Bästa maskinerna för att gå ner i vikt som inte skadar knän

2 min


Varje extra kilo av vikt du bär känns som 2 eller 3 kilo för knäna, säger Dr Nicholas DiNubile, klinisk biträdande professor i avdelningen för ortopedisk kirurgi på sjukhuset vid universitetet i Pennsylvania. Om du tappar 5 kilo, kan du lindra knäna med upp till 23 kilo. Motion hjälper dig att gå ner i vikt genom att öka din dagliga kaloriförbränning, men vissa maskiner kan förvärra din knäsmärta för mycket för att kunna utföra 250 minuter av måttligt intensiv träning per vecka, vilket rekommenderas av det amerikanska Universitetet För Sportmedicin. Leta reda på skonsamma alternativ som ökar din puls och får dig att bli andfådd, tecken på att du arbetar på en måttlig till kraftig intensitet.

Crosstrainer

Den elliptiska maskinen kombinerar rörelser som löpning, gå i trappor och längdskidåkning utan någon belastning, vilket gör det mindre stressigt för knälederna. Dina fötter hålls fast i pedalerna som glider längs rälsen för att arbeta nedre delen av kroppen. Många modeller erbjuder också armstänger som du använder när du trampar för att ytterligare öka hur många kalorier du bränner. En studie som publicerades i ”Journal of Sports Medicine och Physical Fitness” i juni 2004 jämförde effekten av träning på ett löpband, trappklättrare och elliptisk tränare och fann att när deltagarna arbetat på samma intensitet var de fysiska effekterna av varje maskin nästan identiska. Korrekt användning av den elliptiska maskinen ska inte skada dina knän, konstaterar Dr Edward R. Laskowski på MayoClinic.com. Om du känner smärta, bör du konsultera en läkare för att se till att du inte har ett underliggande knäproblem som degenerativ artrit.

Löpband

Löpa eller jogga på löpband kan skada dina knän, men att gå på det rörliga bandet kan vara en smärtfri upplevelse. Laskowski förklarar att gå på löpbandet använder ungefär lika mycket kraft som för den elliptiska maskinen. Om du går i rask takt, ca 7 km/h, kan du bränna 186 kalorier per halvtimme om du väger 70 kg. Men, konstaterar DiNubile, att promenader inte är ett alternativ för personer med avancerad artros.

Stationär cykel/spinning

En stillastående cykel rekommenderas av båda läkare, särskilt när andra maskiner orsaka smärta. Cykeln arbetar dina quadricep muskler på framsidan av låren, vilket ger stöd för knäleden. En måttlig session på cykeln bränner 260 kalorier på 30 minuter för en person på 70 kg. Terapeuter rekommenderar ofta stationär cykling som ett sätt att rehabilitera dig från knäskada eller kirurgi.

Roddmaskin

Roddmaskinen, när den används med korrekt form, ger en utmärkt konditionsträning för personer med knäsmärta, enligt Made Berky som är fyra gångers NCAA roddmästare och personlig tränare. För att använda roddmaskinen, sitt på en glidande stol med fötterna pressade mot en solid plattform och dra ett roddhandtag mot dina revben. För att minimera stress på knäna, håll ihop knäna i linje med anklarna och håll dem bakom tårna. Måttligt intensiv stationär rodd är lika med stationär cykling när det kommer till kaloriförbränning – 260 per 30 minuter för en person på 70 kg.

Källor