284
27 delningar, 284 poäng

I den här guiden kommer vi ta upp allt du kan tänkas behöva veta om kelp. Bland annat vad det är för något, vilka fördelar som finns men också vilka nackdelar och bieffekter som kan tänkas uppstå. Det är inte många som vet kelp är och faktum är att det kan vara ett nödvändigt komplement till din vardagliga kost. Kelp är nämligen rikt på ett flertal ämnen och vitaminer som är viktiga för kroppens funktion och olika delar. Det kan vara svårt att veta vilka de rätta doserna är men det tas också upp här.

Populära Kelp-tillskott


Jod Kelp

Frakt: Fri frakt vid 100kr
Lagerstatus: I lager
Produkttyp: Kelp


Great Earth Kelp

Frakt: Fri frakt vid 100kr
Lagerstatus: I lager
Produkttyp: Kelp


Helhetshälsa Jodikelp

Frakt: Fri frakt!
Lagerstatus: I lager
Produkttyp: Kelp

Vad är kelp?

Kelp är en slags brunalg som växer i undervattenskogar i havets klara grunda vatten, kelp hittar du utanför kusterna längs New York, Kalifornien, Australien och det finns också både på Antarktis och Arktis. Kelp kräver vatten som är näringsrikt och temperaturen bör vara under 20 grader. Kelp sägs vara känd som en snabbväxande art, där de två släkter av arterna: Nereocystis och Macrocystis, och dessa kan växa ända upp till en halv meter på en enda dag. Tillslut kan dessa arter bli mellan 30-80 meter höga, och bladen är stora.

Arten som kallas Macrocystis pyrifera växer på kusten utanför Kalifornien och den arten kan bli ända upp till 50 meter lång. När kelpens toppar når vattenytan är den lätt att skörda. Under 1800-talet förknippades ordet ”kelp” med havsalger som man framställde natriumkarbonat av. När det gäller kelp som livsmedel används ofta det japanska namnet som är kombu, och det tillhör den kelpfamilj som heter Laminaria. Då är den väldigt rik av antioxidanter, K-vitamin, mineraler som kalcium, järn och magnesium. På grund av innehållet fungerar detta bra att ersätta kött med, helst tillsammans med något som är proteinrikt. När det gäller kombu är just dessa typer vanligt i många kök, mest i det japanska, men även i det kinesiska och i det koreanska.

Eftersom kelp innehåller ordentliga mängder av naturligt glutamat, kan det mycket väl användas för smaksättning till olika gryträtter och buljong. Den kombu som odlas på den japanska ön Hokkaido, konsumeras till mer än 90 procent. Här i Sverige hittar du kelp ofta som paketerad alg eller som torkad. Kelp är också en av ingredienserna i örtsalt. Sedan har vi alginat som är en kolhydrat som framställs ur kelp. Den sortens kelp brukar användas som förtjockningsmedel till bland annat sylt, dressing, tandkräm och glass. Alltså är kelp en sorts brun algväxt som är en- eller flercellig, och det härstammar från helt olika släkter, det enda som är gemensamt för dessa alger är att de saknar rötter, blad och blommor.

Vad är kelp bra mot?

Kelp innehåller rikligt med jod, och just jod hjälper dina sköldkörtelhormoner och sköldkörtelfunktioner att hålla en normal produktion, det hjälper också till så du kan behålla en normal ämnesomsättning. På framsidan av halsen nedanför struphuvudet finner du din sköldkörtel, den producerar hormoner som är livsnödvändiga, till exempel trijodotyronin och tyroxin. Det är just dessa hormoner som stimulerar din kropps tillväxt och råkar du få brist på det kan du redan i tidig ålder hämma din fysiska och mentala tillväxt. Att bada med kelp är också bra. Du blandar bara ner några koppar vatten med lite kelp och koka upp, sedan ska det sjuda sakta under en timme, och du ska röra om regelbundet. Under tiden fyller du badkaret med varmt vatten, det räcker med att du täcker fötterna och midjan. När sedan kelplösningen är färdigt häller du det i badvattnet. Sitt gärna i badet i en timme för att få full effekt, och du ska inte duscha efteråt, utan låten kelpen sitta kvar på din kropp.

Vad kan du mer ha kelp till?

