Löpartekniker: Trampdyna vs. Häl

2 min


När du löper så har du två tekniker att välja från; att slå ifrån med hälen, det vill säga att låta hälen vara den första delen av foten som vidrör marken; och att slå i marken med trampdynorna, vilket betyder att framdelen på foten är den första delen som vidrör marken. Vilken stil du väljer beror till stora delar på din löpningsutrustning – som dina skor – och dina mål. Överväg också vart du kommer att springa, tidigare skador och din generella hälsa, då varje stil har sina egna för- och nackdelar.

Grunderna

När du springer med hälen, så sträcks ditt ben framför kroppen och trycks mot marken för att skjuta din kropp framåt – likt en stav – så att använda sig av hälen är till fördel när du springer på betong, trä och andra ytor där risken för halka inte finns. När du springer med framdelen av foten, så lyfter du benet för att sedan lätt sänka det till marken. När den vidrör marken, så trycker du ifrån med trampdynan vilket skjuter kroppen upp och framåt något. Att använda sig av framdelen av foten är en mer kontrollerad, långsam teknik och fungerar bra för mjuka, glatta ytor som sand, gräs och jord.

Löpningsutrustning

Vidareutvecklandet av löparskor med tjocka sulor på 70-talet gav folk möjligheten att använda sig av hältekniken och samtidigt slippa skador eller smärta. Denna sortens sko är också bekväm – du kan ha på dig dem till jobbet, när du springer ärenden eller när du helt enkelt promenerar. Den här sortens tåliga skor är också bra för långdistanslöpning. Skor med tunna sulor och minimalistiska skor saknar hälstödet och kan endast bäras vid fotlöpning. De är designade för att efterlikna en mer naturlig eller autentisk känsla när man löper och är vanligtvist bäst för kortare löpning och cross-training. Du kan springa barfota – men håll dig till mjuka ytor ifall du inte är en van löpare.

Löparmål

Om du tränar inför ett maraton, ett 5 km lopp, 10 km lopp eller ett triatlon, så bör du ha på dig tåliga skor och använda dig utav hältekniken, på grund av hur länge som din fot kommer att slå mot marken. Använd framdelen av foten om du utför cross-training, boot-camp träning, cross-fit training, löpning i rekreationssyfte, strandlöpning eller helt enkelt vill ha på dig skor med tunna sulor. Om du distanslöper eller gör cross-training, så använd framdelen av foten, fast du kommer inte att kunna springa lika långt. Men du kan gradvis bli bättre och snabbare med den här tekniken med lite övning.

Att tänka på

Stretcha och starta med en långsam jogging eller promenering, oavsett vilken stil du använder dig utav. Att värma upp både ben, höft –och fotmuskler är viktigt om man vill undvika skador. Dina höfter, lårmuskler och vader är extra viktiga när det kommer till hältekniken, men de som använder sig av framdelen av foten bör lägga extra märke till sina vader och vrister. En rak hållning är också viktig.

Källor