Få EXAKT rätt längd på dina längdskidor – En enkel formel

2 min


Att åka längdskidor är ett utmärkt sätt att träna utomhus på vintern. Till skillnad från utförsåkning varar längdskidåkning i flera kilometer. Allt från väl omhändertagna spår till isfläckar och lätt fallande snö – längdskidåkning kan ge dig en stor mängd varierande upplevelser. Att ha skidor av korrekt längd maximerar upplevelsen.

längdskidor längdskidåkning

Välj stil

Att åka skidor är en mångsidig sport. Du kan spurta, leta efter äventyr, eller helt enkelt utforska vinterlandskapet. Man kan åka skidor på det traditionella sättet, eller genom att ”åka skridskor”. Det traditionella sättet innebär att du rör armarna och benen i synkroniserade rörelser. Att ”skate:a” är lite likt riktig skridskoåkning. Du skjuter benen åt sidan för att flytta dig framåt, och armarna hjälper dig att hålla balansen. Bestäm dig för vilken stil som passar dig. Om du är bra på att åka skridskor eller rullskridskor kan du överväga att använda ”skate-skidor”. Oavsett vilken stil du bestämmer dig för måste du avgöra vilken sorts och hur långa skidor du ska ha.

Mät storleken med en exakt formel

Skidor som är för korta eller för långa kommer att påverka ditt åkande – om du inte har rätt längd kan det leda till att det inte alls känns roligt att åka. För att avgöra rätt längd på skidorna kan du antingen använda en formel, eller kontrollera en storlekstabell. Mät helt enkelt hur lång du är med ett måttband, och kontrollera storlekstabellen för att se vad som passar dig. Om du t.ex. är 173 cm ska du ha skidor som är 200 cm långa.

Du kan också få fram rätt längd genom en formel. Formeln hjälper dig när du inte har tillgång till en storlekstabell.T ex kan du använda följande formel: ta din längd i amerikanska inches gånger 2,6, och ta den summan och lägg till 25 amerikanska inches. För skridskoskidor ska du istället lägga till 15 amerikanska inches. En amerikansk inch är 2,54 cm.

Källor