Du kan tillsätta kelp i livsmedel, det finns till exempel i olika soppor och andra maträtter. Det går även att framställa glas och tvål av kelp, det används också som förtjockningsmedel i bland annat gelé, tandkräm, glass, öl, bröd, vissa puddingar och dressing. Kelp används även till schampo, smink, geler, ansiktsmasker och andra fabrikat när det gäller personlig vård. Eftersom kelp innehåller mycket jod är det bra att ta till om du har problem med sköldkörteln när det beror på jodförlust. Denna sjukdom heter struma, och struma har i århundraden behandlas med kelp. Det finns även i vissa läkemedel som behandlar reumatism, turberkolos, influensa, förkylning eller för en del infektioner. Att det är medicinsk bra beror på att kelp har rikligt med natrium, fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium, många olika vitaminer och aminosyror. Kelp är en grupp som går under tång och är den största av tångväxterna. Det finns flera hundra tångarter, som har underarter och undergrupper, kelp är faktiskt en biståndsmängd av tång. Kelp är även billigare än andra jodprodukter, och det finns många näringsämnen i det.

Vad har forskare kommit fram till gällande kelp?

Det pågår forskning om kelp eller tång när det gäller vissa behandlingar av bröstcancer. Det forskas också om kelp är bra kost för att förebygga åldrandet och andra sjukdomar. Belägg finns att kelp som är en brun algväxt kan stärka immunförsvaret, och kan leda till att det ingår i mediciner som kan förebygga cancer. Det är även bra mot högt blodtryck och högt kolesterol. En del forskare vid universitetet i Newcastle i England har en studie som visat att om du bara använder en liten mängd kelp i ditt bröd, så minskade fettupptagningen med en tredjedel. Det är uppmuntrande anser forskarna och studerar nu om det även är bra att äta som vanlig diet.

Var köper jag kelp?

Kelp kan du hitta i din matbutik, den vanligaste formen där är som blad. Bladen bör kokas först, för att sedan omarbetas till pulverform. Det kan vara komplicerat att göra själv för det kräver en speciell utrustning. Därför gör du bäst att köpa kelp i pulverform, och då passar det bäst att använda som salva eller hälla i badkaret när du ska bada. Vill du ta det oralt, finns det både i kapslar och tabletter. Den sistnämnda formen föredrar, vilket beror på att kelp har en udda och lite märklig smak. Tar du det i en kapsel så löser kapseln upp sig i magen och du känner inte av smaken och här släpps även den aktiva substansen.

Fördelar med kelp

Här kommer nu några fördelar med att ta kelp, det är dock viktigt att du inte överdoserar den dosen som rekommenderas per dag. Genom de studier som gjorts på kelp har det framkommit att det är ett av det bästa hälsokosttillskotten att ta för alla gifter som finns till exempel tungmetaller och kemikalier. Det är därför bra för din kropp som hjälp att bli av med de gifter som finns. Numera som det ser ut i naturen med mycket gifter som släpps ut får även in mer gifter i din kropp, din lever klarar inte av att hantera alla gifter som lagrar sig i dina fettceller.

Äter du kelp regelbundet kan levern sortera ut dessa farliga gifter, och du kommer att må bra. Även ditt immunförsvar kan bli effektivare och starkare. Det finns ett flertal studier som visar att kelp är mycket bra för immunsystemet gällande flera tillstånd och sjukdomar. Visst behövs det mer forskning för att kunna säga att det är vetenskapligt bevisat att det är så. Om du tar den dagliga rekommenderade dosen du behöver av kelp, får du i dig rätt mängd av mineraler och vitaminer. Kelp är även bra mot hud som åldras, huden förlorar sin elasticitet och får rynkor – vilket kan undvikas med kelp till en viss grad. Kelp innehåller även mycket mineraler som till exempel fluorid, kalcium och magnesium, och dessa mineraler är bra för din hud, du får en klarare hud med mer lyster. Kelp innehåller rikligt med A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin, så tillsammans med mineralerna, magnesium, selen och zink hjälper de till att hålla hudceller och vävnader i skick.

