Vilka är löpningens positiva effekter?

3 min


Det är ingen hemlighet att löpning är en bra aktivitet för att bränna kalorier, bygga small muskelmassa och frigöra stressreducerande endorfiner. De positiva effekterna av löpning är dock många fler än de fysiska fördelarna. Att utveckla sociala kontakter genom löpningsklubbar, att mata din tävlingsinstinkt och att höja självförtroendet är bara några av de fördelar du kan uppnå genom löpning.

Smart hjärta

Att springa långa sträckor, som maraton och halvmaror, kan förhindra metaboliskt syndrom, enligt en studie som publicerades i Medicine & Science in Sports & Exercise i mars 2009, vilket är American College of Sports Medicines vetenskapliga tidning. Metaboliskt syndrom ökar risken för högt blodtryck, diabetes och högt kolesterol. Man behöver inte springa ett officiellt maraton för att få de positiva effekterna – längre sträckor, som 15 km och mer, kan leda till samma resultat. Competitor rekommenderar ett löparschema som innehåller tre löparrundor per vecka, vilket består av ett pass där du tränar uthållighet, ett för tempo, och ett för hastighet. Öka distansen gradvis om du är en nybörjare. Att lägga till 10 % till 20 % av distansen per vecka kan låta kroppen vänja sig vid den ökade ansträngningen och samtidigt minska risken för överansträngning och skador.

Förhöjt humör

Om du har känt dig stressad, och kanske till och med milt deprimerad, kan löpning innebära en lösning. En studie som publicerades i Journal of Sports Medicine and Physical Fitness i september 1994 visade att det positiva humöret ökade och negativa känslor minskade efter stor träning, som löpning. På samma sätt rapporterar Harvard Health Publications att aerobisk träning i 180 minuter per vecka, uppdelat på tre till fem pass, kan hjälpa till att motverka mild till måttlig depression. Tillsammans med en känsla av att ha uppnått något, från att gå utanför dörren, har löpning en positiv, nästan drogliknande, effekt på hjärnas belöningssystem. Stress frigörs och en större känsla av välmående tar över.

Spring ditt lopp

Lopp är inte bara till för hårda elitidrottare – att anmäla sig till ett lopp är motivation att träna, samtidigt som det ger en person möjligheten att nå ett nytt mål avseende sträcka eller hastighet. Lopp arrangeras över hela världen och täcker alla slags distanser, miljöer och intensiteter, vilket betyder att du kan välja det lopp som passar dig bäst. Nybörjare kan vilja känna sig fram i ett 5K-lopp på en platt bana i sin närmiljö. Erfarna löpare som vill ha något ovanligt har flera lopp att välja på, inklusive halvmaror, maraton, roliga lopp, lopp i lera, och hinderbanor.

Med eller utan

Som löpare kan du välja huruvida du vill vara social eller ensam. Att gå med i en löparklubb eller samla ihop ett par vänner för att springa en gång i veckan är ett sätt att vara social och låter dig skaffa nya vänner. Att springa med andra kräver också en del ansvar – det är svårt att hitta ursäkter när resten av gruppen satsar stenhårt. Om du behöver lite tyst tid för att koppla av efter jobbet och det som familjen kräver av dig kan en löparrunda för dig själv hjälpa dig att slappna av. Låt löprundan bli en slags meditation medan du jobbar på din hållning, andning och takt.

Källor