Hur man löptränar trots fotvårtor (Tips & Varningar)

2 min


Du kan springa med fotvårtor. Det finns flera tekniker som minimerar obehaget och ibland även den smärta som fotvårtor innebär. Att springa med fotvårtor utan att använda en av dessa tekniker kan resultera i skador eller långsammare hastigheter, eftersom du medvetet eller omedvetet ändrar din löparstil för att justera den efter smärtan. Fotvårtor, som uppstår på undersidan eller hälen, är inte samma sak som cancer.

Som alla vanliga vårtor orsakas de av HPV-viruset. De skiljer sig från vårtor på andra delar av kroppen genom att de växer inåt, på grund av trycket som uppstår när man går på dem. Även om fotvårtor inte kräver behandling är det oftast rekommenderat.

Hur man springer med fotvårtor

Steg 1

Tvätta och torka den fot som drabbats av vårtor innan du springer. Minimera fukten genom att använda strumpor i torrt och syntetiskt material. Använd ett fuktreducerande eller absorberande puder.

Tvätta händerna efter att du behandlat vårtan, då de kan vara smittsamma. Att gå barfota i våta duschrum eller omklädningsrum kan sprida vårtor – använd sandaler eller strumpor.

Steg 2

Använd de medel för vårtbehandling som du hittar på apoteket. Detta inkluderar bland annat kompresser, mullvadsskin, särskilda plåster, och liknande behandlingar. Behandlingsmaterialet bör appliceras i en cirkel som täcker vårtan. Om materialet är smärtsamt att ta bort bör du skära ut mitten av materialet så att vårtan inte täcks.

Steg 3

Använd en nagelfil för att fila bort toppen av vårtan. Denna teknik reducerar trycket på vårtan när du springer.

Steg 4

Spring med tejp över vårtan. Detta rekommenderas till och med av medicinska proffs. Tejp kommer att ge vårtan vaddering, mildra smärtan, och kan med tiden också förstöra vårtan genom att inte ge den tillgång till luft och näringsämnen. Löpare som använder tejp låter tejpen sitta på i en till två veckor.

Tips & Varningar

  • Kolla upp behandlingar mot vårtor innan löpning blir för smärtsamt.
  • Innan du genomgår en behandlingsmetod bör du rådfråga en läkare. Om det gör ont att springa med vårtor bör du avsluta behandlingen och fråga en läkare. Denna information ska inte anses vara medicinskt råd.

Källor