Kan man göra plankan med viktbälte?

2 min


Vad övningen plankan saknar i visuell attraktion gör den mer än nog upp för i svårighetsgrad. Denna till synes oskyldiga övning kan se tråkig ut, men efter att göra den i bara några sekunder kommer dina bålmuskler säga till dig att det fungerar. Om du har bemästrat den vanligaste formen av plankan eller sidoplankan och vill få en större utmaning med denna övning kan ett viktbälte skapa en ännu större förbränning.

Plankan

Två vanliga versioner av övningen plankan är den klassiska plankan och sidoplankan. I den klassiska plankan, ligger du med ansiktet nedåt på golvet och lyfter din kropp på dina armbågar, underarmar och tår och använder magmusklerna för att hålla kroppen i linje. I sidoplankan, ligger du på sidan, du lyfter överkroppen och stödjer den med din underarm och armbåge, samtidigt som dina bålmuskler spänns för att hålla en rak kropp.

Plankan med Vikter

Att lägga till motstånd till kroppsviktsträning i form av ett viktbälte, väst med vikter eller till och med handleds- och fotledsvikter kan omedelbart göra den klassiska plankan eller sidoplankan svårare att genomföra. Vikten av ditt viktbälte beror på flera faktorer, bland annat din vikt och hur lätt du kan utföra plankan. Som med alla övningar där du lägger till vikter, börja med att lägga till lite grann för att gradvis bygga upp till tyngre vikter. Genom att bära en väst som väger 5 kilo medan du utför plankan så kan du få nya utmaningar.

Muskler

Trots deras likheter i namn och form, tränar klassiska plankan och sidoplankan olika muskelgrupper för att ge en varierad träning för bålen. Den klassiska plankan inriktar sig på dina magmuskler, som ligger på den nedre halvan av framsidan på överkroppen, medan sidoplankan inriktar sig på dina sneda magmuskler som finns på var sida av bålen. Båda övningar kräver även användning av flera andra muskler; klassiska plankan involverar också dina lår, vader och bröst, medan sidoplankan också engagerar din rumpa, breda ryggmuskeln och bröst.

Variationer av Plankan

Om du inte har tillgång till ett viktbälte men vill öka utmaningen på din plankträning har du flera alternativ. När du tränar med en partner, låt partnern trycka lätt nedåt på din kropp medan du håller plankan. Utan en partner, lyft ett ben i taget för att snabbt öka svårigheten på övningen. Du kan också lyfta benen och placera knäna eller smalbenen på en boll och rulla den från sida till sida för att skapa mera förbränning i dina magmuskler.

Källor