Hur nervsystemet hjälper till att hålla kroppstemperaturen vid träning

2 min


Utan det centrala nervsystemet att reglera och upprätthålla kroppstemperaturen, skulle du vara svårt att ta dig igenom en dag i mitten av sommaren eller vintern. Att upprätthålla en konsekvent kroppstemperatur blir ännu viktigare under träning. Genom att ta ut dig själv höjer du din puls och sätter press på din kropp. Ditt nervsystem reagerar olika under träning i varma och kalla temperaturer, det upprätthåller stabiliteten och undviker extrema förändringar i den inre temperaturen.

Temperaturkontroll

Ditt nervsystem reglerar temperaturen enligt information som samlats in av hypotalamus, behandlingscentrumet i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen. När ditt nervsystem måste anpassa sig för att förändra kroppstemperaturen, gör den det nästan omedelbart genom att höja eller sänka din puls och utlösa reaktioner i effektorer såsom svettkörtlar och små muskler som styr kroppsbehåring.

Varma Temperaturer

Sunt förnuft skulle säga dig att träning i varma temperaturer kommer att tvinga kroppen att överhettas om kroppstemperaturen inte kyls ner under träningen. Ditt nervsystem gör detta genom att höja din puls, utvidga blodkärlen och värma upp ytan av huden, som börjar svettas. Svett gör att din kropp kan släppa ifrån sig värme mer effektivt, vilket kyler ner dig. Detta är anledningen till varför det är viktigt att dricka mycket vätska när man tränar ute i varma temperaturer.

Kalla Temperaturer

Bortsett från att räta ut kroppshåret i ett försök att minska förlusten av värme, reagerar ditt nervsystem på kalla temperaturer genom att tvinga blodkärlen att upprätthålla den inre temperaturen. När du blir tillräckligt kall, kan din kropp börja darra. Att darra hjälper till att värma upp dig genom att inducera snabba muskelsammandragningar, vilket i sin tur bränner mycket energi.

Extrema Förhållanden

Om du tränar för hårt eller för länge i extrema temperaturer, kommer ditt nervsystem inte att kunna reglera kroppstemperaturen på ett effektivt sätt. Extrema kroppstemperaturer bör undvikas till varje pris. Överhettning kan leda till livshotande tillstånd såsom värmeslag och uttorkning, samtidigt som din sjunkande kroppstemperatur kommer att orsaka hypotermi.

Källor