Här är prylen i spinningcykeln som avgör hur stark du blir

2 min


Stationära inomhuscyklar imiterar en cykels snurrande rörelser och stärker uthålligheten medan den är skonsam mot knän, rygg och leder. De vanligaste sorterna är den raka träningscykeln, ibland även kallad motionscykel, och spinningcykel. Båda har ett hjul med vikter (Flywheel) som kontrollerar motståndet. Svänghjulet kontrollerar cykelns motstånd, och dess utseende skiljer sig från vanliga träningscyklar till spinningcyklar. Ett tyngre hjul har också en smidigare rörelse, men kräver mer energi.

Svänghjulsvikter: Tunga vs lätta

Ett svänghjul/balanshjul är runt, och dess vikt kontrollerar hjulets tröghet eller motstånd. Ett tungt svänghjul förbättrar dragningskraften, producerar mer kraft i stadig fart, och gör rörelsen mer kontrollerad och mindre ryckig. Nackdelen är att det kräver mer energi att få svänghjulet att röra sig, men när det väl rör sig låter det mekanisk energi sparas så att pedalerna fortsätter röra sig även när du slutat trampa. Ett lättare svänghjul använder mindre trampkraft eftersom det krävs minimal energi för att få det att börja snurra.

spinning

Stationära motionscyklar

En vanlig stationär cykel kallas även för en upprätt träningscykel. Cyklisten sitter i en mer upprätt position, även om vissa stationära cyklar låter sadeln luta. Den har oftast ett svänghjul mer perimetervikter som gör motståndet smidigt och konsekvent. Svänghjulet väger också mindre än på spinningcyklar. Den här sortens cykel används ofta på hemmagym och gym, och är avsedd för individer som inte är specialiserade cyklister. Till skillnad från en spinningcykel, som inte har några onödiga detaljer, har en vanlig träningscykel massa finesser som låter användarna spara profiler och välja anpassade träningsprogram, och LED-displayer som visar puls, antal brända kalorier, hastighet och distans. Cykeln är designad för att vara mer bekväm, med bredare sadlar, och kan justeras framåt och bakåt. Cyklisten sitter på sadeln under träningspasset och använder pedaler för att producera hastighet och energi genom att trampa.

Spinningcyklar

En spinningcykel är gjord av hårdare stål. Spinningcyklar kan erbjuda högt motstånd och cyklisten kan stå upp för att lägga mer kraft på pedalerna. På samma sätt som en vanlig cykel, där cyklisten kan justera sadeln och handtaget på flera sätt, låter en spinningcykel cyklisten justera sadelns och handtagets position genom att flytta dem framåt, bakåt, uppåt och nedåt för att generera mer kraft. Svänghjulvikten är sammankopplad med pedalerna för att kontrollera trögheten. Cyklisten bestämmer hur intensiv träningen ska vara genom att manövrera en knapp eller spak som kontrollerar spänningen i svänghjulet. Att vrida spaken ökar eller minskar spänningen, precis som när man cyklar uppför eller nedför en backe. Beroende på cykeln kan svänghjulet väga så mycket som 10 – 15 kilo, och det går en kedja mellan hjulet och pedalerna. Spinningcyklar används ofta av tävlingscyklister som inte kan träna utomhus, eller i träningsklasser för grupper som leds av en certifierad instruktör.

Källor