Motivation för viktnedgång – 4 bra tips!

3 min


Om du vill gå ner i vikt är du inte ensam om saken. I en studie från 2012 angav 60 % av respondenterna att de ville gå ner cirka tio kilo var. Motivationen att faktiskt tappa vikten kan dock försvinna snabbt. Majoriteten av de som påbörjar en diet följer den i mindre än sex månader. Att tappa vikt kräver aktivitet, diet, och livsstilsförändringar som kan vara svåra att upprätthålla i det långa loppet. Även om du har goda avsikter kan din motivation minska när du utsätts för frestelser, eller när du känner dig uttråkad eller frustrerad. Genom att sätta realistiska mål och planera i förväg för de oundvikliga dalarna i motivationen kan du fortfarande lyckas med din viktnedgång.

Minimal

Se på viktnedgång som en serie små mål istället för ett stort projekt som verkar omöjligt att uppnå. När du når varje litet mål kommer du känna att du lyckats, och känna dig motiverad att fortsätta. Du kanske vill gå ner 20 kilo, men det kn ta flera månader. Dela upp målet i intervaller om 2,5 – 5 kilo och fira varje liten milstolpe. Att tappa bara 5 % – 10 % – vilket är så lite som fem kilo för någon som väger 90 kilo – förbättrar hälsotillstånd som blodtryck och kolesterol. Dessa små förändringar kan vara motiverande eftersom det visar att du gör framsteg.

Var realistisk

Att sätta orealistiska mål – som att förlora 10 kilo på två veckor eller bli en supermodell – kan sabba din motivation. En studie som publicerades i Obesity Research 2005 visade att patienter som led av fetma och hade höga förväntningar på sin viktnedgång var mer benägna att hoppa av från sina program för viktnedgång inom 12 månader. Ett realistiskt mål är att tappa 0,5 – 1 kilo per vecka, enligt Centers for Disease Control and Prevention.

Sök stöd

Dela dina mål för viktnedgång med stöttande vänner och familj så att du kan vända dig till dem när motivationen planar ut. Du behöver någon som kan påminna dig om dina långsiktiga mål och distrahera dig från potentiella katastrofer. För vissa personer kan en stödgrupp för viktnedgång innebära nödvändig motivation för att hålla sig till sina mål. En studie som publicerades i Japanese Journal of Public Health i maj 2008 visade att en grupp var mer effektiv än en individ. Att göra viktnedgången social och till en gruppansträngning var en viktig faktor när det gällde att lyckas för majoriteten av deltagarna.

Ta paus

Att upprätthålla ett strikt kost- och träningsschema är stressigt och det är naturligt att din motivation höjs och sänks. Om du har följt en strukturerad plan med ett par avvikelser under flera veckor kan du låta dig själv ta paus i en till tre dagar. En paus innebär inte att du återvänder till en sämre kost och att du blir en soffpotatis, men det betyder att du slutar räkna kalorier, väga portioner, och vara strikt på gymmet. Du kan fortfarande göra hälsosamma val och vara aktiv – men var inte arg på dig själv för att du unnar dig något eller för att du vilar en dag extra efter viktträningen. Att ge dig själv en liten semester efter viktnedgången ger kroppen och sinnet en chans att ladda om så att du återvänder till din viktnedgång med energi och beslutsamhet.

Källor