Vilka olika sorters löpning finns det?

2 min


Löpning är den enklaste av sporter, då den bara kräver ett par bra skor och en rutt. Den erbjuder ändå mycket stora fördelar för ens fitness och fysiska fördelar. Det finns många sorters löpning när det gäller tävling, fitness och glädje.

Sorter

Spurtar sker på korta sträckor och ger anaerobiska resultat. Distanslöpning kan vara både anaerobisk och aerobisk. Långdistanslöpning kräver god takt och ger aerobiska effekter. Det finns även fritidslöpning, vilket kan ske i ungefär samma takt so jogging och kan utövas i olika terräng, allt från banor till asfalt.

Funktioner

Att sprinta/spurta är att springa i sin renaste form. Människan har förmågan att spurta i cirka 300 meter innan syrebristen sinkar dem. Fotboll, amerikansk fotboll, basket, rugby, baseboll och andra sporter innehåller sprintar under hela tävlingsmomentet. Barn älskar att spurta och gör det ofta när de leker.

Sprintar kan vara formella på banan, och håller olika tillställningar med olika längder. Mellanlånga lopp hålls i sträckor om 800, 1 500 och 3 000 meter. Långdistanslopp hålls i sträckor om 5 000 och 10 000 meter, och i olika lopp på vägarna.

Att överväga

För tävlingslöpare är det bäst att förbereda sig för den ansträngande stressen ett lopp innebär genom att träna regelbundet. Spurtare övar på att springa avslappnade och rytmiskt i hög hastighet. De kan lyfta vikter för att öka muskelstyrka och jobba på en snabb start.

Den som springer mellanlångt övar genom att springa många intervaller. Detta innebär att de springer i tävlingshastighet i korta sträckor flera gånger under träningspassen. Man kan till exempel springa 400 meter 10 gånger på 60 sekunder vardera, och jogga långsamt mellan varje varv. Långdistanslöpare kan springa längre intervaller, till exempel åtta kilometer. Distanslöpare kan också springa ”temporundor”, där de springer i flera kilometer.

Vissa distanslöpare övar mycket lite på banan, och föredrar att springa på vägar eller spår. Det är möjligt att snabbt förbättras med intervallträning, men det är lätt att skadas till följd av överansträngning. Många löpare tar vilodagar mellan sina intervallpass, och springer bara ett par kilometer.

Fördelar

När det gäller träning främjar lätt löpning en hälsosam cirkulation och ett starkt hjärta. Det främjar också immunsystemet och förbättrar lungornas kapacitet. Många frekventa löpare menar att de upplever en nästan euforisk känsla, en känsla av välmående och avslappning, under och efter långa löparturer. För att uppnå en ideal fitnessnivå rekommenderas det att man springer minst tre till fyra gånger i veckan, i minst 20 – 30 minuter. Det kommer krävas lite tid för att en nybörjare ska bygga upp tillräckligt mycket fitness för att klara av detta schema. Andra sorters aerobisk träning kan kombineras med löpning, som cykling, simning eller gång.

Varning

Alla som överväger att börja springa bör fråga sin läkare innan de börjar springa. Det är viktigt att ha bekväma löparskor för att undvika skador. Många långvariga löpare rapporterar att de har problem med knäna. Att värma upp med skonsam stretching och varva ned genom gång kan hjälpa löpare att undvika skador.