Lista: Långsamma kolhydrater – 18 råvaror för GI & LCHF

Nu ska vi sluta räkna kalorier och i stället räkna GI (glykemiskt index). En av de främsta förespråkarna för GI-metoden är den franske bantningsgurun Michel Montignac.

Choklad, gåslever och vin är ju inte sånt som vi vanligtvis förknippar med bantningsmat och sund diet. Men Montignacs grundidé är att man helt enkelt ska undvika allt som ger en starkt förhöjd blodsockerhalt.

Vi blir fetare och fetare. På de senaste 20 åren har antalet feta människor i världen ökat med det dubbla. I exempelvis USA har antalet överviktiga ökat med 50 procent (!) bara på de senaste åtta åren.

Diabetes är en av de vanligaste följdsjukdomarna av fetma och någon mirakelmedicin finns ännu inte, även om forskningen på området gått framåt enormt de senaste åren. Däremot kan man lindra symptomen genom att lägga om sin livsföring. Genom att äta mer kolhydrater och mindre fett samt motionera går man ner i vikt. Men det gäller att äta rätt sorts kolhydrater. Det är här de berömda metoderna GI och LCHF kommer in. Ris i stället för potatis. Fullkornsbröd i stället för vitt bröd. Rätt sorts kolhydrater med lågt glykemiskt index som tas upp långsamt i tarmen ger ett lägre insulinpådrag.

Här hemma är detta ett relativt nytt begrepp men i USA och Australien är kolhydrater med lågt GI-värde redan storindustri och deklareras klart på livsmedelsförpackningarna. Här nedan kan du se några exempel på bra kolhydrater. Till de bra kolhydraterna (de med lågt GI-värde) räknas sådana som ger en begränsad höjning av blodsockerhalten, alltså en liten ökning av glukosen i blodet. Det är denna effekt som är avgörande och inte till exempel mängden av mat. GI-värdet är detsamma oavsett hur mycket du äter av en viss sorts mat.

Lista på 18 långsamma kolhydrater (högst 60 GI)

  • Fullkornsbröd eller bröd med kli 50
  • Råris 50
  • Gröna ärtor 50
  • Fullkornsflingor (utan socker) 50
  • Havregryn 40
  • Fullkornsbröd av råg 40
  • Fullkornspasta 40
  • Kidneybönor 40
  • Pumpernickel 40
  • Gula ärtor 35
  • Stenmalet fullkornsbröd (100 %) 35
  • Vita bönor 30
  • Linser 30
  • Kikärtor 30
  • Mörk choklad (70 % kakao) 20
  • Sojabönor 15
  • Jordnötter 15
  • Gröna grönsaker, tomater, svamp 15

Forskarna har fått fram siffrorna genom att jämföra med druvsocker som getts index 100.

Lämna ett svar