PMS-besvär? Lista på symptom och 10 behandlingsknep!

Att vara kvinna är härligt på många sätt. Men tyvärr kan det även innebära en återkommande hormoncirkus en gång i månaden. Vi pratar om PMS, eller som det egentligen heter premenstruella syndrom.

Så många som sju av tio kvinnor i fertil ålder drabbas av PMS. Fenomenet PMS upptäcktes redan 1931. PMS är ett samlingsnamn för en rad olika symptom som uppstår från ägglossningen fram till det att mensen kommit igång. En liten procent av kvinnorna drabbas så hårt av PMS att de till och med kan bli sängliggande under de svåra besvären. Mellan åldrarna 30-45 år är premenstruella spänningsbesvär som allra vanligast. Besvären kan förvärras efter en förlossning. Däremot kan eventuella menssmärtor bli lindrigare. Under menstruationscykeln varierar nivåerna av könshormonerna ös-trogen och progesteron i blodet. Östrogen är det hormon som ökar innan ägglossningen. Progesteron bildas i stora mängder i gulkroppen (den ombildade äggblåsan) efter ägglossningen.

Depression vanligt symptom vid PMS

EFTER ÄGGLOSSNINGEN känner man oftast av svullnad i kroppen, ömmande bröst, irritation, godisbegär mm. Detta är helt normalt och mycket vanligt. Hos de som lider av PMS däremot är dessa besvär så jobbiga och märkbara att de påverkar hela vardagen. Symptomen består av bl a av:

  • Kraftiga humörsvängningar
  • Illamående
  • Yrsel
  • Minnesförlust
  • Kramper
  • Migrän
  • Koncentrationssvårigheter
  • Depression
  • Fumlighet
  • Och så vidare.

Dessutom kan personer med PMS öka i vikt. Vissa har till och med två uppsättningar kläder på grund av detta. En mindre storlek innan ägglossningen samt en större storlek efter ägglossningen fram till menstruationen. Svullnad i kropp, mage och händer är en annan reaktion. Vissa drabbas av hudproblem, som till exempel acne. 150 olika besvär har knutits till PMS, både kroppsliga och psykiska. Att drabbas av PMS påverkar även omgivningen. Den som lider av PMS kommer kanske inte överens med nära och kära under dessa dagar. Har man lätt till tårar och häftiga lynnesutbrott upplevs man oftast som en hondjävul och vardagen blir kaotisk för alla inblandade. Besvären försvinner när menstruationen kommer men återkommer på nytt efter ägglossningen. Och så fortsätter det.

FORSKNING HAR VISAT att en av anledningarna till PMS kan vara en obalans i kroppens fettsyrasammansättningar. Vilket leder till en överkänslighet mot de egna normala hormonnivåerna. Obalansen uppstår genom en förhöjd nivå av mättade syror och låga nivåer av de fleromättade fettsyrorna. Detta resulterar i att kroppen producerar negativa prostaglandiner (vävnadshormoner som spelar en stor roll för kontroll av blodtryck, körtelaktivitet, inflammatoriska reaktioner mm.), som kan ge upphov till olika sjukdomstillstånd, t ex PMS-besvär. Obalansen beror inte på att vi äter för lite fleromättade syror, utan på att kroppen inte klarar av att omvandla dem till positiva prostaglandiner. Det finns dock de forskare som tvivlar på prostaglandinernas roll i PMS.

Behandling? Här är 10 tips som lindrar PMS

Tyvärr finns det ännu inte något universalmedel som botar PMS. Men hur jobbigt och hopplöst det än kan vara för den som lider av PMS så finns det metoder som underlättar besvären.

  1. Antidepressiva medel kan hjälpa inte bara mot depression – utan också mot de svåraste PMS-besvären; de psykiska symtomen. Däremot har de ofta en rad biverkningar.
  2. P-piller, minipiller och hormonspiral kan hos vissa kvinnor ge upphov till jämnare humör.
  3. Naturläkemedlet Efamol, som innehåller jättenattljusolja, underlättar omvandlingen till positiva prostaglandiner. Efamol angriper orsaken och återställer balansen istället för att tillfälligt bara lindra symtomen.
  4. Hos Naturapoteket hittar du t ex Femiforte samt Glanique Jättenattljusolja, som båda är bra vid PMS -besvär. Naturmedel med Jättenatljusolja och fiskolja kan göra underverk med en PMS-svullen kropp. Oljan kan minska ömheten i brösten samt förhindra att du binder onödigt vatten i kroppen. Dessutom är det bra för din hud.
  5. Akupunktur är väl värt ett försök.
  6. B-vitamin är symptomlindrande.
  7. Att stressa mindre under PMS har visat sig ge positiva resultat.
  8. Tänk på vad du äter. En sund kost har alltid en positiv verkan.
  9. Ta hand om din kropp och motionera regelbundet.
  10. För råd och hjälp, vänd dig till din gynekolog.

Lämna ett svar