Recension av Osprey Duro 6 – Test i vinter & nordisk terräng

5 min


Att hitta en löparryggsäck med lagom stor kapacitet är klurigt. Ännu svårare blir det att hitta en optimal balans mellan låg vikt och smarta funktioner.
Duro 6 från Osprey är en löparryggsäck som är utformad så att man som löpare enkelt kan komma åt vätska och sina föremål utan att behöva ta av västen eller stanna mitt i träningspasset. Duro 6 är inte lika lätt som mindre och mer slimmade löparvästar, men har istället god kapacitet för längre distanser eller andra situationer där man behöver bära på mer utrustning.

Jag har fått möjligheten att köra ett par ordentliga fälttest av Duro 6, och har upptäckt några fördelar och nackdelar som hade varit svårt att fånga upp på annat sätt.

Användning

Med en vikt på 320 gram och hyfsad kapacitet, så är Duro 6 primärt lämplig för traillöpning, långdistanslöpning, mountainbike-cykling, halvdagsvandringar, och andra kortare utflykter.

Vad många ryggsäckstillverkare inte tänker på är att här uppe i norra Europa är tvära väderomställningar och bitande kyla en verklighet vi måste förhålla oss till, vilket bland annat innebär att man behöver ha med sig mer kläder och utrustning än exempelvis södra Europa eller södra USA.

Här tycker jag verkligen att Osprey har fått till en bra balans mellan kapacitet och funktioner vs låg vikt och tight passform.
I Duro 6 kan man nämligen med lätthet få med sig 2-3 liter vatten, snacks, en vindjacka eller tunn regnjacka, en fleecetröja, och vardagsprylar så som mobil, nycklar och plånbok. Även smarta fickor på framsidan för att enkelt kunna plocka upp och plocka ner saker som löparhandskar, pannlampa, buff och mössa.

Personligen skulle jag rekommendera Duro 6 som en go-to-löparväst under vinterhalvåret – du kommer tacka dig själv för att du tog med en fleecetröja och vindjacka den dagen du stukar en fot under trailpasset och tvingas promenera en mil i -10 grader.

Även under varma sommardagar kan Duro 6 vara ett bra val, eftersom man enkelt får med sig tillräckligt med vätska utan att besväras av skumpandet som normalt är ett problem med många ryggsäckar.

Dock ska sägas att Duro 6 inte passar för pendlingslöpning, för minimalister, eller ultra-maratonlöpare som jagar varje gram.

Funktioner och passform

Duro 6 har ett fack för en 1,5-liters vätskeblåsa, ett stort huvudfack, samt 7 yttre fickor. Den finns i två färger och två storlekar hos Osprey.

De olika fickorna är framtagna för att passa olika prylar, och användningen av stretch- och kompressionsmaterial säkerställer att all utrustning är fastspända ordentligt.

Utöver stretchmaterialet finns det även gott spännen för att upprätthålla en ”studsfri” passform – även när den är fullpackad och man springer i terräng. Tack vare justeringspunkterna kan man anpassa passformen, vilket lyfter bort vikten från ryggen och får löparryggsäcken att kännas lättare än den är.

Med Duro 6 följer det med 2 st ”softflasks” (0,5L st) med slangar. Jag är ett stort fan av softflasks eftersom man slipper kluckandet och plaskandet som uppstår när man druckit ur en halv traditionell vattenflaska.
Även munstycket var förvånansvärt bra konstruerat, till skillnad från exempelvis de som kom med min löparryggsäck WAA UltraBag 20L.

Det finns en hel del smarta finesser på Duro 6, så som små ”flaps” för att dra loss spännena på framsidan, en infällning i strechfickan på ryggen så att det man har däri inte skumpar ut, en mobilficka med dragkedja på vänster axelrem, invändig klämma för nycklar, två loops för att fästa vandringsstavar, samt en liten nödvisselpipa.

Saker som inte medföljer som man måste köpa till är dock den större vätskeblåsan på ryggen, regnskydd, samt eventuellt ytterligare vattenflaskor om man vill ha såna i sidofickorna med exempelvis sportdryck.

Ett frågetecken som direkt dök upp i mitt huvud var vad syftet var med den lilla plastbiten med magnet som sitter på det översta remmen på framsidan. Efter lite googlande verkar svaret vara att man kan fästa munstycket för den större vätskeblåsan som man kan köpa till. Smart!

Omdöme

Det är svårt att anklaga Osprey för att ha glömt eller nedprioriterat fickor och funktioner – Duro 6 är proppfull av dem!
Man får också lov att säga att passformen är riktigt bra, även när den är fullpackad.

En stor överraskning var hur bra de mjuka vattenflaskorna var. Både flaskorna i sig, men även munstyckena, de lagom långa slangarna, samt fästsystemet på själva löparryggsäcken.

Men, det finns förbättringspunkter.

Gängorna på flaskorna och skruvkorken var lite kinkiga, och det var svårt att kunna skruva åt dem ordentligt när man har blöta händer. Skruvkorkarna är nämligen väldigt platta och ger inget vidare grepp.
Under mitt första försök började det läcka vatten, vilket givetvis rinner rakt igenom stretch-fickan och ger en blöt och kall upplevelse.

Vidare vet jag att många tittar på vikt-angivelsen och tänker att de inte vill springa med 100-150 gram extra på ryggen om det inte är nödvändigt. Exempelvis väger en RAIDLIGHT 6L Responsiv Race Vest bara 195 gram, vilket trots allt är en väsentlig skillnad.
Vad gäller materialval så tror jag att en tunnare ripstop-nylon skulle spara många gram för Duro.
Man skulle även kunna tänka sig ett mer modulärt system där fickor och funktioner sitter fast med molle-fästen eller ”daisy chains”, så att löparen själv kan anpassa konfigurationen utefter behov.

Hur väl den står emot regn har jag ännu inte fått tillfälle att testa, men jag noterar att det finns en ”stormflap” över dragkedjan för det lilla facket på ovansidan. Det är toppen då det troligen är där man vill lägga nycklar och plånbok.
Däremot saknar övriga dragkedjor stormflaps, vilket gör att regn garanterat kommer att tränga igenom dragkedjan förr eller senare (såvida man inte använder ett regnskydd).

Avslutningsvis kan man summera det hela som att Osprey Duro 6 är en löparryggsäck som är fullproppad med fickor och finesser, och är lagom stor för kalla dagar i skogen eller långpass en het sommardag.
Den är perfekt för den som värdesätter komfort och smarta funktioner, men som kanske inte bryr sig så mycket om den väger 150 gram mer än de minimalistiska motsvarigheterna.
Den är given för någon som ofta har med sig en extra tröja eller jacka, eller vill ha lite kapacitet för en mindre kamera och ett kompakt stativ.

Osprey Duro 6 går att köpa för en väldigt överkomlig prislapp på runt 1000 kr, vilket lägger den i det lägre prisspannet jämfört med andra löparryggsäckar i snarlik storlek. Det är exempelvis ca 200 kr billigare än Salomon Skin Pro 8 Set.
Man kan även utgå ifrån att konstruktionen och materialen i Duro 6 är utvalda för att ge en lång livslängd. Jag har hittills inte – trots tappra försök – lyckats slita ut en ryggsäck från Osprey.