta av de jackor som vi jämfört (inkl de vi själva testat) i denna guide hade någon typ av ventilationsfunktioner. Jackor som möjliggör ytterligare luftflöde under tider av hård ansträngning kommer att vara de mest bekväma under de flesta förhållanden.

Skidfunktioner

Om du köper en jacka speciellt för skidor eller snowboard, vill du att den ska ha de funktioner som fungerar bäst för detta ändamål. Viktigaste egenskaperna vi söker är fickor, huvor, RECCO teknik, snökjolar och handledsvärmare.

Fickor

Om du planerar att tillbringa dagen ute på backen, är det viktigt att kunna stuva undan allt du behöver i din jacka. Det är trevligt att ha stora fickor för mellanmål och glasögon, samt mindre fickor för nycklar och mobiltelefon. Om du gillar att lyssna på musik medan du åker, leta efter en jacka som har en media kompatibel ficka där dina hörlurar kan matas genom det inre fodret

Huva

Om du bär en hjälm, se till att din huva passar över din skidhjälm! Vad är annars poängen med att ha en huva på jackan? Att kunna ta på dig huvan när vinden blåser upp håller dig varmare längre än att låta den kalla luften tränga in runt halsen.

Tips: Här är en bra video-guide från Youtube som vi hittade:

Snökjolar

Snökjolar är en typ av inre midjerem som är tänkt att sluta tätt över linningen på byxorna och förhindra snö från att komma upp på ryggen eller nerför dina byxor i händelse av att du ramlar i snön. Vi är skeptiska till snökjolar. Vi fann att de flesta, om inte alla, av de vi någonsin har använt hamnar uppe runt våra revben och gör inget för att hålla snön från att gå uppför ryggen eller ner i byxorna. Den mest lockande egenskapen vi finner med snökjolar i jackor är när de är löstagbara. Med detta sagt, om du verkligen vill stoppa den obekväma kalla känslan av snö som sipprar ner i dina underkläder, gör många tillverkare jackor vars snökjolar är kompatibla med skidbyxor av samma märke, vilket gör att jacka och byxor antingen sätts ihop med blixtlås eller med en knapp för att stoppa problemet med att snökjolen rider uppför ryggen. Leta efter den funktionen och köp båda delarna tillsammans för extra snöskydd.

Handledsvärmare

Denna praktiska funktion – även känd som ärmar med tumhål håller handlederna mysiga och varma när du är i stan eller i backen. När du bär dem under dina handskar, kan de också hålla snö från att gå uppför ärmarna. Vi fann att en del handledsvärmare är bättre än andra. Vi gillar det eleganta nylonmaterialet som används på handledsvärmare då de passar handskar lättare. Se upp om de känns för tajta, det kan skära av cirkulationen och göra dina händer kalla.

Passform

Om din skidjacka inte passar dig, kan det påverka din komfort och värme. Om jackan är för liten kommer det att göra dig obekväm och du kommer inte att kunna bära ytterligare lager under. Om den är för stor, kommer den kännas klumpig och dragig. Om du köper din jacka på nätet, se till att kolla in tillverkarens storlekstabell och jämför dina egna mått med dem. Vi fann att vissa varumärkens storleksdiagram var på den mindre skalan och vi skulle rekommendera att gå upp i storlek, medan andra var på den större skalan.

Löstagbart vs Icke-löstagbart foder i jackan

För alla tre-i-ett jackor som vi jämfört (och de vi testat) i denna översyn, fann vi att de enskilda delarna fungerade bättre på egen hand än när de var burna tillsammans. En 3-i-1 typ jacka är ett bra värde för pengarna och kan vara ett mångsidigt klädesplagg om du bor på en plats där vädret förändras drastiskt från dag till dag. De kan vara mycket varma, eller svalare när du tar ut det inre isolerande lagret för varmare temperaturer men ändå vind och vattenavvisande.

Vi finner att när du bär båda lagren tillsammans, känns i allmänhet dessa jackor otympliga och mer obekväma än skidjackor med enskilda lager. Men det är skönt att komma ut i backen, kasta det yttre lagren i bilen, och ha en elegant, mysig och varm jacka att bära för after ski, oavsett om det är för att gå på happy hour eller springa ärenden. I slutändan, finner vi tre-i-ett jackor vara något för alla situationer, men ingen mästare på någon av dem.

Design

Även då stil är helt subjektivt, känner vi att skidåkning i synnerhet är en unik situation där ditt val av kläder blir din identitet. Kom ihåg att du kommer att bära den här jackan tillsammans med hattar, hjälmar och skyddsglasögon, så att folk inte längre ser ansiktet eller håret, men kommer att känna igen dig i första hand på jackan du bär. Tänk noga på hur du vill representera dig själv genom din jacka – flott och färgstark, eller enkel och diskret. Välj en jacka som passar bra och som kommer i en färg som du älskar.

(Vanliga söktermer: skidkläder recension)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner