Pris för personlig tränare – Vad kostar en PT?

3 min


Vad kostar det att anlita en PT, Personlig tränare i städer som Stockholm, Göteborg eller Malmö? Läs våra expertsvar på vanliga läsarfrågor.

Personlig tränare?

Fråga: Jag har under en lång tid funderat på att anlita en personlig tränare. Vad kostar det? Vad kan jag ställa för krav? Hur hittar jag någon som är kvalificerad?

Erika S, 29

Svar: Om du verkligen har bestämt dig för att komma i form, så tycker jag att idén att anlita en personlig tränare är bra. Men glöm inte att det är DU som ytterst ansvarar för hur bra slutresultatet blir. Ingen kan överlåta ansvaret för varesig sin egen hälsa, kropp eller träning till någon annan. Att få den rätta vägledningen gör dock det hela så mycket lättare. Och det spar tid! De flesta träningsanläggningar har idag en Personlig Tränare (PT) att erbjuda. Priset för en PT beror på hur många gånger du vill anlita vederbörande. Om du bokar exempelvis tio träningstillfällen, så kostar det ca 400:- per tillfälle.

Företeelsen Personlig Tränare, är relativt ung i Sverige. De flesta verkar idag i de större städerna. Men antalet utbildade tränare ökar för varje månad. En bra PT ska inte vara någon slags muskelingenjör, utan ha förmågan och kunskapen, att lära ut hur du ska träna och äta. Det hela handlar inte bara om insikt i hur en muskel fungerar, personkemin är minst lika viktig. Du måste känna dig avslappnad och trivas med din PT, då detta handlar om personlig renovering. Du bör anlita en licensierad Personlig Tränare som inte bara ser till att du presterar mer under själva träningen, utan ser sin uppgift att öka sin klientens livskvalitet. Det kan handla om allt från coaching via e-mail, till att vara behjälplig vid matinköp. Var noga med att kontrollera att din PT verkligen håller måttet. Be att få se certifikatet, eller ring direkt till utbildningsorganisationen och be dem att bekräfta din PT:s certifiering.

Här följer ett par frågor du bör ställa till din blivande PT

  • Varför tror du att just du skulle kunna hjälpa mig?
  • När kan jag förvänta mig resultat?
  • Hur många klienter har du?
  • Har du en referenslista?
  • Kommer jag någonsin att kunna träna på egen hand?
  • Hur kommer du att lägga upp min träning?

Känn efter om din PT verkar vara motiverad och har tid att ta hand om dig. Fråga någon referens om denna PT fungerar bra. Du måste även känna att det finns en uttalad önskan att styra dig rätt, för att du ska kunna klara dig på egen hand. Det är också viktigt att din PT tar hänsyn till vad just du tycker är roligt att träna, så att du inte sätts in i något slags standardschema. Då det t ex kommer till den cardiovaskulära delen av träningen, så kanske du föredrar att cykla eller ta långpromenader framför jogging eller trappmaskin. Om du är nöjd med de svar du får, så är det bara att köra igång.

Vilka fitness-trender kommer framöver?

Fråga: Jag var med då den så kallade workouten (numera kallade aerobics) kom till Sverige. Jag tränade då för i Stockholm och hade jätteskoj. Barn, flytt och arbete gjorde att jag inte ansåg mig ha tid eller ork att fortsätta. När jag nyligen (äntligen!) skulle återuppta träningen igen i min nya hemstad Malmö, fanns det så många aerobicspass att välja bland att jag blev yr i huvudet! Men jag blev väl omhändertagen och är nu fysiskt aktiv igen. Nu är jag istället nyfiken på om det kommer flera nyheter framöver? Vad kan passa mig, som är lite äldre?

Lena, 58

Svar: Trender kommer och trender går, men fördelen med en vältränad fysik består. Även den som har kommit upp i åren har stor, eller större, nytta av att använda sina muskler. Insikt om detta faktum är faktiskt en trend i sig själv. Benskörhet innebär att benen försvagas och lätt bryts. Miljontals pensionärer världen över kan bli morgondagens gymtränande!

Här följer några av de allra hetaste trenderna

Pilates

Ursprungligen utvecklad för att ge dansare muskelstyrka, utan ökad muskelvolym. Denna typ av träning är bra för de individer som vill öka sin styrka, flexibilitet och sitt kroppsmedvetande samt förbättra sin hållning.

Core strength

Allt fler gruppträningspass kommer att fokusera på att stärka bålens muskler. Den mest populära formen förutspås bli de klasser som använder sig av stabilitetsbollar, medicinbollar, balansbrädor och liknande, för att uppnå styrka, stabilitet och balans i bålen.

Aktiv avslappning

Dessa träningspass innefattar en mjukare form av träning som syftar till att förbättra sömn, öka livslängd, minska stress, öka energin samt ge en allmänt ökad känsla av välbefinnande.

Specialanpassad styrketräning

Allt fler kommer att börja med styrketräning som är specialanpassad för att bli bättre i en annan sport. Allt från golf, skidor och tennis till skytte.

Cirkelträning

En kombination av konditions- och styrketräning blir allt mer populär.

Familjeträning

Barnfetman är en ökande epidemi och det finns ett stort behov av att få barn att bli mer fysiskt aktiva. Något som alltmer kommer att hamna under förälderansvaret.