Migrän: Symptom och behandling av Ögonmigrän & Huvudvärk

Migrän är en vanligt förekommande typ av huvudvärk och det är ingen överdrift att säga att det är en av våra stora folksjukdomar då ca 20 procent av kvinnorna och ca 10 procent av männen drabbas.

Ofta debuterar migrän redan i unga år. Pojkar insjuknar oftare i tidigare ålder än flickor, många gånger redan i låg- och mellanstadieåldern. Flickor insjuknar ofta kring puberteten och allra vanligast är migrän i åldern 25–40 år. Det är kanske lätt att tro att migrän är en ”livsstilsjukdom” som drabbar den moderna, stressade människan. Men faktum är att migrän funnits i alla tider. Redan på 400-talet f kr beskrev Hippokrates aurafenomen för första gången. Några kända personer genom historien som tros ha lidit av migrän är Julius Caesar, Sigmund Freud, Frédéric Chopin och Pablo Picasso.

Vanliga symptom

Migrän kännetecknas av en kraftig, ofta ensidig, pulserande huvudvärk som kommer i attacker. Dessutom är huvudvärken förenad med illamående och kräkningar och /eller ljud-och ljuskänslighet. När det gäller migrän finns det två huvudtyper: Migrän med aura och migrän utan aura. Aurasymtomen varierar från patient till patient, men är ofta förvånansvärt identisk för den enskilde patienten anfall efter anfall. Det vanligaste aurafenomenet är synstörningar i form av zick-zackmönster i delar av synfältet. Detta brukar kallas för flimmerskotom. Ett migränanfall kan delas upp i fem faser; inledningsfasen, aurafasen, huvudvärksfasen, uppläsningsfasen samt återhämtningsfasen.

När och varför man får migrän

Olika faktorer utlöser ett migränanfall hos olika individer, man brukar tala om så kallade ”trigger-faktorer”. Den i särklass vanligaste utlösande orsaken är stress, men ofta kommer inte attacken under tiden man stressar utan efteråt när man kopplar av. Hos kvinnor är det vanligt att migrän kommer i samband med menstruationen och det anses vara förändringarna i hormon-nivåerna som är orsaken till detta. Ytterligare utlösande orsaker till ett migränanfall kan vara olika typer av livsmedel (rödvin, stark ost och choklad), väderomslag, starka dofter eller starkt ljus och oregelbundna sov- och matvanor. Trots en mycket intensiv forskning på huvudvärksområdet så finns det ännu ingen exakt förklaring till varför man får migrän eller vad som händer under ett migränanfall. De flesta forskare är idag dock överens om att migrän bör betraktas som att blodkärl i och runt hjärnan är involverade. Man anser att migrän-attacken startar i nervcellerna och därefter påverkar blodkärlen runt hjärnan. Forskare anser att de som drabbas av migrän sannolikt har en nedärvd och ökad känslighet för yttre och inre utlösande så kallade ”triggerfaktorer”.

Behandling av migrän

Till att börja med finns det receptfria läkemedel man kan prova och det är värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra, paracetamol eller ibuprofen. Dessa kan hjälpa om de tas så snart man känner att migrän-attacken är på väg. Skulle inte de receptfria tabletterna hjälpa så finns det olika receptbelagda läkemedel och i samråd med din läkare kan du komma fram till vad som passar just dig bäst. Ett annat effektivt sätt att behandla akut migrän idag är med så kallade triptaner (RELPAX, Zoomig, Maxalt, Naramig och Imigran) som har mycket bra effekt och fungerar snabbt De flesta som lider av migrän brukar veta vad som kan utlösa ett anfall hos just dem. Naturligtvis bör man då, i den mån det är möjligt, försöka att undvika just det som brukar ”trigga igång” ett anfall. Vidare är det bra att ha regelbundna vanor vad det gäller såväl kost och sömn som motion. Det kan även vara bra att lära sig några avslappningsövningar, som man kan göra då och då för att undvika att bli spänd och stel i kropp och muskler.

Våra senaste produkttester

Kosttillskott Reportr.se's betyg
BURN En otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte! Läs mer
Synerlin Sveriges kanske mest sålda fettförbrännare. Stabil och omtyckt av många atleter. Läs mer
RAW Rampage En PWO (pre-workout) som ger bra tryck under träningen. Lämnar inget åt slumpen. Läs mer
Core BCAA Powder Det bästa BCAA-tillskottet vi provat på Reportr. Goda smaker. Läs mer
Core Whey Protein Mycket prisvärt vassleprotein. Du hittar inget billigare av samma kvalitet. Läs mer
(Vanliga söktermer: ögonmigrän, ögonmigrän symptom, ögonmigrän orsak, ögonmigrän symtom, ögonmigrän utan huvudvärk, ögonmigrän stress, ögonmigrän behandling, ögonmigrän orsaker, migrän symptom, varför får man ögonmigrän)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner