Bra rörelseövningar man kan göra utan redskap

2 min


Rörelseövningar är rörelser som tar dig från en plats till en annan. De kräver inga maskiner och det finns inget fast antal repetitioner. De involverar grundläggande rörelser, som gång, löpning, galopperande, hoppande, spurtande, rullande, klättring, och simning. Tack vare dess enkelhet är de ett jättebra sätt att hålla sig aktiv och antingen bibehålla eller förbättra din hälsa.

Gå i en annan riktning

Att gå är en övning med låg effekt som passar nästan alla. Regelbunden gång kan hjälpa till med viktkontroll, reducerat blodtryck, förbättrad kardiovaskulär hälsa, och att upprätthålla rörelsekapacitet. Rörelseövningar kan göra en promenad mycket roligare och mer utmanande. Försök att böja dig ned och gå som en anka i 10 – 30 meter. Gå med händerna och fötterna i marken i intervaller om fem meter, eller kryp samma sträcka. Gå lågt som en krokodil, nära marken. Om du är tillräckligt vältränad kan du gå på händerna i minst fem meter.

Sätt krydda på löpningen

Att springa är en bra kardiovaskulär träning och kan bränna mellan 472 – 1 675 kalorier per timme, beroende på din vikt och din hastighet. Istället för att bara springa kan du dela upp passet genom att göra galopperande rörelser. Att galoppera innebär en asymmetrisk gång där du tar ett steg och sedan placerar den andra foten bakom den första, så att samma ben alltid är längst fram. Växla ben så att båda får arbeta lika mycket. Lägg till små och stora hopp, även om det bara är över linjer i trottoaren. Att lägga till olika delar i träningen hjälper till att stärka uthållighet, rörlighet och stabilitet.

Simma för rörlighet

De som på grund av ömtålighet, övervikt eller artrit inte kan delta i aktiviteter med hög effekt kan göra rörelseövningar i poolen. Att simma är en rörelseövning i sig, och den kan utföras genom att använda en simväst eller en sparkbräda, om så behövs. Att gå genom vatten som är midjedjupt, eller som når upp till bröstet, är en bra rörelseövning eftersom vattnet bär upp din vikt. Variera övningen genom att hoppa genom vattnet, och röra dig så fort du kan ibland och som om du gick i slow-motion ibland.

Glidövningar

Att glida över ett nybonat golv räknas som en rörelseövning, men det kan vara lite riskabelt. Sport som skridskoåkning och skidåkning är jättebra för den som gillar glidande rörelser. Att åka längdskidor kan bränna mellan 413 – 1 536 kalorier per timme beroende på din vikt, hastighet, och terräng. Det finns många rörelseövningar och du borde göra sådant du tycker om.

Källor