Negativa, långsiktiga bieffekter av löpning

2 min


Löpning är en klassisk träning som många fitnessälskare utövar, och det finns goda anledningar till detta. Genom att köpa ett par bra skor så kan du på ett effektivt sätt bli kvitt med kroppsfett, bygga muskelmassa, öka din ämnesomsättning och utveckla din kardiovaskulära uthållighet. Om du tycker att det låter för bra för att vara sant så är du inte ensam. Ansträngda leder och ryggvärk är endast några få av de potentiella, långsiktiga bieffekterna man kan få från vanlig joggning. För de bästa resultaten bör du prata med din doktor om de eventuella riskerna som joggning innebär för dig i din nuvarande kondition.

Ansträngda leder

Smärta i lederna är en av farorna med joggning som ofta nämns. För att förstå detta så föreställ dig att, för varje steg du tar, så trycker motsvarigheten av din kroppsvikt gånger åtta mot dina knäleder. Det betyder att en person på 68 kilo får ett tryck på 544 kilo på sina knän med varje steg, enligt tidningen Times hemsida. Oavsett hur mycket dina skor stödjer dig, så kan det återkommande trycket som kommer med långsiktig joggning öka dina chanser att få ansträngda vad –och knäleder.

Fotskador

Långdistanslöpning har kopplats samman med en ökad sannolikhet att anstränga mellanfotens ben och få stresskador, enligt en studie som publicerades i 2013 i ”British Journal of Sports Medicine”. Den här typen av skador uppstår sannolikt på grund av förändringar i din fothållning medan du springer, vilket skapar variationer i trycket som du utsätter din stortå för. Som tur är så har tillfälliga joggare mindre chans att utveckla sådana fot –och gångproblem än cross-country eller track-and-field löpare.

Ryggsmärta

Långsiktig joggning kan också skapa långsiktiga, negativa komplikationer om du redan har problem med ländryggen. Felaktig teknik och dålig biomekanik kan leda till att du lutar dig framåt när du joggar, vilket tvingar dina ryggextensorer att dra ihop sig, enligt en rapport som publicerades 1990 i ett nummer av ”Rheumatic Diseases Clinics of North America”. Detta kan i sin tur förvärra ländryggssymtom då extensorerna belastar dina broskskivor. För de bästa resultaten, så bör du försöka hålla en rak hållning när du joggar för att minimera ytterligare ryggkomplikationer i framtiden.

Överdriven viktminskning

Detta är en av de negativa bieffekterna som du inte hör folk klaga på alltför ofta. En respektabel joggning på en timma som täcker 8 km bränner någonstans mellan 606 till 905 kalorier, enligt MayoClinic.com. Beroende på din kost och hur aktiv du är under en vanlig dag, så kan de förlorade kalorierna orsaka en kaloribrist som är så stor att du märkbart går ner i vikt. Detta kan vara problematiskt om du redan är underviktig, eller om du försöker behålla din nuvarande vikt på grund av hälsoskäl. För att motverka denna överdrivna viktminskning, så bör du försöka balansera kalorierna som du bränner med kalorierna som du får i dig varje dag genom mat och dryck.

Källor