Hur viktigt är rätt teknik på gymmet – egentligen?

3 min


Träningsteknik, ibland kallad form är mycket viktigt. Där rätt form kan öka nyttan av de övningar du utför, kan dålig teknik resultera i en hel del bortkastat arbete och dåliga resultat. Användning av för mycket vikt eller att göra fler repetitioner än dina muskler kan hantera, till exempel, kan resultera i att tekniken blir förlorad. Starta din träning med korrekt teknik, kolla din form och slutför dina sets när du inte längre kan utföra varje övning korrekt. Det räcker inte med att arbeta hårt, du måste också arbeta smart om du vill njuta av alla fördelarna med träning samtidigt som du undviker många risker.

Vad är bra teknik?

Olika övningar kräver olika rörelser, men ett antal prestationsfaktorer är gemensamma för de flesta övningarna. Att undvika fel teknik kommer att hjälpa dig att utföra dina övningar på rätt sätt. Ryck inte upp vikten, utan lyft med kontroll. Detta kommer att behålla spänningen på dina muskler. Sänk vikten långsamt för att hålla spänningen på dina muskler längre och skydda dig från skada. Håll nedre delen av ryggen lätt krökt, dina magmuskler spända och bröstet och huvudet upp; låt aldrig nedre delen av ryggen bli rundad, eftersom det kan resultera i skador. Se till att dina knän alltid är i en rak linje och att de inte sträcker sig framåt förbi tårna när du utför knäböj, benpress eller utfall, eftersom detta lägger stor stress på knäleder. Slutligen, undvik att hålla andan, eftersom detta kan avsevärt höja blodtrycket.

Bibehåll din flexibilitet och totala styrka

Ju kortare rörelseomfång, desto lättare blir en övning, så fler repetitioner kan utföras eller större vikter kan lyftas. Men att göra förkortade reps kan också orsaka dina muskler att bli tajtare och det kan leda till svaghet om och när du arbetar med dina muskler utanför detta förkortade rörelseområde. Till exempel, om du bara utför halvdjupa knäböj, finner du förmodligen att när du böjer djupt, saknar du styrka. För att undvika att förlora flexibilitet och utveckla styrka genom ett så stort rörelseomfång som möjligt, utför inte förkortade reps utan gör i stället den största rörelsen som du säkert kan hantera.

Håll spänningen på utvalda muskler

Övningar är oftast utvalda eftersom de riktar in sig på en viss muskel eller muskelgrupp. Skivstång och hantlar till exempel, tränar dina biceps. Men om du använder dålig teknik, är det möjligt att ta bort pressen på de utvalda musklerna och i stället lägga den på andra delar av kroppen. Till exempel om du med hjälp av dina ben och rygg svingar en tung vikt upp minskas belastningen på biceps snarare än att den ökar. Om den vikt du lyfter är så tung att du behöver använda andra delar av kroppen för att utföra övningen, gör du antagligen din träning mindre effektiv snarare än mer effektiv.

Minska risken för skada

Din kropp är fri att röra sig på ett obegränsat antal olika sätt; det är en av de fantastiska aspekterna av hur leder, muskler och ligament arbetar tillsammans. Även om du kan röra lederna fritt kan felaktigt utförda övningar med dålig teknik placera dessa samma strukturer i biomekaniskt ofördelaktiga positioner som kan öka risken för skador. Pulldowns och belastning bakom nacken, mycket djupa knäböj, marklyft med rundad rygg lyft och att låta dina armbågar sträckas för mycket när du utför armhävningar är alla exempel på dåliga metoder som kan leda till skador. Kom ihåg; Om du är skadad, kan du inte träna och kommer att förlora kondition och styrka, så det är alltid bättre att göra din träning med korrekt teknik.

Källor