Guide: Hur man räknar ut sin vilopuls – 7 steg

1 min


Din vilande hjärtfrekvens – vilopuls – är takten ditt hjärta slår i när du är som mest avslappnad. Enligt Mayo Clinic är en vanlig vuxen vilopuls mellan 60 och 100 slag i minuten och en elitidrottare kan ha så låg som 40 till 60 slag i minuten. En lägre vilopuls visar på god hjärthälsa och effektiv hjärtfunktion. Att mäta din vilopuls är så enkel som att hitta din puls och räkna hur många slag går på 60 sekunder. För att få en mer korrekt mätning är det bäst att mäta många gånger på olika dagar.

Guide

Steg 1

Sätt på din hjärtfrekvensmätare innan du går och lägger dig. Om du har en modell med en rem följ tillverkarens anvisningar.

Steg 2

Vila ut dig. Mängden och kvalitén på sömnen påverkar din vilopuls.

Steg 3

Läs av hjärtfrekvensmätaren inom de första minuterna du är vaken. Skriv ner numret i din anteckningsbok. Om du inte har en hjärtfrekvensmätare följ anvisningarna i steg 4.

Steg 4

Hitta din puls genom att placera ditt höger pek- och långfinger på höger sidan av vindstrupen, cirka en tum under hakan. Alternativt, hitta pulsen på innersidan på höger del av vänster handled. Tryck inte hårt för då försvinner pulsen.

Steg 5

Använd en stoppklocka för att räkna pulsen i 60 sekunder. Skriv ner numret i ditt anteckningsblock.

Steg 6

Ta en mätning i sju dagar. Se till att ta mätningen vid samma tid varje morgon.

Steg 7

Addera alla sju nummer tillsammans och dela på sju. Resultatet är din snittliga vilopuls.

Tips och varningar

  • Du kan också manuellt avläsa pulsen i 15 sekunder och multiplicera värdet med fyra, men en ordentlig 60-sekundersmätning är mer korrekt.
  • Du kan hitta hjärtfrekvensmätare med eller utan remmar. De med remmar tar konstant mätningar, men de utan är mer bekväma att sova med.

Källor