Ingredienser
1 fänkålsstånd
2 skivor lax, ca 2 cm tjocka
1/2 tsk salt
1/2 kryddmått vit- eller svartpeppar
3/4 dl fiskbuljong + 3/4 torrt vitt vin, eller 1 1/2 dl
fiskbuljong + 2 tsk pressad citron
2 tsk vetemjöl
ev 2 msk grädde
Gör så här
1. Putsa fänkålen. Ta av de gröna bladen och stjälkarna och skär av rotskivan. Skär fänkålen i två ganska tjocka skivor uppifrån och ner.
2. Koka dem halvmjuka i lättsaltat vatten ca 15 min. Låt dem rinna av väl och lägg dem på ett ugnssäkert fat.
3. Salta och peppra laxskivorna och lägg dem ovanpå fänkålen. Häll på buljong och vin eller citron.
4. Täck fatet och sätt in det i 200 gr ugnsvärme ca 20 min, tills laxen känns färdig.
5. Lägg upp på varma tallrikar. Häll skyn i en kastrull och red av den med mjölet utrört i lite kallt vatten. Låt koka ett par min. Smaka av, ev med lite grädde.
Servera med kokt eller pressad potatis.
I Mikrovågsugn
Koka fänkålsskivorna 4-5 min på full effekt. Lägg på laxen och fortsätt 5-6 min, allt under lock förstås. Obs! tiderna är ungefärliga. Mikrovågsugnar har olika effekt, börja med en kortare tid, låt stå någon minut för utjämning och se om mera tid behövs.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.