Ingredienser
50 g fast margarin eller 1/2 dl flytande
50 g jäst
5 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap eller honung
4 dl havrekli
9-10 dl vetemjöl eller vetemjöl special uppvispat ägg till pensling
sesam- eller vallmofrö
Gör så här
1. Smält det fasta margarinet, häll i mjölken och låt den bli 37 gr. Värm enbart mjölken om flytande margarin används.
2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten, ev flytande margarin, salt, sirap eller honung, havrekli och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
3. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 min.
4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Rulla ut 2 längder. Dela varje i 12 bitar och forma dem till ovala bullar. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Gör ett längsgående snitt i varje bulle. Jäs dem under bakduk ca 30 min.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrö.
6. Grädda i 225-250 gr ugnsvärme i mitten av ugnen 8-10 min. Låt bröden kallna under bakduk.