Smarta övningar som förbättrar bollkontroll & koordination

3 min


Hand-öga koordination är förmågan hos kroppen att visuellt ta in information med dina ögon och sedan använda den informationen för att styra din hand för att utföra en uppgift. Bättre hand-öga-koordination motsvarar bättre prestation i sporter som baseball och tennis, men det förbättrar också din förmåga att utföra vardagliga aktiviteter – att skriva, skriva och skära grönsaker. Förbättra din hand-öga-koordination genom att fånga kort, tennisbollar, jaga ficklampan och reaktionsbollsövningar. Utför övningarna tre till fyra gånger per vecka.

amerikansk fotboll träning

Fånga kort-övning

Fånga kort-övning tvingar dig att titta på ett rörligt objekt ända tills det är i dina händer. För att utföra fånga kort-övningen, stå i beredskapsläge inför en partner som är antingen på golvet eller uppflugen på en stege och håller en kortlek. Hon kommer att kasta upp ett kort upp och du måste titta på det fladdrande kortet och fånga det med händerna. Gör två set med 10 reps. Gör övningen svårare genom att fånga korten med bara en hand, ha en fläkt i närheten som ger luftturbulens eller tvinga dig att fokusera mer intensivt på kortet genom att bara fånga de röda korten.

Fånga tennisbolls-övning

För fånga tennisbolls-övning, stå framför en partner som håller en korg med tennisbollar. Din partner kommer att kasta en boll i taget, antingen till vänster eller höger. Om hon kastar den till höger, lyft upp din högra hand och fånga den. När hon kastar till vänster, använd din vänstra hand för att fånga den. Kasta omedelbart bollen åt sidan, eftersom din partner kommer att kasta nästa boll direkt när du är klar med varje fångst. Gör två set med 12 reps. Gör övningen mer utmanande genom att ha med en annan partner, och kasta snabbt varje boll till henne efter att du fångat den. Detta tvingar dig att kasta en boll till en person medan du tittar på den inkommande bollen från en annan.

Om du spelar tennis, utför tennisbollsövningen med ett racket i handen. I stället för att fånga bollen, använd forehand och backhandslag för att slå bollen tillbaka till din partner. Om du saknar en partner, förbättra hand-öga koordinationen genom att studsa en tennisboll på ditt racket så många gånger som du kan eller genom att studsa bollen mot en vägg.

Ficklampsövning

Ficklampsövningen kräver snabba rörelser och fokus med dina ögon. Stå bredvid en partner, båda två cirka 3m från en vägg, och var och en med en varsin ficklampa. Be din din partner lysa sitt ficklampsljus mot väggen och flytta runt det i olika hastigheter och mönster. Jaga din partners kägla med din egen, försök att hålla din egen kägla ovanpå hans hela tiden. Han kan också flytta ficklampsljuset i snabba, ryckiga linjer. Tag hans ljusstråle med din egen så fort som möjligt. Komplettera två set, där varje set varar i 20 sekunder.

Reaktionsbollsövning

En reaktionsboll är av gummi, stor som en tennisboll och täckt av klumpar. När reaktionsbollen studsar, kan den skjuta iväg i vilken riktning som helst. Använd bollen för att förbättra hand-öga koordinationen genom att ha en partner som släpper den på golvet eller kastar den mot en vägg eller mot en studsmatta, och sedan fångar du bollen med en hand innan den studsar för andra gången. Kasta bollen tillbaka till din partner och gör dig redo för nästa rep. Gör två set med 12 reps.

Källor