Ömma fötter på morgonen när man springer? 4 vanliga problem

2 min


Många olika faktorer kan spela in när det gäller ömma fötter. Trots att orsaken till ömma fötter på morgonen kan vara något så simpelt som överanvändning eller något allvarligt som diabetes, så är det oftast så att fotrelaterade åkommor kan ledas till dåliga eller illapassande skor. Om du kan precisera platsen för ömheten så kan du troligtvis identifiera boven i dramat och ta steg för att motverka, behandla och till och med bota dina ömma fötter.

Plantarfasciit

Löpare upplever ofta plantarfasciit. Detta är en kondition som kännetecknas genom smärta och ömhet i hälarna, och känns oftast av på morgnarna. Plantarfasciit kan även orsaka ömhet i fotvalvet. Detta inträffar när vävnaden som kopplar samman dina tår med dina hälar blir svullna och irriterade. För att motverka plantarfasciit så bör du ha på dig skor som ger fullt stöd för dina hälar och fotvalven. Om du är en långdistanslöpare så bör du satsa på maximalistiska löparskor och hålla dig borta från de minimalistiska valmöjligheterna.

Metatarsalgi

Sprinters och traillöpare upplever ibland metatarsalgi. Metatarsalgi kan orsaka ömma fotvalv, men för det mesta resulterar det i smärta och ömhet i trampdynorna. Orsaken är oftast häftig aktivitet, som sprintning. Eftersom sprintare och spårlöpare är tränade till att springa på trampdynorna för ökad snabbhet, så är de mer mottagliga till skadeverkningarna av metatarsalgi. Om du deltar i sträng träning eller snabb löpning, så bör du konsultera en yrkeskunnig om hur passande inlägg för löparskor kan hjälpa till att skydda dina trampdynor samt fotvalven från metatarsalgi.

Mortons neurom

En annan orsak för ömhet och smärta i trampdynorna är Mortons neurom. Trots att kvinnor upplever Mortons neurom oftare än män så kan vem som helst som har på sig trånga skor drabbas. Vare sig du springer på morgonen eller natten, så bör du knyta dina skosnören så att de är säkrade men inte alltför strama. Åtsittande skor kan orsaka att vävnaden mellan dina tår blir tjockare, vilket leder till att dina trampdynor känns tunga eller avdomnade. I de flesta fallen kan du ha på dig bekväma, platta skor för att behandla Mortons neurom. Mer allvarliga fall kan kräva steroidinjektioner eller operation.

Torv-tå

Löpare och atleter vars sporter kräver att de trycker ifrån sin vikt från tårna är speciellt benägna att utveckla torv tå. Kvinnor kan få torv tå genom att ha på sig högklackat som kräver att de till största delen fångar sin vikt med stortårna när de tar sina steg. Genom att klämma, slå i eller stretcha stortån för mycket så kan du få torv tå. Som med alla andra åkommor som kan orsaka ömma fötter, så kommer du att känna av obehaget som associeras med torv tå mer när du springer eller rör på fötterna. Ha på dig skor med stora framsidor för att motverka torv tå och röra dig bekvämt de två till tre veckorna som det vanligtvis tar för torv tå att läka.

Källor