1 knep för att simma snabbare bröstsim (slipp lära crawl!)

1 min


Bröstsim får sitt namn från armrörelserna, som börjar med händerna framför bröstet. Men de grodliknande bensparkarna är precis lika viktiga, och måste ske i rätt stund för att komplettera armrörelserna. Att öva på dina sparkar kan skära bort sekunder från din tid, och det kan innebära skillnaden mellan vinst och förlust i bröstsimstävlingar, som ofta är max 200 meter långa.

simning bröstsim benspark

Guide

Steg 1

För hälarna mot höfterna under återhämtningsfasen av simtaget, innan du drar med armarna. Böj knäna åt sidan medan du håller låren så horisontellt som möjligt, för att ha en strömlinjeformad hållning i vattnet. Samtidigt ska du vinka upp smalbenen så att fotsulorna är vända mot taket. Dra hälarna så nära höfterna du kan. Ju närmare höfterna dina hälar är, desto längre blir sparken. Längre sparkar är mer kraftfulla än korta sparkar.

Steg 2

Peka tårna utåt, bort från sidorna.

Steg 3

Genomför sparken genom att sträcka ut dina ben helt och hållet. Flytta fötterna i en liten vinkel mot varje sida, så att det är mer mellanrum mellan vaderna än knäna när dina ben är helt utsträckta.

Steg 4

För samman benen när sparken tar slut, vilket borde vara innan du påbörjar nästa dragfas med armarna. Håll benen raka och tårna pekandes bakåt under dragfasen, tills det är dags att föra hälarna framåt igen.

Tips & Varningar

Simcoachen Duane Sorenson på college rekommenderar att simma 90 meters bröstsim med cirka 95 % ansträngning, så att du kan fokusera på att bibehålla hållningen.

Kontrollera dig själv under en längre bröstsimstävling så att du inte tröttnar och tappar hållningen i slutet av loppet.

Källor