Löpning vs Jogging – Sanningen om skaderisk & biomekanik

2 min


Joggning och löpning är båda aerobiska övningar, vilket betyder att de förbättrar ditt kardiovaskulära- och andningssystem genom att träna din kropp till att tillföra mer syre till dina muskler. Båda aktiviteter bränner kalorier och ökar bentätheten, vilket för kvinnor minskar risken för benskörhet. De har också båda fördelar när det kommer till den mentala hälsan, då de utsöndrar endorfiner, vilket lindrar stress, ångest och depressionssymptom. Men eftersom löpning är en mer intensiv aktivitet än joggning så har det fler fördelar.

Vad är skillnaden?

Enligt BBC Sport så joggar du om din hastighet är saktare än 10 km/h, och om du har en högre hastighet så springer du. Joggning definieras inte som en ”långsam löpning” eftersom det innefattar en annorlunda, biomekanisk rörelse, och är mer som en hybrid mellan att gå och springa. För att jogga på rätt sätt, så ska du inte landa på hälarna och fullborda rörelsen från hälen till tån. Landa istället mitt på foten, vilket gör så att foten kommer upp lättare igen, och därmed gör det lättare för dig.

När joggning är bättre

Joggning är mindre krävande för din kropp än löpning, så det är perfekt för någon med låg kondition. Nästan alla kan börja jogga, oavsett ålder, vikt eller erfarenhet. Om du sällan gör annat än att gå, så bör du börja med joggning innan du börjar springa, och jobba dig uppåt till löpning. Öka inte intensiteten, som du kanske definierar som hastighet, distans eller tid, med mer än 10 procent från en träningssession till en annan för att undvika överträning.

När löpning är bättre

Om du klarar av att springa i åtminstone 20 minuter utan att behöva stanna, så bör du definitivt springa istället för att jogga så att du kan få fler hälso- och viktminskningsfördelar. Joggning ger dig inte samma fördelar när det kommer till att bränna fett som löpning eftersom du bara utlöser hormonerna för denna process när du springer eller sprintar. Fördelarna med löpning räcker längre än fördelarna med joggning eftersom du har ett uppsving i din ämnesomsättning i några timmar efter att du har sprungit. Och löpandet kan också bränna lika många kalorier som joggning under kortare tid.

Ju snabbare, desto bättre

Att jogga långa avstånd sätter mer press på dina muskler, senor och leder än vad löpandet gör på kortare distanser, vilket betyder att snabbhet är bättre för skador relaterade till överanvändande. Om du får Akillestendinit, benhinneinflammation eller andra skador på grund av överanvändande, så försök öka din hastighet och korta ner sträckan i dina träningspass. Att jogga i långa sträckor får också din kropp att utsöndra mer av stresshormonet kortisol än vad löpande på korta sträckor gör, vilket faktiskt kan öka viktökningen. Genom att springa snabbare utsöndrar man fler endorfiner och fler hormoner som bränner fett, vilket ger din träning fler psykiska och fysiska fördelar.

Källor