Naturligt östrogen: Hur man slipper symtom & biverkningar

2 min


När Eva Persson började känna av klimakteriet gjorde hon som de flesta andra – hon gick till doktorn. Men det vanliga östrogenet passade henne inte. Visst blev hon av med en del besvär, men i stället fick hon andra. Inte förrän hon gick över till ett naturligt östrogen blev Eva sig själv igen.

Eva Persson är en aktiv person som bor tillsammans med sin man i ett naturskönt villasamhälle utanför Stockholm. Här har de två sönerna, nu 27 och 24 år, vuxit upp. Eva tycker om att vistas i naturen, hon vandrar, springer och cyklar så ofta hon kan. En stor del av tiden är hon ju på jobbet, hon arbetar heltid som assistent på ett företag som licensierar rådgivaren. Eva stortrivs med arbetet och tycker att hon har bra balans mellan jobb, fritid och familj.

– För några år sedan började jag känna av klimakteriet och mådde inte alls bra. Jag fick kraftiga vallningar, blev otroligt varm och svettig. Det kändes som om jag ville klä av mig skinnet, så obehagligt var det. Humöret svängde upp och ned, jag hade svårt att sova. Ärligt talat kändes det som om det inte fanns någon glädje kvar i livet. Allt var botten, berättar hon. Det första Eva tänkte på var att söka upp sin gynekolog. Det gjorde hon och fick snabbt ett östrogenpreparat utskrivet. Och visst hjälpte det mot vallningarna och humörsvängningarna, men tyvärr fick Eva andra problem i stället.

– Jag gick upp mycket i vikt, mellan sex och sju kilo. Det tyckte jag var oacceptabelt. Dessutom mådde jag illa, nästan som graviditetsillamående och hade en allmän känsla av att jag inte mådde bra. Så jag började testa att ta östrogenet på andra sätt än genom tabletter. Men det blev ändå inte riktigt bra. Jag fick en gel som var väldigt kladdig och besvärlig. Plåstret fick jag hudutslag av.

Så Eva bestämde sig för att sluta med östrogenet. Vikten återgick till det normala och illamåendet försvann. Men priset var högt – alla klimakterieproblemen kom snabbt tillbaka.

Ville prova naturligt östrogen

 

– Då bestämde jag mig för att prova naturläkemedel. Jag visste ju inte vad som fanns, utan gick in på apoteket och började fråga på måfå. Hon följde rekommendationerna och började ta en tablett morgon och kväll. Och det hjälpte – snabbt!

– Jag blev av med besvären nästan omedelbart. Nu har jag hållit på ett år med fytoöstrogenet och mår jättebra. Men det är klart – skulle jag glömma en tablett blir jag snabbt påmind. Då kommer svettningarna tillbaka med detsamma. Om jag då tar min tablett, försvinner de på fem minuter, säger Eva.

Fytoöstrogen är ett östrogen som finns naturligt i olika sojaprodukter, exempelvis tofu, tempeh och miso. Men det finns också i stora mängder i ”svensk” mat som kokta bönor, linfrön och nötter. I Japan, där man äter mycket soja i olika former, har kvinnorna klimakteriebesvär i betydligt mindre grad än i Sverige. Forskarna är inte helt överens om vad det beror på. Det kan vara kulturella skillnader som att japaner inte pratar lika öppet om klimakteriet som svenskar gör. Men det finns forskare som tror att det är kosten som spelar störst roll.

Det är väl känt att traditionell östrogenbehandling kan ge biverkningar som spänningar i brösten, huvudvärk, illamående och blödningsrubbningar. Det naturliga östrogen som finns i maten kan vara lika verkningsfullt som det man får i tablett- gel- eller plåsterform, men anses inte ge lika stora biverkningar. Vilket ju Eva Persson är ett levande exempel på.

(Vanliga söktermer: https://reportr se/naturligt-ostrogen-hur-symtom-biverkningar/, östrogen biverkningar)