Vilket simsätt är lättast om man ska simma 300 meter?

2 min


En aerobisk övning som bidrar till hjärt- och lunghälsa är simning, som också tonar hela kroppen eftersom det får alla stora muskelgrupper att arbeta. Eftersom simning använder hela kroppen innebär det dock också att otränade simmare blir tröttare snabbare. Om du är en nybörjare och vill se till att du kan simma så långt som 300 meter bör du välja ett lätt simsätt i början. När du sedan blir mer bekväm i poolen kan du välja andra simsätt, som är mer effektiva och som kommer vara lättare för dig.

Effektivitet för crawl

Crawl, som också kallas för freestyle, slog igenom under 1960-talet tack vare dess effektiva rörelser. Under detta simsätt är hela kroppen i rörelse, och för dig snabbt genom vattnet. Du rör armarna över vattenytan samtidigt som dina fötter rör sig i en ständig fjärilsspark. Nybörjare har problem med att hitta rätt andningsteknik, men att rotera kroppen och andningen när huvudet roterar ovanför vattnet håller hastigheten uppe. Freestyle är det mest effektiva och snabba simsättet i vatten, och tävlingssimmare föredrar detta simsätt när det är möjligt.

Ryggsim för nybörjare

Eftersom alla nybörjare kanske inte kommer klara av att simma freestyle i 300 meter kan de börja med ett enkelt simsätt som är väldigt likt freestyle: ryggsim. Med det här simsättet utför du samma rörelse med armarna och en fjärilsspark, men du ligger på ryggen. Det är bra för mindre vana simmare, eftersom ryggsim låter dig flyta på vattenytan och andas enkelt. Även om simsättet är mindre effektivt rör sig kroppen fortfarande genom vattnet i en relativt snabb hastighet.

Stöttande simtag

Om du har problem med nacken eller ryggen kommer du kanske inte kunna simma 300 meter med freestyle eller ryggsim. Sidosim använder en förlängning av armarna och saxsparken, medan du ligger på sidan i vattnet. Det är känt som ”livvaktstaget”, och bröstsim är lättare att simma längre sträckor utan att utsätta nacken och ryggen för stress. Om du ofta känner smärta när du simmar kommer detta vara det enklaste simsättet för att du ska kunna simma 300 meter.

Tänk på din fitnessnivå

Eftersom fitnessnivåer varierar från person till person varierar också det simsätt som är lättast att simma 300 meter på. Med erfarenhet kommer freestyle att vara det lättaste och mest effektiva att simma 300 meter på. För en nybörjare eller för någon med ryggsmärtor kan dock ett effektivt simsätt som ryggsim eller sidosim vara ett bra val. Använd din fitnessnivå, erfarenhet och hastighet för att avgöra vilket simsätt som är bäst för att simma 300 meter.

Källor