Reportr startsida

Hitta rätt jacka

Läs vår egen guide & topplista

Löparjackor

Bästa utrustningen för friluftsliv

Guider & topplistor från Gainhacker.com

”Bäst i Test”-kängor

Läs vår egen guide & topplista

Vandringskängor

Slipp felköp

Genom att köpa de bästa produkterna direkt, så slipper du besväret och merkostnaden som kommer med dåliga köp

Spara pengar

Skippa de där svindyra butikerna inne i city, och handla istället snabbt och smidigt från Sveriges billigaste e-butiker online

Gratis för dig

Alla våra guider är gratis att ta del av. Så nu kan du äntligen avsluta prenumerationen på det där dyra magasinet

Köpa rätt utrustning online

Ute i naturen är där människor är tänkt att vara. Detta är vår naturliga miljö och det kan ge de mest otroliga och njutbara upplevelserna. Oavsett om det gäller vandring, camping eller sport, är naturen dit vi gå när vi vill lämna resten av världen bakom oss och finna ro.

Men lika självklart som det är för människor att vara utomhus och uppleva vad naturen har att erbjuda, är det dumt och naivt att göra detta utan rätt utrustning. Visst, människan har utvecklats i vildmarken en gång i tiden, men sedan dess har vi förlorat en del av de naturliga fördelar som vi hade som tillät oss att leva säkert i det vilda. Vi har också blivit vana vid att leva i den moderna världen där vi litar mycket mer på konstgjorda konstruktioner som värmeelement, toaletter och ventilation.

Det är viktigt för vår hälsa att vi upprätthåller vissa energi- och temperaturnivåer, och för att göra det vi måste ha rätt outdoor-utrustning. Bortsett från att hålla oss vid liv, gör rätt ytterkläder och utrustning att även en resa mitt ute i vildmarken blir mycket bekväm och trevlig. Det finns ingen anledning att behöva bära för lite kläder och sova på hårt underlag när det finns otroligt lätt och bra teknisk utrustning för friluftsälskare.

På vår sajt presenterar vi enbart produkter som klarar höga krav på funktionalitet och kvalitet – allt för att vistelsen i fjällen, i skogen eller längs kusten ska bli så fantastisk och minnesvärd som möjligt.

Allt fler värdesätter idag naturnära upplevelser så som vandringar genom Sarek eller bergsbestigning på Kebnekaise, till skillnad från förr då många hellre ägnade sig åt meningslös nöjeskonsumtion i London, eller alkoholfylla kryssningar med minnesluckor och ångest som följd.

Köpa rätt utrustning för nybörjare

Om du är en nybörjare för utomhusaktiviteter så är det ännu viktigare att du har rätt kläder och verktyg, eftersom du inte kommer att ha så mycket erfarenhet och kommer att behöva förlita dig på det ännu mer än den genomsnittliga äventyraren. Att lära sig mer om vilken typ av friluftslivsutrustning man behöver är en viktig del av att utöka sin fjäll- och vildmarkskunskap, samt att öppna sig för nya erfarenheter.

Om du vill veta mer om vilka typer av utrustning som du behöver för att få ut det mesta av din nya hobby behöver inte leta längre. Vi erbjuder dig utmärkt service i form av produkt-urval och all tänkbar kunskap om utrustningen.

Om du börjar att vandra regelbundet, tänka då på vad du behöver på dessa vandringar och vad du eventuellt kommer att behöva när du ökar distansen och stigningen. Rätt skor eller stövlar är naturligtvis en viktig del, liksom de rätta kläderna oavsett årstid. Du kommer också att behöva ryggsäck, kniv, köksredskap och mer där till. När du expanderar dessa resor övernattning så behöver du bra tält, sovsäck, liggunderlag och annan utrustning för att skydda dig när du sover.

Som du märker är friluftlivsutrustning verkligen den viktigaste formen av skydd du kan ha för att hålla dig från olyckshändelser när du beger dig ut i naturen.

Det finns också många olika alternativ som gör att enkelt du kommer att hitta roliga aktiviteter, och du kommer att lära dig mycket om den senaste tekniken och hur det kan hjälpa dig på dina äventyr.

Bästa utrustningen för vandring

Att köpa rätt utrustning behöver inte vara en stressande upplevelse, och i och med uppkomsten av butiker online behöver du inte ens lämna bekvämligheten i ditt hem för att köpa din camping- och friluftsutrustning.

Med det stora utbud och olika val av friluftsutrustning så kan det kännas svårt att veta vad som är rätt, särskilt om du är en relativ nykomling till friluftsliv.

Kom ihåg att olika typer av vandring kräver olika typer av utrustning. Till exempel om det är sommar och väldigt varmt är det fördelaktigt med mycket ventilationsdragkedjor på kläderna, är det kyligt och regnigt är kläder av Gore-Tex att föredra, och är det vinter väljer många exempelvis mellanlagersjackor med dun och underställ i Merinoull.

Billig utrustning online

När du köper friluftslivsutrustning är en av de första frågorna som du bör ställa dig: Vad behöver jag och varför? Bara för att något är på rea betyder inte det att du omedelbart ska köpa det, eftersom du kan ha liten eller ingen användning för den produkten.

Om du letar efter en stor ryggsäck, till exempel, och priset på en mindre storlek har reduceras kraftigt – då är det frestande att köpa. Försök att tänka igenom vad du ska använda utrustningen till och om pengarna som investeras kommer att vara värt det. Om det inte passar dina behov är det ingen bra affär.

Ultralätt utrustning för vandring

När du vet vilken typ av utrustning du behöver, är nästa steg för att köpa friluftsutrustning nämligen att göra research i de olika produktkategorierna på marknaden.

Särskilt när man köper en relativt dyra produkter, till exempel ett tält, så vill du vara säker på att storleken och specifikationen för det du köper är vad du faktiskt behöver. Om du sannolikt kommer att göra en hel del solo-vandringar över flera dagar, då kommer du förmodligen vill ha ett lättare och mindre tält, till exempel.

Att göra din research kring produkterna kommer inte bara hjälpa dig att identifiera det objekt som du vill köpa, utan det är också ett bra sätt hitta det bästa priset från de billigaste leverantörerna.

Tips för bästa friluftsutrustningen

Att köpa outdoor-utrustning är oftast en långsiktig investering, så du bör därför köpa produkter med hållbarhet och kvalitet snarare än pris och design. Om du har för avsikt att gå på flera dagar lång camping eller vandringar är det viktigt att köpa outdoor-utrustning som är av god kvalitet. Att vara ute i naturen och ha ett tält som läcker in vatten eller ett par nya kängor som går sönder är verkligen inte roligt och kan även vara farligt, så att säkerställa god kvalitet bör stå högt på prioriteringslistan.

Det börjar idag bli allt vanligare att kunder överger hållbarhetsaspekten och väljer att se utrustning som förbrukningsvaror – dvs att billigt är bra och när de går sönder köper man en ny. Detta beteende är framför allt tydligt med den växande Kina-shoppingen via tjänster och appar så som Wish. Kina-paketen kommer nästan alltid helt utan garantier, har generellt sett lägre kvalitet, och är miljöförstörande i och med den korta livslängden.

Rea & Rabattkoder

Oavsett om du är en nybörjar-vandrare, funderar på att återuppta fjällvandringen, eller en som har varit ute mycket under en lång tid, så är vandringstips från rätt person ovärderlig för din långsiktiga utveckling ute på vandringsleden.

Dålig rådgivning i början kan innebära du får en mycket dålig upplevelse på din första vandring. Det vill vi inte ska hända. Här är ett tips som vi önskar att vi hade hört innan vår första vandring:

Köp inte billig friluftsutrustning på utförsäljning. Du ser rea-annonser om att köpa den eller den på 75% rabatt. Låt dig inte frestas. Den främsta orsaken till detta tips är att man lätt köper varor som du egentligen inte behöver. Den enda gången vi skulle råda dig att köpa vandringsutrustning på rea eller med en rabattkod skulle vara om en etablerad och trovärdig e-butik har något bra på utförsäljning, eller ett tillfälligt billigt pris på en produkt som du ändå hade tänkt att köpa.

Garanti vid köp online

En av fördelarna med att köpa friluftsutrustning av hög kvalitet är att det ofta kommer med en förmånlig garanti.

De flesta större bolag idag har garantier mot fabriksfel, vilket innebär att om en söm hamnat snett, någon rem inte riktigt sitter fast, eller något annat fel i material eller konstruktion – då lagar de felet eller så får du en ny vara.

Vissa tillverkare har garantier som innebär att de helt gratis lagar även förslitningsskador som uppkommer av vanligt användande. Det kan exempelvis vara revor i en välanvänd skaljacka, förslitningshål i botten på en ryggsäck, eller ett hål i myggnätet i ett tält som uppkommit. Den typen av garantier är mer miljövänligt än att tvinga kunderna att köpa nya produkter så fort de får en liten skada, men kostar också tillverkaren pengar vilket påverkar slutpriset för produkterna.

Vidare är det inte helt ovanligt att hitta livstidsgarantier för produkter som jackor och ryggsäckar, så det är värt att väga in det värdet i den ursprungliga investeringen. Ju bättre garanti, ju mer kommer du att få ut av produkten över tid.