Sanningen om hur löpning påverkar benens densitet

2 min


Löpning är effektivt för att förbättra uthållighet och kardiovaskulär hälsa, men det är också bra för benen. Det förhindrar förlust av benmassa som kan resultera i osteoporos, en sjukdom som kan få ömtåliga ben att brytas av. Det är viktigt att förstå hur du kan arbeta med löpning för att förbättra benens densitet, och vad du kan förvänta dig när du börjar springa.

Fördelar

All träning som får musklerna att jobba mot gravitationen anses vara en viktbärande övning, och den sortens träning hjälper till att bygga upp benens densitet. Enligt University of Arizona Bone Builders är viktbärande övningar effektiva för att förbättra benens densitet eftersom benen byggs upp när musklerna drar i dem. En studie från Department of Rheumatology at University Hospital i Schweiz, från 1992, upptäckte att förlust av benmassa var mycket vanligare hos löpare som slutade springa under fem år, och att löpning kan minska den förlust av benmassa som sker med åldern.

Kom igång

För att förhindra den förlust av benmassa som sker med åldern är det bäst att bygga upp densitet i benen innan 30 års ålder, enligt University of Arizona Bone Builders. Tidningen Fitness rekommenderar att du börjar med att springa 20 minuter tre gånger i veckan, och gradvis ökar tiden och frekvensen på dina löparrundor. Kom ihåg att värma upp och varva ned med en snabb promenad för att förhindra skador.

Variation

University of Arizona Bone Builders menar att benens densitet kommer förbättras mest om du lägger till flera olika viktbärande övningar i ditt träningsprogram. Förutom löpning kan du lyfta vikter, vandra, dansa, m.m.

Att tänka på

Även fast träning är en bra övning oavsett ålder eller fitnessnivå måste du alltid rådfråga en läkare innan du påbörjar ett regelbundet löpningsprogram, för att kontrollera att det är det bästa alternativet för just dig och din hälsa. Du bör särskilt fråga en läkare om du redan upplever förlust av benmassa, för att kontrollera att du inte utsätter dig för en skaderisk genom att utföra viktbärande övningar.

Källor