Rätt med pasta – BASTA!

1 min


Pasta har blivit en av huvudingredienserna i vår matlagning. Den är snabb, billig och lätt att laga till, dessutom nyttig och mättande. Fyra pastarätter med olika karaktärer bjuder vi på den här gången.

Lasagne är en ugnsrätt med pastaplattor varvade med köttfärsås och béchamelsås. Men varför inte prova att byta ut köttfärsen mot lax. Det är både gott och lättlagat. Den vita såsen görs som till vanlig lasagne och laxen behöver bara skäras i små tärningar och tillagas i såsen i ugnen.

Den jättegoda tonfisktapenaden passar också utmärkt att serveras som tapas. Bred den i tjockt lager på rostat bröd och garnera med en oliv.

FAKTA/ Pasta

* Pastan är oftast gjord av en deg av durumvetemjöl (ett mjöl som är särskilt proteinrikt och ger bra kokegenskaper), vatten och ibland också ägg. Vissa använder proteinpulver till sin bakning och matlagning, och det är något man kan utforska. Ägget gör att pastan får en lite mjukare konsistens. För att sätta färg, och kanske lite smak, sätter man ibland till tomat, spenat, bläckfiskbläck eller örtkryddor.

* Det finns hur många former som helst på pastan och alla har olika namn efter sitt utseende, t ex orecchiette (små öron), linguin(små
tungor), vermicelli (små maskar), farfalle (fjärilar) och conchiglie (snäckor).

* Formen avgör vilken sås som passar bäst till. Som regel brukar man säga att tunna eller finfördelade
såser passar bäst till lång, tunn eller platt pasta. Pasta med stora former t ex penne eller snäckor har lättare att fånga upp tjockare såser med bitar av grönsaker, kött eller fisk.I Italien dränker man inte pastan i sås som vi ofta gör utan där vill man kunna känna vad pastan smakar också.

* Pasta ska alltid kokas ”al dente”, det vill säga att den ska ge lite tuggmotstånd. Det är väldigt svårt att ange en koktid som kan följas slaviskt, man måste smaka själv.

* Använd en stor gryta och låt vattnet bubbelkoka innan pastan läggs i. Och häll av vattnet, t ex genom ett durkslag, när konsistensen är den rätta annars fortsätter pastan att mjukna.