Krom-tabletter: Slipp ditt sötsug en gång för alla

3 min


Krom är tabletter som kan hjälpa dig att få ordning på ditt sötsug, sjunkande blodsocker och onödiga mellanmål. Krom finns naturligt i bland annat kött, ostron och ägg.

Att börja äta krom kan vara ett bra steg på vägen. Kromet minskar sötsuget och kan alltså underlätta det för dig att avstå från godis och andra onyttigheter. Självklart måste du även överlag äta nyttigt och gärna motionera, men kosttillskott i tablett-form kan vara till stor hjälp. Krom är ett spår-mineral som man på 50-talet upptäckte vara positivt för hälsan.

Krom fungerar främst som en blodsockerregulator och har använts både för att kontrollera och behandla diabetes, men är även bra i andra sammanhang. Under graviditeten är krom nödvändigt för normal fostertillväxt och det förebygger också åderförkalkning och medverkar till att öka organismens tolerans mot alkohol.

Studier tyder även på att mineralet krom kan minska kolesterol och blodtryck. Det är många i min bekantskapskrets som har samma problem som jag – sötsug efter maten.
En normal lunch för mig ser ut som följer: Det dröjer bara en kort stund från det att jag lagt ner besticken på tallriken, till det att sötsuget sätter in. För att bota detta, går jag in i en kiosk på väg tillbaks från lunchen ock köper godis. Det här är ju inte bra, varken för tänderna, plånboken eller vikten.

Krom hjälper mig att minska det här suget, som helt enkelt beror på en fallande blodsockernivå. Efter det att du ätit en måltid, frisätts insulin för att sänka den stigande blodsockernivån. Insulin är ett hormon som är nödvändigt för att cellerna ska kunna ta upp näringsämnen från blodet. Alltför stor mängd insulin gör dock att blodsockernivån sjunker för mycket, vilket medför att man blir mycket trött och sugen på något sött.

Om du äter krom som kosttillskott, så kommer du att få en jämnare blodsockernivå vilket resulterar i mer ork och mindre sötsug. Kromet gör helt enkelt att kroppen lättare känner av insulinet. Krom förbättrar även upptaget av protein i kroppen vilket gör att den är muskeluppbyggande – särskilt i kombination med ett bra proteinpulver. Det kan verka svårt att hitta det bästa proteinpulvret, men man ska inte göra det svårare för sig än det behöver vara. När mycket insulin frisläpps hämmas fettförbränningen och fettlagringen gynnas; äter du då kosttillskott av krom kan du alltså minska kroppsfettet och öka muskeluppbyggnaden. Är du inne på det här spåret ska du definitivt välja någon av de bästa fettförbrännaren – för det finns ett antal fettförbrännare som fungerar.

Chromax är en av apotekets 20 bäst säljande produkter – mycket populär med andra ord.

Vad kan hända vid krombrist?

Krombrist är således troligtvis en bidragande faktor vid sockersjuka och hypoglykemi (för låg blodsockerhalt). Andra möjliga följder av ett bristtillstånd är grå starr, hjärtsjukdomar, åderförkalkning och störningar i fosterutvecklingen.

Hur får jag i mig krom?

Krom finns naturligt i bland annat öljäst, potatis, vetekorn, vissa kryddor, bananer, ägg, spenat, ostron och kött. På apoteket kan du köpa Chromax, 80 tabletter, med en rekommenderad dosering av en tablett per dag.

Ett mer hälsosamt liv

Med hjälp av bra kost, motion och krom har du goda förutsättningar att inleda det nya året som en mer hälsosam människa. Självklart siktar varken du eller jag på att bli pinnsmala. Inte heller vill vi ge upp alla godsaker i livet. Att i långsam takt försöka nå en realistisk trivselvikt är det mest hälsosamma.
Så lycka till och tappa inte suget helt!

Fakta om Krom

  • Om du är diabetiker bör du rådfråga din läkare innan du börjar använda krom.
  • Det finns både organsikt och oorganiskt krom, där den organiska sorten anses vara mycket mer effektiv.
  • Hög ålder eller kost som innehåller mycket raffinerade födoämnen kan hämma kroppens upptag av krom.
  • 
Hör gärna av dig till oss på redaktionen om du har bra erfarenheter av kosttillskottet krom.