Problemlösning Outside the Box – här är 3 test för lateralt tänkande

3 min


Problem. Det där som vi alla hatar. Hur du än vrider och vänder på ditt problem du brottas med just nu, så lyckas du inte hitta lösningen.
Eller så hittar du en lösning till slut kanske, men med tiden är risken stor att det visar sig att lösningen var en dålig lösning.

Att problemlösning ska vara så förbannat svårt?!

Att tänka Outside the Box är en fras som ska symbolisera kreativitet, innovationsförmåga, idérikedom och till viss del även erfarenhet.
Att lösa problem à la Outside the Box kan verka oerhört komplicerat. Men det är det inte.

Välkommen till lateralt tänkande, lektion 1

Vad exakt är lateralt tänkande? Lateralt tänkande är ett sätt att angripa problem ur andra synvinklar, i motsats till den mer traditionella linjära och logiska vägen. Edward de Bono, som är uppfinnaren till ordet och definitionen, använder schack som ett exempel på där logik normalt räcker om bitarna är en självklarhet. Lateralt tänkande, hur som helst, bygger på att i det verkliga livet tror vi bara ta bitarna är givna, när det i själva verket är så att vi behöver ändra dessa bitar eller se bortom dem för att hitta de mest användbara lösningarna.

Lateralt tänkande handlar om att inte stirra sig blind i jakten på själva lösningen, utan snarare att hitta olika perspektiv att se på problemet – och därigenom hitta en bättre och mer kreativ lösning.

Lateralt tänkande, outside the box, problemlösning

3 Outside the Box-test: Är du duktig på lateralt tänkande?

Här är 3 problem som kräver lateralt tänkande. De kommer att ge dig en bra känsla för vad begreppet lateralt tänkande innebär, och låter dig öva upp ditt ”Outside the Box”-tänkande.

Problem 1: Två mynt på liv och död

Adam sitter på en flotte mitt ute i havet med några andra överlevande från ett skeppsbrott. De andra är för svaga, så att han eller Micke måste simma till en närbelägen ö för att söka hjälp. Det är med största sannolikhet ett självmord på grund av hajarna, men de har inget annat val. Micke plockar fram lite växelpengar ur fickan och sätter två enkronor i en hatt. Han säger till Adam att det ena myntet är från 2009, och det andra från 1999. Om Adam plockar det nyare myntet han kan stanna på flotten, och Micke kommer att riskera sitt liv, och tvärtom. Adam har råkat sett att båda mynten faktiskt var daterade 1999, men han vill inte säga något inför alla de andra. De hatar lögnare.
Hur ska Adam vinna, och få Micke att simma, utan att behöva konfrontera honom?

Problem 2: Ett förbjudet besök i ett kloster

Emil kom på besök i ett kloster medan den ledande nunnan var bortrest. Han hann åka innan hon återvände, och han var noga med att inte lämna någonting efter sig. Nunnorna sa ingenting om besöket.
Hur kunde ledaren få reda på att en man hade varit där?

Problem 3: Slå på ditt laterala tänkande

Du står inför 3 lysknappar utanför ett stängt rum. Det finns 3 lampor i rummet. Du kan slå på och av så mycket du vill när dörren är stängd, men du får bara öppna dörren en gång och måste då snabbt avgöra vilken lysknapp som är ansluten till vilken lampa.
Hur löser du det?

Innan du kollar facit; Här är ett tanketips

Lösningarna på problemen är inte jättesvåra, utan det handlar mer om att attackera problemen från ett annat håll. Vad jag menar är att ingen av svaren kommer kännas logiska, utan lite mer ”kreativa” och påhittiga.

Facit, problemlösning, test, svar, testsvar

Facit: Här är lösningar till Outside the Box-problemen

Problemlösning 1:

Adam sträcker sig efter hatten och tar vilket som helst av mynten. Han låter den glida ur handen på honom och falla i havet. Han ber om ursäkt, och föreslår att om det återstående myntet i hatten är från 1999, måste han ha dragit myntet från 2009. Micke kan ju inte argumentera mot den logiken såvida han inte vill erkänna att han ljugit. Och eftersom de andra inte kommer att tolerera en lögnare, gör han bäst i att simma.

Problemlösning 2:

Emil lämnade en toalettsits uppfälld.

Problemlösning 3:

Slå på den första lampan i en minut, stäng sedan av den och slå på den andra. Gå sen in i rummet och gå fram och känn på de två lampor som är släckta. Den varma lampan har ju tänts av den första lysknappen, den som är tänd är ansluten till den andra, och den släckta och kalla lampan hör till den tredje lysknappen.

Har ni stött på något klurigt problem där ni lyckats lösa problemet med lateralt tänkande eller Outside the Box-resonemang? Lämna en kommentar, det vore ju kul att höra!