Eftersom din sköldkörtel är i stort behov av jod för att kunna fungera perfekt passar även kelp in här. Vid jodbrist kan följderna bli stora, det är mycket viktigt att sköldkörteln fungerar som den ska för den har otroligt mycket viktiga funktioner när det gäller kroppen, som bland annat att hjälpa hormonernas styrningsprocess. Eftersom kelp innehåller rikligt med jod är det bättre att ta kelp än vanligt salt, om du har högt blodtryck ska du inte inta så mycket salt. År 1998 upptäckte brittiska forskare att kelp även har positiv inverkan på olika idrottsprestationer, det ger mer energi och uthållighet. Kelp är även utmärkt att ta om du vill gå ner i vikt, det är bra för det ger en snabb ämnesomsättning. Kelp innehåller folsyra och för gravida kvinnor är folsyra bra att ta för att barnet ska utvecklas som det ska, brist på folsyra kan leda till att fostret får missbildningar som till exempel ryggmärgsbråck.

Folsyra kan även minska risken för dig att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Eftersom kelp innehåller mineraler och C-vitamin hjälper det mot stress, och det finns de som forskat och påstår att kelp även kan hjälpa mot vissa kroniska sjukdomar, till exempel mot cancer. Det är mest den cancern som är östrogenrelaterad, tjocktarmscancer och även artros som kelp är bra för. Likadant kan prostatacancer och lungcancer påverkas positivt av kelp, detta på grund av de speciella föreningarna som finns i det. Kelp är positivt för sköldkörteln och hypofysen, och även är det bra att inta för hårets och naglarnas tillväxt. De blir både strakare och växer bättre. Kelp kan också fungera utmärkt mot radioaktiv strålning, om du exempelvis utsatts för en stor mängd av detta.

Nackdelar och bieffekter

Precis som med allt annat så finns det givetvis nackdelar och bieffekter med att inta kelp. Trots att det är naturligt så ska du inte överdosera det, alltså ta en högre mängd än det rekommenderade intaget per dag. Lider du av hypertyreos, vilket innebär att du har mycket sköldkörtelhormoner i ditt blod bör du inte använda kelp, för det förvärrar bara ditt tillstånd. Ibland kan din kropp reagera våldsamt när du börjar med kelp. Du kan bli illamående, lättirriterad eller tappa hår.

De här reaktionerna brukar endast vara tillfälliga, och är ett tecken på kroppens läkningsprocess, och att gifterna i din kropp är på väg att försvinna. Om du känner av några eller alla dessa symptom så minska dagsdosen direkt och bygg upp det succesivt. Om du får i dig för mycket jod kan sköldkörteln producera mer jod än vad den behöver, och då kan du få besvär som struma, alltså förstoras sköldkörteln. Om du har problem med din hud, då ska inte heller äta kelp, för då kan du få aknelikande hudproblem. Till sist så bör du också undvika kelp om du har hjärtsvikt eller lider av högt blodtryck.

Dosering

Vill du börja inta kelp är det enklaste sättet att göra det i kapsel- eller tablettform. Detta eftersom de är lättillgängliga och smidiga att svälja oralt med lite vatten. Innehållet kan visserligen variera, så du bör följa råden som ges och vara noga med att läsa instruktionerna. De råd som gäller är att vuxna kan ta 1 800 mg om dagen, men du kan ta ända upp till 4 000 mg om det skulle behövas. Man bör egentligen inte ge spädbarn och barn upp till sju år extra jodtillskott om det inte är absolut nödvändigt, och då är det dagliga intaget mellan 100-300 mg per dag. Barn som passerat sju år kan ha ett dagligt intag på upp till 600 mg. När det gäller barn är det bra om du kontaktar deras läkare och diskuterar dosen, och även läser instruktionerna ordentligt. Samma gäller om du exempelvis lider av en sjukdom eller några använda besvär som kan tänkas påverkas av att du påbörjar användandet av kelp.

Sammanfattning

Kelp är alltså en brunalg som växer i havet. Kelp är rik på ett flertal olika vitaminer och ämnen och varför människor börjar implementera ett kelp-tillskott i sin vardagliga kost är framför allt på grund av de positiva hälsoeffekterna som finns. Kelp har bland annat en hög halt av jod, vid jodbrist kan det därför vara perfekt att tillföra kelp som ett dagligt intag. Det vanligaste sättet att inta kelp är via tabletter eller kapslar. Beroende på vilken tillverkare det är så kan innehållet variera, därför är det viktigt att du noggrant läser på förpackningen vilka doser du bör följa. Observera att du ej ska överskrida det rekommenderade intaget då detta kan leda till oönskade bieffekter.